Mano Gargždai



Kultūros diena

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Šiandien visame pasaulyje minima Kultūros diena. Ši diena svarbi turėtų būti ne tik dirbantiems kultūros srityje, bet ir kiekvienam žmogui. Mat balandžio 15-ąją visi raginami prisiminti bei suvokti, jog kultūros paveldą saugoti ir kultūrą puoselėti turime visi.

 

Kultūros dienos užuomazgos – 1935-ųjų balandžio 15-oji. Būtent tada JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas su dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovais pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų bei istorinių paminklų išsaugojimo. Toji diena paskelbta Pasaulio kultūros diena, taip siekiant paskatinti išsaugoti žmonijos kultūrines vertybes.

Pasirašytoji sutartis buvo pirmoji pasaulyje, skirta kultūrinėms vertybėms saugoti. Ji tebegalioja iki šiol. Vis dėlto, ji buvo ne kartą sulaužyta Antrojo pasaulinio karo metais, kuomet daugybė kultūros paminklų pavirto griuvėsiais.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Vardadienį šiandien švenčia Gema – brangakmenis, Vaidotė – toji, kuri vaidenasi, Modestas – kuklus, Anastazija – prisikėlusi, Liudvina – tautos draugė.

1542 metais LDK kunigaikštis Žygimantas Augustas vedė Šventosios Romos imperijos imperatoriaus Ferdinando dukterį Elžbietą.

1702 metais švedų kariuomenė užėmė ir sudegino Punios miestą.

1923 metais Niujorko teatre „Rialt“ pademonstruotas pirmasis įgarsintas kino filmas.

1952 metais Niujorko banke „Franklin Bank“ išduotos pirmosios mokėjimo kortelės. 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 127 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,