Mano Gargždai



Viešnagė Rygoje – kupina lietuviškų spalvų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
klaipedos-r.lt nuotr. klaipedos-r.lt nuotr.

Praėjusią savaitę Gargždų miesto garbės pilietės Rygos lietuvių vidurinės mokyklos direktorės Aldonos Gedvilaitės-Treijos ir Latvijos lietuvių bendruomenės kvietimu Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė ir Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis vyko į Rygą, kur dalyvavo tarptautiniame šokių ir dainų festivalyje „Mano tėviškės spalvos“, susitiko su Rygos miesto Rytų savivaldybės administracijos direktoriumi D. Pavlovu, lankėsi lietuvių vidurinėje mokykloje, lydimi Aldonos Gedvilaitės-Treijos vyro Andrejo Treijo apžiūrėjo Rygos senamiestį.

 

Susitikime Savivaldybėje Klaipėdos rajono atstovai susipažino su Savivaldybės darbais, tenykštėmis problemomis, pasidalijo mintimis apie Europos Sąjungos projektų įgyvendinimą. Abi pusės mato ir bendradarbiavimo galimybių, − ar tai bus įgyvendinta ir kaip, dar bus svarstoma. Apsikeista atminimo dovanomis.

Galbūt ryšys ir galėtų plėtotis nuo Rygos lietuvių vidurinės mokyklos, įsikurtos 1991 m. būtent Aldonos Gedvilaitės-Treijos? „Džiaugiamės ir didžiuojamės puikiu mūsų krašto žmogumi, šios mokyklos įkūrėja ir direktore, savo nuoširdžia veikla garsinančia Latvijoje Lietuvą, o kartu – ir mūsų rajoną“, – sakė Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė. Ši mokykla dirba pagal Latvijos švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintus ugdymo planus, kaip tautinių mažumų mokykla. Čia dėstoma lietuvių kalba, etnokultūra, veikia dramos ir šokių kolektyvai, būreliai ir fakultatyvai. Mokyklai sėkmingai gyvuoti labai padeda Rygos savivaldybė, matydama jos puikias perspektyvas. 2000 m. tapusi vidurine ši mokykla nuolat auga, nes čia mokytis dabar – prestižas. Netgi latviai ieško lietuviškų šaknų, kad galėtų lankyti lietuvių mokyklą, kurioje vyrauja tarpusavio supratimas ir pagarba, pasiekiama puikių mokymosi rezultatų, o kartu – čia tiesiog virte verda lietuviškas gyvenimas su savo tradicijomis, renginiais, įvairiapuse kultūros plėtra ir sklaida. Galbūt todėl čia dirbti atvykę lietuviai mokytojai labai brangina savo darbo vietą ir džiaugiasi, kad gali prisidėti prie tokio aktyvaus lietuviškos kultūros puoselėjimo kaimyninėje šalyje. Didžiulis grįžtamasis ryšys ir su buvusiais mokiniais, kurie nuolat lankosi mokykloje kaip tikruose antruosiuose namuose, siūlydami savo idėjas.

Klaipėdos rajono mokyklų mokiniai ir mokytojai įvairiomis progomis taip pat yra lankęsi Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje ir visuomet grįždavo kupini pačių geriausių įspūdžių.

Mokykloje meras Vaclovas Dačkauskas įteikė padėkos raštą direktorei Aldonai Gedvilaitei-Treijai, apsikeista dovanomis.

Visa diena praėjo stebint festivalį „Mano tėviškės spalvos“. Tai tradicinis kasmetinis nuo 2007 m. organizuojamas festivalis, kurio pagrindinis organizatorius – Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas, Rygos lietuvių vidurinės mokyklos projektų vadovas ir Latvijos lietuvių tautinių šokių kolektyvo „Bijūnas“ vadovas Rolandas Žalnierius.

Šio festivalio tikslas – ugdyti meno ir kūrybos poreikį, plėtoti bei puoselėti saviraišką, atskleisti naujus talentus, skatinti domėtis bei suprasti įvairią muzikos ir šokio stilių įvairovę. Viena šio renginio diena skiriama vaikų ir jaunimo, kita – suaugusiųjų tautinių šokių ir dainų diena.

Kitais metais planuojama į festivalį siųsti ir mūsų rajono kolektyvų.

„Buvome labai pradžiuginti šio apsilankymo, esame kupini vilčių, kad mūsų rajono kultūros ir švietimo įstaigų ryšiai plėtosis su Rygos  lietuvių vidurine mokykla, o galbūt ir daug plačiau“, − sakė Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 207 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,