Mano Gargždai



Jaunimas dalyvavo meno dirbtuvėse Vėžaičiuose

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Meno dirbtuvių dalyviai. M.Sutkutės nuotr. Meno dirbtuvių dalyviai. M.Sutkutės nuotr.

     Klaipėdos rajono visuomeninių jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas" (KRVJOSAS) kvietė jau į trečiuosius „Recycled art" mokymus, kurių metu buityje esančios šiukšlės ar nenaudojami daiktai įgyja naują estetinę arba praktinę vertę ir tampa baldais, dekoro detalėmis ar net dovanomis.

 

     Spalio 15 d. dieną KRVJOSAS įgyvendindamas projektą „Klaipėdos rajono kaimuose gyvenančių jaunų žmonių verslumo ugdymas Vėžaičių miestelyje", kuris buvo finansuotas Europos sąjungos fondų, LEADER programos, Vėžaičių lofte ir Vėžaičių kultūros centre surengė „Mažojo dizaino mokymus".


     Mokymų metu jaunimas turėjo progą kitomis akimis pažvelgti į ekologijos problemas. Lektoriai Povilas ir Rosanda Ramanauskai supažindino su Lietuvai būdingomis problemomis, atliekų tvarkymo būdais. Buvo pateikti konkretūs skaičiai, raginantys užsiimti atliekų rūšiavimu. Pavyzdžiui, kiekviena perdirbto popieriaus tona išsaugo apie 17 medžių ir 27 tūkst. litrų vandens, o vieno stiklinio butelio perdirbimas sutaupo pakankamai energijos kompiuteriui veikti 20 minučių.


     Buvo prieita prie dar vienos išvados – kad daiktus galima ne tik rūšiuoti ir mesti į specialius konteinerius, bet ir patiems užsiimti jų perdirbimu. Būtent tam ir skirtas projektas, kurio metu jauni žmonės įgijo įgūdžių ir žinių pasidaryti netradicinių baldų, interjero detalių ir dovanų, kurių gaminimas vėliau gali virsti į nesudėtingus verslo modelius.


     „Mažojo dizaino" mokymų metu jaunimas išmoko meistrauti kokybiškus, ekologiškus (iš laikraščių ir kitų medžiagų) dovanų maišelius, kurie savo išvaizda niekuo nenusileidžia įsigytiems parduotuvėje. Taip pat buvo daromi raktų pakabukai, apyrankės, varlytės, nuotraukų rėmeliai ir kt. Visi daiktai buvo gaminami iš priemonių, kurių galima atsitiktinai rasti buityje.


     Planuojama, kad ateityje Vėžaičių lofto „Menų svirnas" ir toliau išliks kūrybinių dirbtuvių erdve, kur bus kuriami netradiciniai baldų ir interjero sprendimų variantai.


     Kitas projekto įgyvendinimo etapas – internetinės svetainės sukūrimas, kur bus talpinami jaunų žmonių sukurti daiktai. Vėliau, gruodžio mėnesį, laukia pristatomasis renginys, kurio metu plačiajai visuomenei bus pristatomi projekto rezultatai, supažindinama, kaip „recycled art" (šiukšlių meno) technika gali prisidėti prie ekologinių problemų sprendimo.

 

Akimirkos iš dirbtuvių - Monikos Sutkutės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 390 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,