Mano Gargždai



Triukšmingai baigėsi pratybos „Staigus atsakas“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr.

     Jau kelintą dieną Klaipėdoje aidi šūviai. Palangoje pasikėsinta užminuoti oro uostą. Priekulės miestelyje aptiktas epidemijos židinys, o Zeigių kaime apleistame pastate pastebėti įtartini ginkluoti asmenys. Paskelbtas pavojus. Visi kariniai daliniai sukelti ant kojų.


     Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP), valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), pakrančių apsaugos rinktinės kinologai, Palangos užkarda, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), antiteroristinių operacijų rinktinė-ARAS, policija, Būtingės terminalo apsaugos pareigūnai bei karinės oro pajėgos, pasitelkdamos sraigtasparnį, sureagavo operatyviai: apsupo teritoriją, likvidavo sprogmenį, su Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos pagalba izoliavo epidemijos židinį ir sėkmingai atliko „valymą" bei sulaikė apleistame pastate pastebėtus priešus. Taip baigėsi rugsėjo 30 – spalio 3 dienomis Klaipėdos apskrityje vykusios Taikos meto užduočių Operacinių pajėgų 3-ojo Sausumos pajėgų elemento padalinių integravimo ir sąveikos su kitomis institucijomis pratybos „Staigus atsakas".


     Pratybos prasidėjo rugsėjo 30 d. Iš pradžių dvi dienas vyko teorinių žinių paskaitos generolo Povilo Plechavičiaus kariniame poligone, vėliau - praktinis karių pasirengimas. Nuo spalio 2 d. kariai pradėjo vykdyti praktines užduotis atvirose erdvėse. Kaip teigė LKD Butigeidžio dragūnų bataliono majoras Tadas Černiauskas, poligonai skirti mokymams yra ganėtinai maži ir negali atitikti realios situacijos.
Spalio 3-iosios ankstyvą rytą buvo vykdomi paskutinieji pratybų uždaviniai prie Nemirsetos ir Normantų kaimos. Buvo Gauta informacija, kad apleistame pastate pastebėti galimi priešai. Kariai apsupo teritoriją ir lokalizavo pastatą, kad priešai nepatektų į vidų. Apie 7 val. ryto pasigirdo šūviai - taiklieji dragūnų šauliai pradėjo vykdyti priešo objekto šturmo operaciją.


     Šiose rytinėse pratybose dalyvavo apie 90 krašto apsaugos savanorių bei Dragūnų bataliono karių. Kariai buvo suskirstyti į ALFA ir BRAVO būrius. Jiems vadovavo majoras Tadas Černiauskas. Jo teigimu, nepaisant rytinės tamsos, viskas vyko sklandžiai, pagal planą, tad operacija įvykdyta sėkmingai. Vyriausioji eilinė Rasa Tautavičiūtė džiaugėsi palankiomis oro sąlygomis, kurios neapsunkino pratybų.


     Šios pratybos buvo ypatingos tuo, kad mokymuose dalyvavo ne vieno padalinio kariai, o skirtingų valstybinių institucijų pareigūnai, kurie joms ruošėsi skirtinguose daliniuose. Pratybų metu imituotos įvairios situacijos: tranzito pažeidimas, pažeidėjų sulaikymas, stebėjimo ir kontrolės postai, saugomo objekto užpuolimas, gaisras objekte, improvizuoto sprogstamo užtaiso transporto priemonėje aptikimas ir neutralizavimas, epidemijos židinio izoliavimas. Mokymuose, kurie trūko 4 dienas, dalyvavo virš 400 pareigūnų. Pagrindinis šių pratybų tikslas - atnaujinti karių ir vadų žinias bei įgūdžius taikos meto užduočių vykdymui, treniruotis ir tobulinti planavimo, vadovavimo, valdymo bei sąveikos organizavimo su valstybinės svarbos objektais ir kitomis valstybinėmis institucijomis.


     „Tokiose pratybose įgyjama vertinga praktinė patirtis vykdant konkrečias užduotis, kuri pravers atliekant kitas TMU OP užduotis, ir didesnis tarpusavio supratimas", - prieš pratybas minėjo LKD Butigeidžio dragūnų bataliono vadas pulkininkas-leitenantas Giedrius Anglickis.
Galima teigti, kad tai vieni didžiausių mokymų Klaipėdos apskrityje per pastaruosius metus. Pasak LKD Butigeidžio dragūnų bataliono majoro Tado Černiausko, šios pratybos buvo numatytos metiniame plane, tačiau pats jų organizavimas vyko paskutinį mėnesį, nes viską reikėjo suderinti su valdžios institucijomis ir įspėti gyventojus. Nors aplinkiniai gyventojai ir buvo įspėti, tačiau policija vis vien sulaukė ne vieno skambučio su perspėjimu apie galimą grėsmę.


     Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių operacinės pajėgos (TMU OP) buvo suformuotos 2009 metais. Pagrindinis jų uždavinys - reaguoti į valstybės suvereniteto pažeidimus, esant būtinybei sustiprinti valstybinės sienos apsaugą, vykdyti svarbių valstybės objektų apsaugą ir jų gynybą nuo teroro ar masinio pobūdžio smurtinių išpuolių, teikti pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų (potvynių, gaisrų ir kt. ekstremalių įvykių) atveju. TMU OP realioje situacijoje pirmą kartą buvo pasitelktos 2011 m. teikiant pagalbą pamario regiono potvynio zonos gyventojams. Jos šiais metais taip pat gesino gaisro židinius Kuršių nerijoje ir dirbo kiaulių maro kontrolės postuose.

VEdid WWW

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 311 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,