Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dvylika naudingų patarimų kovai su skruzdėmis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotrauka Asociatyvi Corbis nuotrauka

Šiltuoju metų sezonu suaktyvėjantys vabzdžiai bei kiti kenkėjai gali sukelti nemažai problemų. Neretai jie patenka į namus, tad chemikalų naudojimas jiems pašalinti gali pakenkti ir žmonėms. Sustabdyti skruzdėles – itin sunkus uždavinys, kadangi dėl savo dydžio jos gali patekti net ir pro mažiausius plyšius. Siūlome 12 būdų, kurie padės šiuos vabzdžius išvaryti iš namų ar sodo.

 

1.       Lipni juostelė

Ši priemonė itin efektyvi tuo atveju, jei skruzdelės lipa aukštyn, pavyzdžiui, į kibirą, puodą ar kitą talpyklą. Kad jas sustabdytumėte, pakanka indą apjuosti lipnia juostele taip, kad lipnioji jos pusė būtų atsukta į viršų.

2.       Boro rūgštis

Ją geriausia naudoti tuo atveju, jei skruzdelės braunasi į gyvenamas patalpas. Kas jas išvytumėte, pakaks užlašinti keletą lašelių ant plyšių, per kuriuos patenka įsibrovėlės. Naudodami šią priemonę, būkite atsargūs – jos įkvėpimas gali būti nuodingas mažiems vaikams ir gyvūnams.

3.       Kreida

Kad atsikratytumėte skruzdėlių, pakanka kreida nubrėžti liniją prie namo vietų, per kurias jos patenka į vidų. Vabzdžius atbaidys kreidoje esantis kalcio karbonatas, gaunamas iš jūros guvūnų kriauklių. Jei norite nuo šių kenkėjų apsaugoti darželio gėles, apibarstykite jas kreidos dulkėmis.

4.       Miltai

Suformuokite miltų kauburėlius aplink sandėliuko lentynų kojas arba už lentynų, jei skruzdelės taip patenka ant jų. Vos pradėjusios klimpti biriuose miltuose, jos pasuks atgal ir lentynų nepasieks.

5.       Gėlių vazonai

Jei lauko darbus apsunkina netoliese esantys skruzdėlynas ir nuolat geliančios skruzdės, jas galite išnaikinti su gėlių vazono pagalba. Apverskite ji ir užvožkite skruzdėlyną, o per dugne esančią skylutę įpilkite verdančio vandens. Taip išnaikinsite visą skruzdžių namą.

6.       Citrinos

Šis itin plačiai naudojamas vaisius gali padėti ir kovoje su į virtuvę patenkančiomis skruzdelėmis nenaudojant jokių kitų chemikalų. Citrinų sultimis apšlakstykite durų slenkstį, apatinę lango dalį bei kitas vietas, per kurias į kambarį patenka šie kenkėjai. Taip pat pabarstykite citrinos žievelės gabalėlių lauke, prie durų. Taip pasiųsite žinią besiartinantiems vabzdžiams.

Taip pat citrinas galite naudoti kovai su tarakonais ir blusomis. Išspauskite dviejų citrinų sultis ir sumaišykite jas su 2 l vandens. Šiuo skysčiu išplaukite grindis. Pajutę nemėgstamą kvapą, kenkėjai pasišailns.

7.       Apelsinai

Į pagalbą kovoje su skruzdėmis galite pasitelkti ir dar vieną  citrusinį vaisių – apelsiną. Jis padės siekiantiems šiuos kenkėjus išvaryti ne tik iš namų, bet ir iš sodo.  Naudodami trintuvą, į vientisą masę paverskite vieno apelsino žievelę bei stiklinę šilto vandens. Skystį pilkite ant skruzdėlyno ir aplink jį, vabzdžiai čia nebesugrįš dėl nemėgstamo kvapo.

8.       Pipirai

Skruzdelės į namus dažniausiai veržiasi ieškodamos cukraus, o pipirais galima pasiųsti joms užuominą, jog cukraus jūsų virtuvėje ieškoti joms neverta. Pabarstykite juodųjų pipirų prie vietų, per kurias skruzdelės patenka į namus, ir nekviestų svečių nesulauksite.

Juodaisiais pipirais taip pat galima išvaryti šiuos vabzdžius iš prie namų įsikūrusio skruzdėlyno. Kad tai padarytumėte, tereikia įberti maltų pipirų į skruzdėlių urvelius žemės paviršiuje.

9.       Plastikiniai indeliai

Jei iškylaujate prie namo ar gamtoje ir ant stalo sukrauto maisto siekia jo kojomis viršun ropojančios skruzdės, lengvai išspręsti šią problemą padės gudrus sumanymas, kuriam įgyvendinti tereikia plastikinių indelių ir vandens. Stalo kojas įstatykite į ant žemės padėtus indelius ir užpildykite juos vandeniu – šio barjero skruzdės neįveiks.

10.   Druska

Norėdami užkirsti skruzdėms kelią į jūsų namus, druska apibarstykite jų peržengiamus durų slenksčius ar takelius. Smulkūs, klampūs milteliai privers jas pasukti atgal.

11.   Prieskoniai ir prieskoninės žolelės

Miltai, cukrus bei paprika itin traukia skruzdes. Šiuos kiekvienų namų virtuvėje randamus produktus nuo vabzdžių apsaugosite prie jų padėję lauro lapų. Jeigu nerimaujate, jog lauro lapai perduos savo kvapą cukrui ar miltams, lipnia juostele pritvirtinkite juos prie produktų, kuriuos norite apsaugoti, pakuočių. Taip galite apsaugoti ir stalčiuose laikomus maisto produktus. Jei nenorite naudoti lauro lapų, vietoje jų stalčiuose galite padėti nedideles pakuotes su cinamono lazdelėmis ar šalavijais. Taip ne tik apsaugosite stalčiuje laikomą maistą, bet ir sukursite malonų kvapą.

12.   Actas

Įpilkite po vienodą kiekio acto ir vandens į buteliuką su purkštuku. Skruzdelės nekenčia acto kvapo, taigi, norėdami jų atsikratyti, papurkškite jo and skruzdėlynų bei prie vietų, per kurias šie vabzdžiai patenka į jūsų namus. Acto ir vandens mišinį buteliuke su purkštuku taip pat galite neštis į iškylas gamtoje ar vaikų žaidimo vietas. Kad priverstumėte skruzdes apleisti skruzdėlynus, juos apšlakstykite neskiestu actu.

 

 

Parengta pagal Reader’s Digest portalo informaciją (www.rd.com).

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,