Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sporto klubuose kartais tyko pavojai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Sporto klubai savo veiklą vykdyti ir žmonėms paslaugas teikti gali tik teisės aktų nustatyta tvarka įgiję leidimą-higienos pasą. Klaipėdos rajone veikia trys sporto klubai, kurie turi leidimus-higienos pasus, t. y. Gargždų miesto kultūrizmo klubas „Viktorija“, UAB „Gargždų pramogos“ ir Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetinė įstaiga sporto centras. 

 

Juridiniai ir fiziniai asmenys, eksploatuojantys statinius ir patalpas, kuriose teikiamos sporto klubo paslaugos, privalo vadovautis Lietuvos higienos norma HN 123:2013 „Sporto klubo paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ (toliau - HN123:2013) reikalavimais.

    

Sporto klubų lankytojams reikėtų atsakingai rinktis sporto klubą. Prieš pirmą kartą apsilankant sporto klube reikėtų pasidomėti, ar pasirinktas sporto klubas turi leidimą-higienos pasą. Svarbi sporto paslaugas teikiančių asmenų kvalifikacija. Tokie asmenys turi turėti specialųjį kūno kultūros ir sporto išsilavinimą (sporto krypties aukštąjį išsilavinimą) patvirtinančius dokumentus ar Kūno kultūros ir departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės išduotą kūno kultūros ir sporto veiklos leidimą. Sporto klubų darbuotojai privalo turėti pirmos pagalbos žinių bei tai patvirtinančius sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus. Šiuos pažymėjimus privaloma laikyti sporto klubo paslaugų teikimo vietoje.

    

Patalpose, kuriose vyksta sporto užsiėmimai, paslaugų vartotojui turi būti viešai pateikta informacija apie saugų įrangos ir inventoriaus bei įrankių naudojimą. Sporto įrangos ir inventoriaus techniniai pasai ir eksploatavimo instrukcijos lietuvių kalba turi būti pas atsakingus asmenis, be to, sporto salėje turi būti atsakingas asmuo, kuris turi gerai žinoti įrangos ir inventoriaus naudojimo instrukcijas, priežiūros ir darbo saugos taisykles, išmanyti teikiamų paslaugų ypatumus ir jų neigiamą poveikį.

   

Sporto klubuose turi būti įrengtos šios patalpos: patalpa pratyboms, persirengimo patalpa, dušo patalpa, tualetas. Dušams bei jų kiekiui keliami tam tikri reikalavimai: dušai turi tiesiogiai jungtis su persirengimo kambariais, be to, dušų ragelių skaičius turi būti pakankamas. Vadovaujantis HN 123:2013 reikalavimais, turi būti skiriamas vienas dušo ragelis penkioms persirengimo vietoms. Tualete vienas unitazas ir viena praustuvė skiriama 30 persirengimo vietų. Persirengimo patalpos, dušai, tualetai turi būti valomi naudojant dezinfekcinių savybių turinčiomis priemonėmis – autorizuotais (registruotais) biocidais. Dušo patalpų grindys, dušo patalpose esantys kilimėliai turi būti valomi ir dezinfekuojami fungicidiniu (grybelio sukėlėjus naikinančiu) poveikiu pasižyminčiomis priemonėmis.

       

Keliami reikalavimai ir sporto klubų mikroklimatui, kurie ypač svarbūs visuomenės sveikatos saugos požiūriu. Sporto klubo patalpų, kuriose vyksta pratybos, temperatūra priklausomai nuo treniruočių intensyvumo gali svyruoti nuo 15 °C iki 24 °C. Be to, sporto klubų paslaugų teikėjai privalo užtikrinti skirtingus šiltuoju ir šaltuoju metų laiku oro judėjimo greičio reikalavimus – šiltuoju metų laiku sporto klube vėdinimas turi būti dažnesnis, intensyvesnis (didesnė oro kaita).

    

Siekiant sumažinti užsikrėtimo legionelioze riziką, sporto klubų paslaugų teikėjai ne rečiau kaip vieną kartą per metus turi atlikti geriamojo vandens (šalto ir karšto) mikrobiologinį tyrimą legionelėms nustatyti. Vienas iš svarbiausių reikalavimų, skirtas legioneliozės profilaktikai, tai, kad kas 3 mėnesius karšto vandens tiekimo sistemoje vandens temperatūra turi būti profilaktiškai pakeliama iki ne žemesnės kaip 66 °C temperatūros ir išlaikoma ne trumpiau kaip 25 min.

    

Sporto klubo patalpos, įrenginiai, inventorius turi būti švarūs. Pratybų patalpose turi būti įrangos, įrenginių, inventoriaus valymui skirtų priemonių, kuriomis galėtų naudotis patys sporto klubo paslaugų vartotojai.

     

Reikia atminti, kad netvarkinguose ir nevalomuose dušuose, persirengimo kambariuose ar per nešvarius sporto įrenginius galima užsikrėsti įvairiomis ligomis, tokiomis kaip niežai, odos ir nagų grybelis, o dėl netinkamo sporto klubo įrengimo ar įrenginių priežiūros – patirti įvairių traumų. Tam, kad būtų išvengta įvairių odos ligų susirgimų, sporto klubo lankytojams rekomenduojama dėvėti specialias pirštines, naudojantis treniruokliais – pasitiesti savo rankšluostį ar vienkartinius patiesalus, persirengimo kambariuose ir dušinėje avėti asmeninėmis šlepetėmis.

    

Pastebėjus, kad sporto klube teikiamos nesaugios paslaugos, sporto įranga ar inventorius yra techniškai netvarkingi, netinkamai valomos ar nevėdinamos patalpos bei nesilaikoma kitų HN 123:2013 reikalavimų, galite apie tai informuoti Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyrių, tel. (8 46) 45 23 01 arba el. p. . Visuomenės sveikatos centro specialistai, jei sporto klubo paslaugos teikiamos nesaugiai, turi teisę pagal nustatytą kompetenciją atlikti sporto klubų operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę bei taikyti administracinio poveikio priemones.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,