Mano Gargždai



Rudens lygė Drevernoje – ragu per dangų

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Ingos Jumbytės nuotrauka. Ingos Jumbytės nuotrauka.

„Tokio ožio mums pavydės visa Lietuva“, – pasididžiuodami šeštadienio vakarą šnekėjo dreverniškiai. Ne vienas sulaikęs kvapą stebėjo, kaip senajame Drevernos uoste suliepsnoja ir greitai į vandenį žiežirbomis subyra šiaudinis, įspūdingo ūgio ir stoto ožys – pagrindinis šventės, skirtos Rudens lygei ir Baltų vienybės dienai paminėti, akcentas.

 

Minint dvi gražias kalendorines datas, dūzgė visa Dreverna: erdvė prie kultūros namų skambėjo nuo folkloro kolektyvų pasirodymų, o kas norėjo, galėjo pasimokyti ir pynimo iš šiaudų meno bei pabandyti iš vaško išlieti žvakes.

Visgi šventės kulminacija tapo Lygiadienio ožio sudeginimas. Kaip pasakojo renginio vedėjai, senovėje per Rudens lygę žmonės aukodavo būtent du ožius. Tad ir dreverniškiai paisė šios tradicijos. Lydimas iškilmingos procesijos, aidint būgnams, visą popietę ir vakarą prie scenos linksmų liaudiškų dainų klausęsis mažasis šiaudinis oželis buvo palydėtas į senąjį Drevernos uostą. Ten jis valtimi buvo nuplukdytas ligi didžiojo iškilmingai krantinėje stūksančio ožio ir abu žiežirbomis paleisti į dangų.

 

Ingos Jumbytės nuotraukos:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 543 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,