Mano Gargždai



Gargždų krašto muziejuje atidaryta R. Šalčiuvienės paroda „Lino vilionės“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Ingridos Simonavičienės nuotrauka Ingridos Simonavičienės nuotrauka

Rugpjūčio 8 d. Gargždų krašto  muziejuje atidaryta tautodailininkės Rimantės Šalčiuvienės autorinė tekstilės darbų paroda „Lino vilionės“.

 

Agluonėnuose gyvenanti ir kurianti audėja parodoje pristato daugiau negu 60 autorinių darbų, nuaustų iš lino per 35-erius kūrybinės veiklos metus. Tai ir tautiniais raštais nuausti rankšluosčiai, takeliai, akį traukiančios servetėlės, originalūs stilizuoti moteriški bei vaikiški tautiniai kostiumai, įvairiausių raštų, lino atspalvių  krepšeliai, kuprinės, rankinės. Žvelgiant į parodos eksponatus, sunku patikėti, jog tai sukurta tik vienos moters darbščių rankų. Tautodailininkė Rimantė Šalčiuvienė apie savo kūrinius sako: „švariomis kojomis per savo audinius apeičiau visą pasaulį“, – šitiek tūkstančių metrų jau yra nuausta, o kiek jų dar bus išausta ateityje...

Į dvejomis jubiliejinėmis datomis paženklintą parodos atidarymą susirinko gausus Rimantės Šalčiuvienės artimųjų, draugų, kolegų tautodailininkų, rėmėjų, Klaipėdos rajono savivaldybės atstovų būrys. Susirinkusieji nekantravo ne tik pasveikinti sukaktuvininkę, bet ir pasidžiaugti jos darbais, pavartyti dar spaustuvės dažais kvepiantį tekstilės darbų albumą „Lino vilionės“. Audėja Rimantė Šalčiuvienė“. Vakaro svečiams pristatyta parodos autorės biografija ir kūrybos pasiekimai, o jie - išties įspūdingi. Rimantė audimo amatu susidomėjo dar jaunystėje. Jos gimtuosiuose namuose Radviliškyje ją nuolatos supo mamos sukurti siuviniai, kurie vaiko akims atrodė tarsi gyvi. Tautodailininkė nuolatos audžia nuo 1979 m. 1982 m. ji tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nare ir pasinėrė į aktyvią kūrybinę veiklą – dalyvavo parodose, mugėse, tarptautiniuose renginiuose, pristatančiuose šalies tradicinius amatus. Audėjos darbai yra pasklidę beveik po visą pasaulį, jų įsigyja ir aukščiausi Lietuvos Respublikos asmenys, ir žinomi menininkai. R. Šalčiuvienė yra Agluonėnų seniūnijos Ievos Simonaitytės vardo premijos 2009 m. laureatė. 2010 m. jai suteiktas Lietuvos Respublikos meno kūrėjo statusas.

Kiekvieną vasarą Rimantę galima sutikti Klaipėdos teatro aikštėje prie staklių, kruizinių laivų turistams demonstruojančią audimo techniką ir darbus iš natūralaus lino. Dažnam turistui belieka tik aikčioti iš nuostabos, žvelgiant į gyvą, emocingą audimo procesą ir dar kartą įsitikinti, jog patys vertingiausi kūriniai iš lino yra sukuriami Lietuvoje. Paklausta, iš kur semiasi idėjų, minčių audimui, Rimantė nedvejodama ištarė, jog pačios staklės ir linas padiktuoja mintį sukurti kažką naujo. Žiūrėdama į savo vasarinių jurginų žiedus, ji sumanė sukurti takelį, iškaišytą spalvotomis lino kasomis, tarsi tie žydintys jurginai po langais. Šalia aktyvios kūrybinės veiklos tautodailininkė noriai dalyvauja edukaciniuose projektuose.  R. Šalčiuvienė moko vaikus ne tik audimo paslapčių, bet ir domėtis lietuvių liaudies meno tradicijomis. Kaip pati pajuokavo - „Išmokiau austi beveik visą šeimą, tik jauniausias dvimetis anūkas dar nemoka, bet ir jį išmokysiu“.

Parodos atidarymo metu Gargždų krašto muziejaus kuratorė Sandra Uktverytė pristatė albumą „Lino vilionės. Audėja Rimantė Šalčiuvienė“, skirtą paminėti audėjos kūrybinės veiklos 35-metį ir 60-ies metų jubiliejinę sukaktį. Leidinys išleistas gavus Klaipėdos rajono savivaldybės finansavimą „Etninės kultūros plėtros“ 2012-2014 metų programos projektui „Audėja Rimantė Šalčiuvienė“, kurį įgyvendino Gargždų krašto muziejus. Prie šio projekto visapusiško įgyvendinimo finansine parama prisidėjo Rimantės vyras Viktoras Šalčius, UAB „Baltic Printing House“, fotografė Ingrida Simonavičienė. Leidinį sudarė Gargždų krašto muziejus, menotyrininkė Regina Šiurytė-Šimulienė parengė anotaciją.

Parodos atidarymą užbaigė nuotaikingos kompozicijos apie lietuviškąjį linelį, kurias atliko Agluonėnų darželio „Nykštukas“ muzikos vadovė Regina su dukra Gabriele, bei gausybė sveikintojų. Parodos autorę pasveikino ir padėkos raštą už ilgametę veiklą įteikė Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerė  R. Cirtautaitė, ilgų kūrybos metų, sveikatos, idėjų  linkėjo Tarybos nariai R. Simonavičius, E. Skarbalius, R. Kernagienė, V. Riaukienė, UAB „Žemaitijos spauda“ direktorius S. Vaičiulis, Klaipėdos rajono savivaldybės Agluonėnų seniūnijos seniūnė L. Tučienė, Klaipėdos rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja J. Polekauskienė, Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė I. Barbšienė, Gargždų krašto muziejaus direktorė S. Bučnytė, menotyrininkė R. Šiurytė-Šimulienė, tautodailininkės kolegos iš Žemaitijos skyriaus Klaipėdos ir Gargždų sekcijų, šeimos nariai, draugai ir visi, kurie neliko abejingi Rimantės kūrybai.

Karūnuota iš lino ir gėlių nupintu vainiku, autorė nuoširdžiai dėkojo už sveikinimus, palaikymą, ilgametę draugystę ir kvietė visus apsilankyti jos autorinėje parodoje, kuri Gargždų krašto muziejuje bus eksponuojama iki rugsėjo 30 d.

 

Parodos atidarymo akimirkos - Ingridos Simonavičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 403 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,