Mano Gargždai



Internetinis kompasas padės apsispręsti, už ką balsuoti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šį pavasarį į pagalbą Lietuvos rinkėjams grįžta atsinaujinęs internetinis rinkimų kompasas www.manobalsas.lt. Svetainės lankytojai gali atlikti du testus, skirtus šių metų gegužės mėnesį vyksiantiems šalies Prezidento (gegužės 11 d.) ir Europos Parlamento (gegužės 25 d.) rinkimams. Pastariesiems skirtas testas yra visose Europos Sąjungos šalyse vykdomos iniciatyvos dalis ir taip pat gali būti pasiekiamas adresu www.euvox.eu.

Internetiniai rinkimų kompasai, populiarėjantys visame pasaulyje, skirti rinkėjams, politikos apžvalgininkams ir visiems besidomintiems rinkimų temomis. Interneto svetainėje atsakius į politinių pažiūrų testo klausimus, parengtus pagal šalies ir pasaulio aktualijas, galima sužinoti asmeninius politinius prioritetus ir palyginti juos su rinkimuose dalyvaujančių politikų ar partijų prioritetais. Atlikto testo rezultatai pateikiami politinių vertybių žemėlapyje, kuris leidžia analizuoti ir lyginti atsakymus įvairiais pjūviais bei dalintis šia informacija viešai.

„Internetiniai rinkimų kompasai siekia grąžinti į politines diskusijas vertybinius klausimus, kad rinkimai nebūtų vien apie įvaizdžius. Šie įrankiai nepataria, už ką balsuoti, bet rinkėjai skatinami pasidomėti rinkimų programomis ir savo balsą atiduoti atsakingai. Tuo tarpu politikai raginami skaidriai pristatyti savo vertybes ir laikytis rinkimų pažadų“, – pasakoja prof. Ainė Ramonaitė, politologė, internetinio rinkimų kompaso ManoBalsas.lt bendraautorė.

ManoBalsas.lt rezultatai pateikia ir netikėtumų

Internetinis rinkimų kompasas www.manobalsas.lt veikia nuo 2008 metų ir jau buvo pritaikytas ketveriems rinkimams Lietuvoje – Seimo 2008 m. ir 2012 m., Prezidento 2009 m. bei Europos Parlamento 2009 m. Atlikę šių metų Lietuvos Prezidento rinkimams skirtą testą, lankytojai gali palyginti asmenines nuostatas su kandidatų į Prezidentus (išskyrus Artūrą Paulauską, kurio anketa gauta tik balandžio 24 d. ir bus įtraukta artimiausiu metu) prioritetais bei susipažinti su kiekvieno jų atsakymais ir komentarais.

„Rinkimų kompasas leidžia pamatyti, kurie kandidatai panašiausi savo vertybėmis, o kurių pozicijos skirtingos. Pavyzdžiui, pagal geopolitines nuostatas labiausiai išsiskiria LSDP kandidato Zigmanto Balčyčio ir LLRA atstovo Valdemaro Tomaševskio pozicijos, o ekonominėje kairės-dešinės dimensijoje labiausiai vienas nuo kito nutolę yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Bronislovas Ropė ir dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tačiau kartais rezultatai gali būti ir netikėti. Pavyzdžiui, matyti, kad vienas iš liberaliausių kandidatų šiais metais yra Bronius Ropė, o labiausiai prieš politinės sistemos pokyčius pasisako Artūras Zuokas“, – rezultatus komentuoja kitas internetinio rinkimų kompaso ManoBalsas.lt bendraautoris, politologas dr. Mažvydas Jastramskis.

Lietuvos rinkėjai galės lyginti nacionalines ir Europos politines partijas

Internetinis rinkimų kompasas www.euvox.eu yra skirtas Europos Parlamento rinkimams, prie jo kūrimo prisideda ir Lietuvos akademikai. Tai visose ES šalyse vykdomas projektas, todėl politinių vertybių žemėlapyje lyginamos rinkėjo ir pagrindinių Lietuvos bei Europos politinių partijų pozicijos. Atlikus politinių pažiūrų testą, EUvox.eu galima keliais skirtingais būdais palyginti asmeninių ir partijų nuostatų panašumą: pamatyti procentinį nuostatų atitikimą, atsirinkti tuos klausimus, kurie labiausiai rūpi ir išmesti tuos, kurie neaktualūs, išnagrinėti asmenines ir partijų pozicijas trijų dimensijų erdvėje ir netgi palyginti pozicijas su kitais EUvox.eu naudotojais iš visos ES.

„EUvox.eu rezultatai yra objektyvūs ir nešališki, nes partijų pozicijas kiekvienoje šalyje pateikė ne jų atstovai, bet nustatė ir užkodavo nepriklausomi ekspertai. Pavyzdžiui, Lietuvoje penki akademinės komandos nariai, naudodami viešai prieinamą informaciją – partijų programas, politikų pasisakymus ir kitus šaltinius – nustatė partijų pozicijas tam tikrais klausimais. Vėliau šie penki variantai buvo lyginami tarpusavyje ir diskutuojama tol, kol buvo pasiektas bendras sutarimas. Šiandien galime paneigti Lietuvoje plačiai paplitusį mitą, esą, visos partijos Lietuvoje vienodos“, – pažymi prof. A. Ramonaitė.

 

Daugiau apie projektą:

Projektą „Manobalsas.lt“ įgyvendina Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas ir Transparency International Lietuvos skyrius. Projekto informacinis partneris – naujienų portalas Delfi.lt. Projektą palaiko LR Vyriausioji rinkimų komisija.

ES šalyse vykdomą projektą „Euvox.eu“ įgyvendina rinkimų kompasų kūrėjai iš Olandijos „Kieskompas“ ir akademinis konsorciumas „PreferenceMatcher“. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas dalyvauja kaip akademinis partneris. Iniciatyvą remia Europos Parlamento Komunikacijos generalinis direktoratas ir Open Society Foundations (Soroso fondas).

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 326 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,