Mano Gargždai



Lietuvoje populiariausi iš pieno miltelių pagaminti ledai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr. Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr.

Ledais pastarosiomis savaitėmis gaivinasi kone kiekvienas, tačiau perskaityti ženklinimo etiketę prieš juos pirkdami, dažniausiai nepasivarginame. O tai būtina, norint mėgautis kokybišku desertu be skonio stipriklių ir sintetinių dažiklių. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į ledų formą, nes deformuota porcija išduoda, kad ji yra ne kartą užšaldyta.

 

Plombyras - iš pieno riebalų, sorbetas iš - vaisių

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sako, kad Lietuvos rinkoje dominuoja pigesni valgomieji ledai, kuriuose pieno riebalai pakeisti augaliniais riebalais. Juos gaminant naudojamas ne pienas, bet vanduo ir pieno, taip pat išrūgų milteliai, stabilizatoriai, skonį suteikiantys ir kiti priedai. Tokią tendenciją atskleidė VMVT specialistų atliktas valgomųjų ledų patikrinimas gamybos bei  prekybos įmonėse. Atlikti 36 valgomųjų ledų pavadinimų tikrinimai gamybos įmonėse ir patikrintos 398 šio deserto partijos prekyboje.

„Neretai vartotojai klaidinami, kai ant etiketės užrašoma „Šokoladiniai ledai", nors tai būna tik kakavos milteliais nudažyti ledai. Tokie ledai turi būti vadinami kakaviniais. O šokoladiniai - tie, kurių sudėtyje yra šokolado ar jo sudedamųjų dalių. Šiais metais nustatyta 11 atvejų, kai „šokoladiniuose“ leduose nebuvo šokolado. Tai aiškiai matyti perskaičius produkto sudėties aprašą“, - gamintojų gudrybes atskleidžia A.Greičiuvienė.

Specialistė priduria, kad norint išsirinkti ne tik skanų, bet ir didesnės maistinės vertės produktą, reikėtų atidžiai perskaityti informaciją ant ledų pakuotės. Pirmiausia būtina atkreipti dėmesį, kokios tai rūšies ledai. Pagal sudėtį šis gaivusis desertas skirstomas į šešias grupes. Plombyras ir grietininiai ledai gaminami iš pieno riebalų ir baltymų, o augalinių riebalų juose negali būti. Pieniškuose mažiau riebalų, čia dominuoja sausosios medžiagos.

Vaisiniai ledai, sorbetas ir šerbetas, skiriasi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Vaisinius valgomuosius ledus sudaro ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų jų sulčių. Sorbete vaisių turi būti ne mažiau kaip 25 proc., o pieno ir jo sudedamųjų dalių nėra. Šerbeto sudėtyje - ne mažiau kaip 10 proc. vaisių tyrės, 20 proc. - sausųjų medžiagų ir 1 proc. - riebalų.

Pasak A.Greičiuvienės, šiemet nustatyti 3 atvejai, kai plombyras gamintas iš augalinių riebalų  ir 4 atvejai, kuomet sorbeto bei šerbeto sudėtyje visai nebuvo vaisių. Jie pakeisti kvapiosiomis medžiagomis.

 

Deformuotų ledų rekomenduojama nepirkti

Apie ledų kokybę galima sužinoti ne tik iš informacijos etiketėje, bet ir jų formos. Karštuoju metų laiku prekybos vietose šaldymo kameros neretai būna perkrautos, todėl valgomieji ledai gali atitirpti. Dar kartą užšaldyti jie netenka dalies maistingųjų savybių. Kad ledai buvo atitirpę ir vėl užšaldyti galima suprasti iš deformuotos jų formos. A.Greičiuvienė tokių ledų rekomenduoja nepirkti.

„Netinkamos laikymo sąlygos mažmeninės prekybos vietose ir tinkamumo vartoti terminų nesilaikymas - dažniausiai nustatomi pažiedimai. Šiemet išaiškinti 22 tokie atvejai. Pavyzdžiui, ledai buvo laikomi kartu su žuvimi arba +0,1 laipsnių temperatūroje. Nustatyti 9 vartotojų klaidinimo atvejai dėl neteisingai pateiktos informacijos. Tuo tarpu Lietuvos ledų gamybos įmonėse saugos ar technologijų pažeidimų inspektoriai nenustato jau ne vienerius metus“, - sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Pirkėjai dažniausiai skundžiasi, kad informacija etiketėse sunkiai įskaitoma dėl itin smulkaus šrifto arba ledai supakuoti taip, kad nesimato sudedamųjų dalių sąrašo.

 

Vartotojai, nusipirkę netinkamos kokybės ledų, visą parą gali kreiptis į VMVT nemokamu numeriu 8 800 40403.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 330 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,