Mano Gargždai



Kainų skelbimas litais ir eurais: Klaipėdos apskrityje – 46 pažeidimai per mėnesį

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi skaitytojo nuotr. Asociatyvi skaitytojo nuotr.

     Priežiūros institucijoms rugsėjo mėnesį atlikus 3540 patikrinimų dėl dvejopo kainų litais ir eurais nurodymo, prekybos bei paslaugų teikimo vietose užfiksuoti 265 pažeidimai. Klaipėdos apskrityje nustatyti 46 Euro įvedimo įstatymo pažeidimo atvejai. Daugiausia – net 78 pažeidimai – užfiksuoti Vilniaus apskrityje, mažiausia tokių atvejų buvo Alytaus ir Tauragės apskrityse – po 6.

 

     „Ar prekybos ir paslaugų teikimo vietose teisingai nurodomos kainos litais bei eurais, prižiūri 17 priežiūros institucijų. Rugsėjį kiekvieną darbo dieną inspektoriai vidutiniškai aplankydavo daugiau nei po 160 prekybos ir paslaugų vietų – nuo didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių iki mažų prekyviečių, nuo didžiųjų energetikos įmonių iki batų taisyklų ar kirpyklų. Patikrinimų skaičius tik didės, bet tikimės, kad daugės ir sąžiningai vartotojų atžvilgiu besielgiančių prekybininkų bei paslaugų teikėjų", – sakė priežiūros institucijų veiklą koordinuojančios Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius dr. Feliksas Petrauskas.


     Rugsėjo mėnesį 263 pažeidėjams buvo skirti įspėjimai, o dviem bendrovėms skirtos piniginės sankcijos. Viena iš jų – UAB „Skaitmeninis pasaulis" – už pakartotinį teisės aktų pažeidimą (kainų nenurodymą dviem valiutomis) nubausta 1000 litų bauda.


     Pasak dr. F. Petrausko, verslininkai finansinių sankcijų gali išvengti tik už pirmą pažeidimą – ir tai tik tuo atveju, jei jis operatyviai ištaisomas.


     „Pirmą kartą pažeidus su euro įvedimu susijusius teisės aktus dėl kainų nurodymo dviem valiutomis, daugeliu atvejų skiriamas įspėjimas. Ne vėliau kaip per 5 dienas atliekamas pakartotinis patikrinimas – jei pažeidimas tebėra nepašalintas, pažeidėjams iš karto pritaikomos ekonominės sankcijos: fiziniams asmenims – bauda iki 5 000 litų, įmonėms – bauda nuo 1 000 iki 10 000 litų. Ypatingų piktnaudžiavimų atvejais sankcijos pagal Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymą gali siekti iki 120 000 litų", – sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovas.
Dr. F. Petrausko teigimu, nesąžiningus verslininkus turėtų drausminti ir „gėdos stulpas" – nuo spalio mėnesio pažeidėjų sąrašai pradėti viešai skelbti tarnybos interneto svetainėje www.vvtat.lt ir svetainėje www.euras.lt.


     Rugsėjo mėnesį 50 proc. pažeidimų sudarė kainų nenurodymo dviem valiutomis atvejai. 31 proc. sankcijų pritaikyta dėl kainų apvalinimo ne pagal teisės aktų reikalavimus, 14 proc. – dėl kainų perskaičiavimo į eurus ne pagal nustatytą neatšaukiamą lito ir euro kursą (3,45280 lito už 1 eurą), 5 proc. pažeidėjų kainas nurodė neaiškiai ir klaidinančiai.


     Į kainų dviem valiutomis skelbimo stebėseną kviečiami aktyviau įsitraukti ir vartotojai. Apie galimus teisės aktų pažeidimus jie gali pranešti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai telefonu (8 5) 262 6760 arba nemokama euro konsultavimo linija 8 800 34528.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 772 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,