Mano Gargždai



„Burbuliatorius“ vėl suburia miestiečius viešosiose erdvėse

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Gargždai taip pat prisijungė prie „Burbuliatoriaus“. Redakcijos archyvo nuotr. Gargždai taip pat prisijungė prie „Burbuliatoriaus“. Redakcijos archyvo nuotr.

Vilniuje gimusi viešųjų erdvių gaivinimo iniciatyva „Burbuliatorius“, kurios dalyviai kas antrą vasaros pirmadienį leidžia muilo burbulus aikštėse ir skveruose, pirmadienį, rugpjūčio 18 d., 18.30 suburs muilo burbulų entuziastus jau penkiasdešimtą kartą.

 

Ši pilietinė iniciatyva startavo 2009 metais, vilniečiams „užburbuliavus“ Lukiškių aikštę, ir jau tais pačiais metais paplito Lietuvos miestuose. Kiekvienais metais prie „Burbuliatoriaus“ prisijungia vis daugiau užsienio miestų, šiais metais kartu su Lietuvos ir Didžiosios Britanijos miestais „burbuliavo“ Barselona, o taip pat Vankuveris, kur iniciatyva sulaukė aktyvaus miestiečių palaikymo.

„Burbuliatoriaus“ iniciatyvos tikslas - gaivinti viešąsias miesto erdves, skatinant miestiečius aktyviau naudotis aikščių ir skverų potencialu, kartu vystyti kūrybines veiklas viešosiose erdvėse. Iniciatyvos išskirtinumas tas, kad skirtingai nuo festivalių ir švenčių, ji suburia miestiečius periodiškai, kas antrą vasaros pirmadienį. „Siekėme išvystyti miesto ritualą, nes tik periodiškai veikiant viešosiose miesto erdvėse galima tikėtis jas atgaivinti ir išvystyti. „Burbuliatorius“ prigijo daugelyje Lietuvos ir užsienio miestų, aktyvių miestiečių palaikymo dėka iniciatyvos geografija kasmet plečiasi“, - komentuoja kūrybinės grupės „Laimikis.lt“ įkūrėja, miesto antropologė Jekaterina Lavrinec.

Iniciatyvos išskirtinumas tas, kad joje vienu metu kas antrą pirmadienį dalyvauja virš 15 Lietuvos ir užsienio miestų. Skatindamas miestiečius plėtoti nekomercinio laisvalaikio scenarijus, „Burbuliatorius“ tapo kūrybinių sumanymų testavimo laboratorija, todėl daugelyje miestų pasižymi išskirtiniais bruožais. Biržuose šios iniciatyvos metu rengiami jaunų fokusininkų pasirodymai, keramikos užsiėmimai, tapybos plenerai, Šilutėje - muzikinės improvizacijos, Linkolno gyventojai aktyviai eksperimentuoja su milžiniškais muilo burbulais, o vilniečiai mielai iškylauja Lukiškių aikštės pievose. Lietuvoje gimusią iniciatyvą itin džiugiai sutiko Vankuverio miesto gyventojai ir vietos spauda, dabar šis, kas antrą pirmadienį muilo burbulų entuziastus suburiantis, įvykis įtrauktas į Vankuverio miesto kultūrinių renginių kalendorių.

Anot iniciatyvos autorių, kūrybinės grupės „Laimikis.lt“ atstovų, ilgalaikis Lietuvos miestų dalyvavimas bendroje iniciatyvoje leido kartografuoti viešųjų erdvių pokyčius. „Per šešerius metus Lietuvos viešosios erdvės išgyveno transformacijas. Auga poreikis rekreacinių viešųjų erdvių, kurios galėtų pasiūlyti laisvalaikio scenarijus skirtingo amžiaus miestiečiams. Tačiau  atnaujinant Lietuvos miestų aikštes, projektų užsakovai ne visada atsižvelgia į miestiečių poreikius ir konkrečiose vietose prigijusias laisvalaikio formas. Pamirštama ir apie tai, kad seni medžiai, jų kvapas, koloritas, juose gyvenančių paukščių čiulbėjimas yra išskirtinis vietos bruožas, suaugęs su miesto istorija ir gyventojų atmintimi. Vietos išskirtinis bruožas yra ir miestiečių veiklos, plėtojamos viešosiose erdvėse. Paverčiant pagrindines miesto aikštes išgrįstomis dykumomis, jos supilkėja, suvienodėja, ir miestai netenka dalies savo išskirtinumo. Esame pastebėję, kad atnaujintose aikštėse, kur neliko pavėsio ir žalių vejų, net burbuliuotojų entuziazmas nebūna ilgalaikis - iniciatyva perkeliama į parkus, o atnaujintos aikštės ištuštėja“, - dalinasi dr. Jekaterina Lavrinec. 

Vilniuje gimusi viešųjų erdvių gaivinimo iniciatyva „Burbuliatorius“ užkariauja ir užsienio miestų gyventojų širdis. Iš Lietuvos iškeliavusių muilo burbulų entuziastų dėka „Burbuliatorius“ prigijo Jungtinės Karalystės, Skandinavijos, Vokietijos miestuose. Iniciatyva suburia ne tik užsienyje gyvenančias lietuvių bendruomenes, bet ir vietinius gyventojus, leidžia aktyviau užmegzti kontaktus, burti interesų grupes. Šiais metais prie „burbuliuojančių“ miestų prisijungė Barselona ir Vankuveris. Jau po pirmosios muilo burbulų fiestos Vankuveryje, ši iniciatyva pritraukė vietinės spaudos dėmesį ir buvo įtraukta į kultūrinę miesto programą.

Šiais metais viešųjų miesto erdvių ir muilo burbulų entuziastai švenčia šeštąjį „Burbuliatoriaus“ sezoną, kuris tradiciškai startuoja paskutinį gegužės pirmadienį, ir vyksta visą vasarą, kas antrą pirmadienį, 18.30. Pirmadienį, rugpjūčio 18 d., 18.30, miestiečiai „užburbuliuos“ viešąsias erdves jau penkiasdešimtą kartą.

Dalyvauti gali kiekvienas: tereikia atsinešti muilo burbulų indelį, lauko žaidimų, pakviesti artimuosius bei draugus. Kiekviename mieste yra tradicine tapusi „burbuliavimo“ vieta, Vilniuje tai žalioji Lukiškių aikštė, Kaune - aikštė prie Soboro, Klaipėdoje - Atgimimo aikštė, Jaunimo parkas – Alytuje, Gargžduose – Savivaldybės aikštė.

 

Pilnas sąrašas miestų ir susitikimo vietų skelbiamas facebook puslapyje „Burbuliatorius“. 

Iniciatyvos „Facebook" profilis: https://www.facebook.com/burbuliatorius

Iniciatorių puslapis: http://laimikis.lt

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 378 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,