Logo
 Spausdinti šį puslapį

Architektų ir dviračių entuziastų siekis - trečdalis lietuvių ant dviračių

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr. Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr.

Lietuvos architektai ir dviračių entuziastai paskelbė „Manifestą dviračiui“ - ambicingą viziją, kuria kviečia siekti, kad 2030 m. 30 proc. lietuvių kasdien naudotųsi dviračiais. Manifesto autoriai pabrėžia, kad miestų eismas turi būti planuojamas atsižvelgiant į dviratininkų interesus, o patys architektai kurdami biurus ir daugiabučius turėtų planuoti ir patogias dviračių laikymo vietas.

 

Vizijoje atkreipiamas dėmesys į tai, kad Lietuva stipriai atsilieka nuo kitų dviračių kultūrą plėtojančių Europos valstybių. Pabrėžiama, kad dažnai atnaujinant miestus, rekonstruojant gatves, jos nepritaikomos dviratininkams arba įrengiama nekokybiška dviračių infrastruktūra.

„Šia iniciatyva kviečiame nustoti dangstytis mitais, kad Lietuvoje dviračių transporto vystymui kliudo klimatas, vietos ar lėšų stoka. Dviračiai miestų transporto sistemoje turi vaidinti daug reikšmingesnį vaidmenį ir Manifestas dviračiui" turėtų paskatinti diskusiją, kaip tai kuo efektyviau įgyvendinti“, - teigia vienas iš „Manifesto dviračiui“ iniciatorių, architektas Justas Ingelevičius.

Vizijoje pabrėžiama, kad visos naujos ar rekonstruojamos gatvės turi būti pritaikytos ir saugiam dviračių eismui, o dviračių takai įrengiami profesionaliai, nepamirštant, kad tai - specialūs keliai, o ne piešiniai ant šaligatvio. Architektai taip pat raginami galvoti plačiau, biuruose planuoti dušus ir patogias dviračių saugyklas, o kiemuose įrengti dengtas ir talpias dviračių laikymo vietas.

Iniciatyva pirmąkart pristatyta liepos 1 d., biuro baldų projektavimo ir gamybos įmonių grupės „Ergolain“ organizuotoje Architektų dienos šventėje. Viziją, kurią rengė architektai Justas Ingelevičius, Aurelija Slapikaitė-Jurkonė bei Martynas Marozas ir dviračių entuziastai Eduardas Kriščiūnas bei Justinas Jurkonis, palaiko Lietuvos dviratininkų bendrija.

„Manifesto dviračiui“ autoriai kviečia žmones ir įvairias organizacijas palaikyti siūlomą viziją ir jungtis į judėjimą, paverčiantį ją realybe. Manifestą galite rasti čia: http://dindin.lt/#page=497.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,