Mano Gargždai



Šventiniam stalui – norvegiškas desertas

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Skaitytojos pagamintas „Kransekake" Skaitytojos pagamintas „Kransekake"

     Portalo mano-gargzdai.lt skaitytoja Deimantė Jurevičiūtė dalinasi savo išbandytu receptu, kuris puikiai tinka ne tik Kalėdoms, bet ir kitoms šventėms.


     „Studijų metais Norvegijoje mane sužavėjo norvegų nacionalinė virtuvė, o ypač vienas desertas, kurį jie valgo ir dovanoja lygiai tokiomis pat progomis, kaip ir mes lietuviai – šakotį. Tai nuostabaus skonio tradicinis migdolinis skanėstas „Kransekake", kuris tikrai atpirks sugaištą laiką jį gaminant, o svarbiausia – papuoš kiekvieną šventinį stalą. Pavadinimas „Kransekake" iš norvegų kalbos išvertus reiškia „vainikų tortas", o taip vadinamas paprasčiausiai dėl jo formos – tradicinę „Kransekake" piramidę sudaro 18 skirtingo dydžio žiedų. Tačiau šis skaičius nėra privalomas, o pagal šį receptą turėtų išeiti bent 11 žiedų. Tad pradedam!"

 

Reikės:

Tešlai
500 g migdolų
500 g cukraus pudros
4 kiaušinių baltymai

 

Glajui
1 kiaušinio baltymas
3 v. š. cukraus pudros
šlakelis citrinos sulčių

 

Gaminimo eiga:
1. Sudėkite 250 g migdolų į verdantį vandenį ir 2-3 min. palaikykite. Supilkite migdolus į kiaurasamtį ir perskalaukite šaltu vandeniu.
Paėmę migdolus į saują rankšluosčiu juos patrinkite, kad odelė nusiimtų ir palikite džiūti keletą valandų arba geriausiai – per naktį.

2. Išdžiovintus be odelių migdolus smulkiai sumalkite kavamale ar kitu būdu, tačiau svarbu jų per stipriai nepermalti. Likusius 250 g migdolų sumalkite su visa odele.
Į indą su migdolų „miltais" sudėkite cukraus pudrą ir išmaišykite. Tada dėkite kiaušinių baltymus tol kol masė taps tampri ir tvirta. Konsistencija turėtų būti beveik kaip plastilino. Masę uždenkite ir padėkite 2 val. į šaldytuvą.

3. Kepimo indą patepkite aliejumi ir pabarstykite manų kruopomis ar džiuvėsėliais. Galite naudoti ir kepimo popierių – svarbu kad iškepti žiedai nepriliptų ir lengvai nusiimtų nuo pagrindo.
Kočiokite masę į piršto storio volelius ir juos susukite žiedo forma. Voleliai turi būti skirtingo ilgio, tam kad vėliau sudėjus vieną ant kito susidarytų piramidė.

4. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. arba tol kol bus auksinės spalvos. Neperkepkite, kad žiedai vėliau nesukietėtų.
Palaukite kol atvės ir sudėję į hermetišką dėžutę padėkite į šaldymo kamerą 24 val. – taip žiedų masė tampa elastingesnė ir skanesnė.

5. Kitą dieną atšildykite žiedus, palaikydami juos apie 30 min. kambario temperatūroje. Pasiruoškite glajų iš kiaušinio baltymo, cukraus pudros ir citrinos sulčių, supilkite jį į konditerinį maišelį. Dėkite žiedus vieną ant kito ir kiekvieną sluoksnį sutvirtinkite glajumi piešdami zigzagus. Nesijaudinkite jeigu glajus nuvarvės – taip sukursite apledėjimo efektą.

6. Svarbiausia! Papuoškite migdolinę piramidę vėliavėlėmis, konfeti, blizgučiais, džiovintų uogų šakelėmis, spalvotomis juostelėmis, įvairiais kaspinėliais. Pritvirtinkite dekoracijas prie medinių dantų krapštukų ir susmeikite į skanėstą. Taip desertas ne tik pradžiugins jūsų svečių skonio receptorius, bet ir papuoš šventinį stalą. Skanaus!

 

Linkiu visiems gražių ir jaukių švenčių!

Nori pasidalinti savo kulinarine patirtimi? Siųsk receptą el.paštu , ir jį publikuosime portale.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 388 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,