Mano Gargždai



Gargždų verslininkai euro įvedimo laukia su nerimu

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Vietiniai verslininkai būkštauja, kad po naujų metų, įvedus eurą, laukia sunkus metas. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Vietiniai verslininkai būkštauja, kad po naujų metų, įvedus eurą, laukia sunkus metas. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Žengiami paskutiniai žingsniai, kad Lietuvoje nuo naujų metų būtų įvestas euras. Sąmyšio netrūksta. Nerimastingai naujos valiutos įvedimo laukia verslininkai.

Pasidomėjome, kokiomis nuotaikomis, artėjant euro įvedimui, gyvena Gargždų verslininkai.

 

Laukia bemiegės naktys

Vienus verslininkus euras baugina, kiti tvirtina, kad su juo apsipratus, bus tik geriau. Visgi jie pripažįsta, kad, artėjant euro įvedimui, gerokai padaugės darbo, be to, teks patirti ir išlaidų.

„Euro nebijome, bet ir nelaukiame. Bus bemiegės naktys, kai reikės kainas pakeisti. Bet, ką darysi, niekur nuo to nepabėgsi“, – apie laukiančius darbus pasakojo Gargžduose esančios technikos parduotuvės atstovė Sigita Gilvonauskienė.

Parduotuvės vadovas Viktoras Gilvonauskas teigė, jog žmonių prognozuojamas kainų kilimas – mitas.

„Rinka viską sudėlios į vietas. Kainų tikrai nekelsime, apvalinsime taip, kaip bus nustatyta. Aišku, papildomų išlaidų irgi bus, jau dabar užsisakėme naują kasos aparatą eurams“, – kalbėjo V. Gilvonauskas.

Kad gali tekti patirti papildomų išlaidų, antrino ir kitas Gargždų verslininkas, prašęs likti neįvardytas.

„Euro įvedimo ir laukiame, ir nelaukiame. Iš vienos pusės – bus labai gerai dirbti su užsienio rinkomis, mažiau konvertavimo ir pan. O nelaukiame todėl, kad perėjimo laikotarpis yra itin sudėtingas, daug reikalavimų – keičiasi apskaitos sistemos, prekių kainoženkliai ir t.t. Tai kiekvienam verslui yra papildomos išlaidos ir darbo krūvis“, – sakė verslininkas.

Vyras piktinosi svaičiojimais, kad euro įvedimas verslininkams leis pasipelnyti.

„Kainos gali išaugti keliais procentais, bet ne dėl valiutos konvertavimo, o dėl euro įvedimo metu patirtų papildomų sąnaudų, – portalui atviravo verslininkas. – Mane tiesiog erzina, kai per televizorių rodo, kad verslininkai pasipelnys iš euro įvedimo. Taip tikrai nebus! Daugiausiai išloš įmonės, diegiančios apskaitos sistemas – jų paklausa per euro įvedimo laikotarpį ženkliai išaugs, todėl už tokių specialistų paslaugas verslininkams teks mokėti iš tiesų brangiai”.

 

Sunkiau – senyvo amžiaus žmonėms

Gėlių salono „Orchidėja“ savininkė Raimunda Krėpštienė taip pat sutiko, kad verslininkų laukia sunkus metas.

„Reikės perkainuoti visas prekes, laukia didžiulis darbas. Bet, kita vertus, visgi esame Europos Sąjungos nariai, taigi tas neišvengiamai turėjo ateiti. Manau, tai – tik į gerą. Žinoma, pirkėjų srautas po naujų metų, kai bus įvestas euras, kažkiek sumažės, kaip ir visais laikais, kai buvo keičiama valiuta. Žmonės pradės taupyti ir kol pripras prie naujų pinigų, kurį laiką prekių paklausa bus žymiai sumažėjusi“, – tvirtino R. Krėpštienė.

„Orchidėjos“ savininkė teigė, kad kol kas žmonės taupyti dar nepradėjo. Priešingai, leidžia sau išlaidauti.

„Jaučiasi, kad žmonės pinigų išleidžia daugiau negu, tarkime, metų pradžioje. Jie sau leidžia pirkti prabangesnius daiktus, šventes organizuoja labai dideles, prabangias ir tam negaili pinigų“, – portalui mano-gargzdai.lt sakė R. Krėpštienė.

Ji svarstė, kad prie naujos valiutos sunkiau gali būti priprasti senyvo amžiaus žmonėms, o kurį laiką visi žmonės eurus „vers“ į litus ir galvos apie kainą litais. Pasak R. Krėpštienės, jaunimas ir vyresni žmonės, važinėjantys po Europą ir pasaulį, tokių problemų nepatirs. Nes daugumai jų jau yra tekę susidurti su euru, yra prie jo pripratę.

„Kad įveda eurą, yra gerai. Nors iš pradžių bus sunkiau, paskui viskas atsistos į savo vietas. Galėsime laisviau keliauti, nereikės kišenėse nešiotis vienos, antros, trečios šalies valiutų. Kurių kiekvienas po kelionių turime prikaupę“, – mąstė R. Krėpštienė.

 

Metų pradžia – liūdna

Grožio salono „Deivės oazė“ vadovė Kristina Čepienė paklausta, kokiomis nuotaikomis laukia euro įvedimo, atviravo, kad viliasi, jog jis visgi nebus įvestas. Nes liepos mėnesio viduryje dar vyks balsavimas Europos Parlamento plenarinėje sesijoje ir bus priimtas galutinis sprendimas dėl Lietuvos priėmimo į euro zoną.

„Visiškai to nelaukiame. Bus sunku priprasti ir prie pinigų, ir prie to, kad mažesnį jų skaičių gauni. Ilgai svarstėme ir tai, kokios bus mūsų kainos. Kol žmonės susigaudys, esame nusiteikę, kad jų srautas sumažės. Visi gaus mažiau ir turės apsiprasti, kaip tuos pinigus padalinti. Nes grožio paslaugos nėra pirmo būtinumo. Manome, kad sausis ir vasaris mums turėtų būti liūdnoki“, – nuogąstavo K. Čepienė.

Ko gero, labiausiai euro įvedimas baugina Gargždų turgaus prekybininkus. Turguje dirbanti Biruta Alšauskienė pasakojo, kad prekeiviai dabar ir taip skundžiasi menka prekyba, o įvedus eurą, ji greičiausiai dar labiau suprastės.

„Turguje dirbantys žmonės bijo, kad, kol visi pripras prie euro, prekyba labai pasikeis. Ir kainas gali tekti padidinti, bet juk sako, kad pakėlus kainas, grės baudos. Dabar jau yra sunku, o įvedus eurą, bus dar sunkiau. Ir pirkėjai kalba, kad euras įvedamas per anksti. Bet, be abejo, esame įsipareigoję Europos Sąjungai“, – kalbėjo B. Alšauskienė.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 274 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,