Mano Gargždai



Viena pavojingiausių sankryžų Lietuvoje – Jakų žiedas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Viena pavojingiausių žiedinių sankryžų Lietuvoje yra Palangos ir Vilniaus plentų sankirtoje Jakuose (Jakų žiede). Joje per trejus metus užregistruota daugiau kaip trys šimtai eismo įvykių, o per šių metų keturis mėnesius – dar šešiasdešimt aštuoni. Tai – ne gyvybės draudimo bendrovės BTA duomenys.

 

Kitose trijose itin pavojingose žiedinės sankryžose Vilniaus Savanorių – Geležinio vilko gatvių sankirtoje (Gerosios vilties žiede) užfiksuoti du šimtai penkiasdešimt šeši, Antakalnio ir Kosciuškos gatvių sankryžoje, vadinamoje Antakalnio žiedu – šimtas aštuoniasdešimt šeši, Žirmūnų ir Šeimyniškių gatvių sankirtoje arba Minsko žiede - šimtas keturi eismo įvykiai per trejus metus.

Pasak BTA Ekspertizių skyriaus vadovo Andriaus Žiukelo, Vilniaus savivaldybė planuoja žiedinės sankryžos Antakalnyje - Olandų žiedo ir Jono Pauliaus II aikštės šalia Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios rekonstrukciją. Šioje vietoje ji galimai bus keičiama į keturšalę šviesoforais reguliuojamą sankryžą. Teigiama, kad taip bus siekiama sumažinti vietos avaringumą bei padidinti eismo pralaidumą.

Šalies didžiosiose žiedinėse sankryžose per metus avaringumas vidutiniškai išauga pusantro karto. BTA duomenimis, tautiečiai vairuotojai nemažai eismo įvykių žiedinėse sankryžose sukelia ir užsienio šalyse. Viena pavojingiausių šalių jiems yra Didžioji Britanija.

Pasak „BTA Insurance Company“ SE filialo specialistų, lietuvių Didžiojoje Britanijoje žiedinėse sankryžose sukelti eismo įvykiai sudaro daugiau kaip 10 proc. visų lietuvių sukeltų eismo įvykių šalyje. Jungtinėje Karalystėje eismas vyksta priešinga kryptimi nei Lietuvoje, todėl vairuotojai dažnai klaidingai interpretuoja kairės rankos taisyklę, manydami, kad jei eismas vyksta priešinga kryptimi, tad ir taisyklė analogiškai pasikeičia.

Kaip tvirtino specialistas, dažnai vairuotojai matydami, kad transporto priemonės žiedinėje sankryžoje juda antra juosta, interpretuoja, kad jų praleisti pagal taisykles nereikia ir jie laisvai gali įvažiuoti į sankryžą. Iš tiesų, Anglijoje taip pat galioja dešinės rankos taisyklė, todėl visas transporto priemones, artėjančias iš dešinės privaloma praleisti, net jeigu vairuotojas identifikuoja, kad jis įvažiuodamas eismui netrukdytų.

Eksperto teigimu, tiek Lietuvoje, tiek ir kitose užsienio šalyse avaringumas žiedinėse sankryžose gerokai sumažėtų, jei vairuotojai būtų kantresni ir įvažiuotų į sankryžą tik iš tam skirtos eismo juostos, prieš tai atidžiai apsidarę ir įsitikinę, kad gali atlikti manevrą.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 286 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,