Mano Gargždai



Monikos Pranciulytės kolekcijoje – šimtai drambliukų ir šūsnis siuvinėtų darbų

Įvertinkite šį įrašą
(67 balsai)
Monika Pranciulytė tvirtina, kad idėjų siuvinėjimui nepritrūksta – tik turėk laiko ir siuvinėk. Asmeninio archyvo nuotr. Monika Pranciulytė tvirtina, kad idėjų siuvinėjimui nepritrūksta – tik turėk laiko ir siuvinėk. Asmeninio archyvo nuotr.

Portalo mano-gargzdai.lt konkursas „Draugo istoriją išmainyk į prizą“ pasiekė ir tolimesnius miestus. Sulaukėme siūlymo parašyti apie Šilutėje gyvenančią Moniką Pranciulytę, turinčią ne vieną, o kelis įdomius pomėgius.

 

Kolekcijoje – 250 drambliukų

„Mano dukra Monika yra auksarankė. Ji siuvinėja kryželiu, yra labai daug darbelių prisiuvinėjusi, paskutiniu metu siuvinėja knygų skirtukus. Taip pat ji kolekcionuoja drambliukus, jų turi apie 250“, – laiške dukrą gyrė mama Lijana.

24 metų Monika pasakojo, kad į Šilutę atsikraustė prieš devynerius metus, anksčiau gyveno Joniškio rajone.

„Tada teturėjau tik 4 drambliukus, pradėjau juos kolekcionuoti ir dabar mano kolekcijoje – jų jau apie 250. Šilutėje jų buvo labai daug, tai pradėjau pirkti, rinkti. Taip ir nutiko, kad kolekcija dabar yra perkopusi dviejų šimtų ribą. Sakoma – drambliukai neša laimę. Ir tikrai drambliukai su pakeltais straubliais atneša laimę, retai kada būna, kad straublys būtų nuleistas, tada sakoma, jog laimės nebus“, – aiškino mergina.

Monikos kolekcijos drambliukai – įvairaus dydžio ir paskirties.

„Visi yra skirtingi. Nuo pačio didžiausio, kuris yra 30 cm aukščio, iki mažiausio, kuris yra vos 0,5 cm dydžio. Drambliukų turiu daug ir įvairių: ir mobiliojo telefono laikiklį, ir žvakidžių, ir taupyklių, ir pieštukinių, vazelių, skambančių varpelių, minkštų žaislų. Kambaryje visur pilna drambliukų. Ir padarytų iš karoliukų, ir net iš popieriaus origami technika“, – vardijo Monika.

 

Kolekcijospradzioje

Pirmieji kolekcijos drambliukai.

 

Pirmame išsiuvinėtame darbe – Lietuvos apskritys

Šilutiškė tvirtino, kad daugumą drambliukų pirko pati arba gavo dovanų. Jie pirkti ne tik Lietuvoje, bet parvežti lauktuvių ir iš Vokietijos, Belgijos, Latvijos, Airijos, Turkijos. Šventojoje mergina nusipirko drambliuką padarytą iš kriauklelių, taip pat išsisiuvinėjo sau knygų skirtuką su šiais gyvūnais. Nes kitas jos pomėgis – siuvinėjimas kryželiu.

„Siuvinėjimas kryželiu – tai labai kruopštus darbas, reikalaujantis daug laiko, kantrybės, susikaupimo, ištvermės. Esu išsiuvinėjusi nemažai darbelių, namuose kabo pilna siena visokiausių. Įdomu tai, kad pats pirmasis mano darbelis buvo kryželiu išsiuvinėtas Lietuvos apskričių žemėlapis. Net nežinau, kodėl jį pasirinkau“, – prisiminė Monika.

Pirmąjį rankdarbį ji išsiuvinėjo šeštoje klasėje. Tada Monikai buvo 12 metų. Ji pati darė ir braižė apskričių schemą.

Po to retkarčiais mergina vis pasiuvinėdavo, o labiau tuo susidomėjo 9-10 klasėje.

„Esu išsiuvinėjusi atviručių su zodiako ženklais, taip pat Velykinių atviručių. Paskutiniu metu pradėjau siuvinėti knygų skirtukus – tai išskirtinis aksesuaras kiekvieno knygai. Jis siuvinėjamas ant plastikinės kanvos, todėl yra ilgaamžis“, – sakė Monika.

 

Visuknyguskirtukukoliazas

Monikos siuvinėti knygų skirtukai.

 

Knygų skirtuką išsiuvinėja per tris dienas

Šilutiškė siuvinėja ir pagal individualius užsakymus: knygų skirtukus, vaikų metrikus. Nemažai Monikos draugių ir giminaičių taip pat apdovanoti jos rankdarbiais.

Monika sutinka, kad siuvinėjant reikia labai didelio kruopštumo ir kantrybės, bet jai to niekada nepritrūksta ir nepabosta.

„Didesnį darbelį tikrai nemažai laiko užtrunka siuvinėti. Žinoma, priklauso ir nuo to, kiek yra laisvo laiko ir kiek gali jo skirti. Didesnį darbą galima siuvinėti ir pusę metų, o išsiuvinėti knygų skirtuką užtrunka pilnas tris dienas“, – aiškino Monika.

Mergina pasakojo, kad idėjų nepritrūksta – jų yra labai daug ir įvairiausių. Be to, žurnaluose bei internete irgi galima rasti daug schemų – tik turėk laiko ir siuvinėk.

Monika pabrėžė, kad kiekvienuose namuose turėtų būti nors 7 drambliukai.

„Visiems Jūsų skaitytojams norėčiau palinkėti tikėti savo svajonėmis, svarbiausia nesuklupti ir eiti užsibrėžtų tikslų link. Sakoma, kad kiekvienuose namuose turėtų būti nors 7 drambliukai, tai visiems ir noriu palinkėti turėti bent po tuos 7, kurie tikrai atneš laimę į kiekvienus namus“, – kalbėjo Monika.

 

Asmeninio archyvo nuotraukos:

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

2 komentarai

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 281 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,