Mano Gargždai



Priekulės seniūnijoje restauruota koplyčia-mauzoliejus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Masono Bronackio XIX a. pab. statytoje koplyčioje-mauzoliejuje, Stragnų II kaime, Priekulės seniūnijoje, nuo šių metų pradžios vyko restauravimo darbai. Trečiadienį Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos sudaryta Tvarkybos darbų priėmimo komisija priėmė atliktus tvarkybos darbus.

 

Buvo restauruoti pastato pamatai, fasadų akmenų ir plytų mūras, atkurta stogo konstrukcija su čerpių danga, stogo mūriniai karnizai, suremontuoti frontonų bokšteliai, pagal ikonografinę medžiagą atkurta buvusi koplyčios mūrinė skliautinė perdanga, taip pat medinė perdanga virš rūsio, įstatytos medinės durys.

Taip pat tvarkybos darbų metu visu pastato perimetru įrengta nuogrinda iš lauko akmenų bei atkurtas upės apsauginis pylimas, išlyginant žemės paviršių ir užsodinant ją žaliąją veja, atsodintas dekoratyvinis krūmas – europinis ožekšnis.

Kiti projekte numatyti tvarkomieji statybos ir aplinkos tvarkymo darbai turi būti užbaigti ir priimti artimiausiu metu.

Projekto „Koplyčios-mauzoliejaus restauravimas ir pritaikymas kultūros reikmėms“ darbai finansuojami iš Europos Sąjungos fondų ir Savivaldybės lėšų. Projekto įgyvendinimui iš ES skirta 36 200 Eur, iš Savivaldybės biudžeto – 24 000 Eur. Tvarkybos darbai atlikti pagal UAB „Synergy Solutions“ (projekto vadovas Tomas Kazlauskas) parengtą Tvarkybos darbų projektą. Darbus atliko UAB „Telšių meistras“.

2021–2022 metais Savivaldybės biudžeto lėšomis planuojami II etapo darbai, kurių metu bus sutvarkyta kultūros paveldo objekto aplinka, t. y. išlygintas reljefas, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, pėsčiųjų takai, suoliukai, šiukšliadėžės ir dviračių stovai, pandusas žmonių su negalia pakilimui ant apsauginio upės pylimo, tvarkomi želdiniai.

Šis istoriniu, memorialiniu ir architektūriniu požiūriu vertingas kultūros paveldo objektas yra ryškus ir išskirtinis ne tik Priekulės seniūnijoje, bet ir visame Klaipėdos regione. Restauravus koplyčią-mauzoliejų atsiskleidė ir išryškėjo svarbiausios objekto vertingosios savybės, atsiskleidė kultūros paveldo objekto kultūrinė vertė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 341 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,