Mano Gargždai



Gimnazijoje – piešinių paroda „Nacionaliniai kostiumai“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi S.Gulbino fotografija Asociatyvi S.Gulbino fotografija

Tautinis kostiumas – tai išeiginiai drabužiai, tokie, kokiais mūsų protėviai vilkėjo XIX a., kai dar kiekvienas kraštas, kiekviena parapija laikėsi savos mados. Tačiau dažnai visiems tiems brangiems ir geidžiamiems daiktams valstiečiai neturėjo pinigų, o kartais prabangesnius rūbus buvo draudžiama dėvėti. Valstiečių luomo apsirengimą nulėmė daugelis dalykų. Pirmiausia liaudyje ilgai išliko seni pagoniškos kilmės gentiniai tikėjimai ir prietarai. Tikėta, kad tam tikri drabužiai, ornamentai, papuošalai apsaugo nuo blogos akies, lemia sveikatą, laimingą gyvenimą. Todėl kai kurios aprangos detalės beveik nesikeisdamos išliko būdingos liaudies kostiumui šimtmečiais.

Tačiau kaimo neaplenkdavo ir madų naujovės. Vyrai ir moterys dažnai siūdindavosi kai kurias kostiumo dalis - sermėgas, liemenes, švarkelius - panašius į madingus ponų ar miestiečių apdarus.

Senos gentinės teritorijos ir vėlesnė atskirų kraštų istorija Lietuvoje suformavo penkis etnografinius regionus, kurių gyventojai ne tik kalbėjo skirtingomis tarmėmis, bet ir jų drabužiai turėjo ypatingų, visai teritorijai būdingų bruožų. Tai – Aukštaitija, Žemaitija, Dzūkija, Suvalkija ir Klaipėdos kraštas.

Tautinis kostiumas šiandien yra svarbus tautos simbolis, mūsų protėvių nagingumo įrodymas, jų grožio sampratos atspindys. Šiandien Lietuvoje jau nebeliko vietovių, kurių gyventojai vis dar vilkėtų senaisiais tradiciniais šventadienio drabužiais. Tik viena kita šeima tebesaugo krikštynų ar vestuvių juostas, mamos ar močiutės skarą, drobulę ar gintarų vėrinį. Praeitin pasitraukusių šventadienių kaimo drabužių grožį šiandien atkuriame siūdindamiesi tautinius kostiumus. Jais vilkime, kai norime pasauliui pasirodyti kaip lietuviai, perteikti mūsų protėvių sukurtą žmogaus ir jo aprangos grožio sampratą.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje veikia mokinių kūrybinių darbų – piešinių „Nacionaliniai kostiumai“ – paroda.

 

Gintauto Našlėno nuotraukose - moksleivių darbai.

Gintarės Žebrauskaitės:

GintareZebrauskaite

 

Godos Dumbrauskaitės:

GodaDumbrauskaite

Juditos Sajauskaitės:

JuditaSajauskaite

Mantės Keželytės:

ManteKezelyte

Lauritos Račkutės:

RackuteLaurita

Evelinos Ruškytės:

RuskyteEvelina

Viktorijos Puzaitės:

ViktorijaPuzaite

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 210 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,