Mano Gargždai



Pirmieji piliakalnių tvarkymo darbai įvertinti apdovanojimu

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos nuotr.

Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir Lietuvos archeologijos draugija jau dešimtmetį organizuoja Geriausių archeologijos paveldo išsaugojimo darbų konkursą. Šiemet Didysis prizas už piliakalnių pritaikymą lankymui ir visuomenės pažinimui buvo skirtas Klaipėdos rajono savivaldybei.

 

Dėmesys – vertybių išsaugojimui

Lietuvos mokslų akademijoje praeitą penktadienį vykusiame renginyje Klaipėdos rajono savivaldybė laureate paskelbta už projekto „Klaipėdos rajono kultūros paveldo objektų (piliakalnių) patrauklumo didinimas“ įgyvendinimą.

Apdovanojimas už nykstančių archeologijos vertybių mokslinius tyrimus ir informacijos sklaidą atiteko Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Radijo klubui. Salantų regioninio parko direkcijos darbuotojai, atgaivinę Kartenos ir Imbarės piliakalnius, pripažinti geriausiais archeologinių vertybių tvarkymo kategorijoje. Lietuvos nacionalinio muziejaus darbuotojai buvo pagerbti už Gedimino kalno ir Aukštutinės pilies priežiūros darbus, želdynų sutvarkymą. Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė pabrėžė, kad konkursas pradėtas organizuoti, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į pačius seniausius Lietuvos istorijos liudininkus: „Dėl neigiamos gamtos reiškinių įtakos bei didelių išsaugojimo darbų išlaidų ne vienas jų yra paliktas nykti. Tikimės, jog kasmet pagerbdami asmenis bei organizacijas, daugiausiai nuveikusius archeologinių kultūros paveldo vertybių išsaugojimo vardan, į šį darbą skatinsime įsitraukti vis daugiau žmonių“.

 

Sudarytas žiedinis maršrutas

Panaudojant Europos Sąjungos fondų, Lietuvos Respublikos ir Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetų lėšas prie 11 rajono piliakalnių (Dovilų (Gedminų), Eketės, Gerduvėnų, Kalniškės (Gargždų, Anielino), Mockaičių (Šiuraičių), Norgėlų (Mataičių), Daukšaičių, Skomantų, Veiviržėnų (Vilkių), Vyskupiškių ir Žvaginių (Žadeikių), įtrauktų į Lietuvos kultūros vertybių registrą, įrengta 12 informacinių stendų, 11 suolų ir šiukšlių dėžių, pastatytos 24 informacinės kelio nuorodos į piliakalnius. Stenduose informacija pateikta lietuvių ir anglų kalbomis, įdomiu ir lengvai suprantamu stiliumi. Išdėstymą pagyvina fotonuotraukos ir kita vaizdinė medžiaga (piešiniai, reprodukcijų grafinis atvaizdavimas, autentiškų radinių nuotraukos). Tekstai parengti pagal autoritetingų autorių archeologų Zenono Baubonio ir Gintauto Zabielos 2009 m. Klaipėdos rajono savivaldybės išleistą knyga „Klaipėdos rajono piliakalniai“, bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono turizmo informacijos centru, Kultūros, Švietimo skyriais, Gargždų krašto muziejaus darbuotojais.

„Kiekviename stende pavaizduotas vietovės žemėlapis iš arti – su artimiausiais keliais, takais bei vandens telkiniais. Tai ypatingai svarbu, kai piliakalniai pasislėpę miško tankmėje. Taip pat buvo siekiama suformuoti piliakalnių traukos lauką, juosiamą žiedu. Šiai užduočiai tiko rajono žemėlapis, kuriame piliakalniai sunumeruoti, o jų skaičių seka sudaro žiedinį maršrutą. Ateityje numatoma ieškoti ir į projekto veiklas neįtrauktų piliakalnių (Antkalnio, Laistų, Lapių, Pakalniškių) viešinimo galimybių“, – pasakojo projekto vadovė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Dobrovolskienė.

Stenduose taip pat pateikiama informacija apie veiklas, draudžiamas valstybės saugojamoje teritorijoje. Tikimasi, kad šis įpareigojimas skatins piliakalnių lankytojus atsiminti elgesio viešose vietose taisykles bei prisidės prie archeologinių vertybių saugojimo.

 

Leidiniuose – faktai ir padavimai

„Šiuo projektu galime žymėti rajono piliakalnių „atgimimo“ pradžią. Iki šiol per mažai dėmesio skyrėme kultūros paveldo vertybių priežiūrai, išsaugojimui, tačiau norėdami sukurti patrauklų rajono įvaizdį, turime tinkamai rūpintis paveldosauga. Renovuojamos švietimo, kultūros įstaigos, o kultūros paveldo objektams vis stinga lėšų“, – sakė kultūros sritį Savivaldybėje kuruojanti mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė.

Šiemet kovo 4 d. Klaipėdos rajono savivaldybės administracija su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos sudarė paramos sutartį pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ dėl paramos projekto „Kalniškės piliakalnio pritaikymas kultūros ir viešojo turizmo reikmėms“ įgyvendinimui.

„Ateityje ieškosime finansavimo galimybių likusių 10 piliakalnių tvarkymo darbams. Taip pat raginame seniūnijas ir bendruomenes organizuoti talkas, kad piliakalnio teritorijose būtų išvalyti menkaverčiai krūmynai, nevertingi augalai. Kita planuojamų veiklų sritis – informacijos sklaida. Visuomenės švietimui apie Klaipėdos rajono archeologijos paveldo vertybes, jų išsaugojimą bus leidžiami leidiniai, organizuojamos fotografijų, dailės parodos, konferencijos. Artimiausiu metu bus išleisti 2 leidiniai apie piliakalnius, viename jų yra pateikiamas visų Klaipėdos rajono piliakalnių žemėlapis. Taip pat leidiniuose atsispindės įdomiausi faktai ir juos supančių vietovių padavimai“, – informavo vicemerė.

Ji pabrėžė, kad laurai už sėkmingą projekto įgyvendinimą priklauso Savivaldybės administracijos atsakingiems darbuotojams – Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjai Raimondai Kučinskaitei, vyriausiajai specialistei Jūratei Dobrovolskienei ir Kultūros skyriaus vyriausiajai specialistei Sonatai Šmatauskienei, kuri rūpinasi rajono kultūros paveldo apsaugos reikalais: „Džiaugiuosi ir dėkoju šioms darbuotojoms už jų iniciatyvą, atidų darbą, rengiant paraiškas ir ieškant projektų įgyvendinimo galimybių. Sutvarkyti piliakalniai taps dar vienu traukos centru rajono gyventojams ir atvykstantiems turistams.“ 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 247 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,