Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pranešu.lt: dažniausi pažeidimai – neteisingas keitimo kursas ir kainų etiketės tik litais

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
pranesu.lt tinklalapio vaizdas pranesu.lt tinklalapio vaizdas

     Rengiantis euro įvedimui, per paskutinius keturis praėjusių metų mėnesius Lietuvos vartotojai interneto portalo Pranešu.lt (www.pranesu.lt) interaktyviame žemėlapyje žymėjo jų pačių pastebėtus neteisingus prekių ar paslaugų kainų suapvalinimus, neteisingą keitimo kursą, atvejus, kai kaina litais pakeista taip, kad ji gražiai atrodytų eurais, ir kitus pažeidimus.


     Iš viso sulaukta per 3 tūkstančius pranešimų. Pranešu.lt komandos nariai ne tik tikrino vartotojų pranešimus, bet ir patys lankėsi įmonėse, stebėjo jų kainininkus.


     „Vos spėjome tikrinti vartotojų pastebėtus ir portale pažymėtus pažeidimus, be to, patikrinimus inicijuodavome ir patys. Dažniausias pažeidimas, kurį nurodė apsilankiusieji mūsų portale – neteisingai pritaikytas keitimo kursas. Taip pat buvo pastebėta, kad kai kurie prekių bei paslaugų teikėjai savo kainininkuose nepasirūpino nurodyti kainų dviejomis valiutomis", – komentavo projekto vadovė Eglė Kybartienė.


     Anot jos, jautėsi dar viena įdomi tendencija – sąmoningas kainų litais pakėlimas iš anksto ruošiantis sausio 1 dienai, kad, perėjus prie kainų eurais, jos „gražiai atrodytų". Pavyzdžiui, kokteilis bare, kainavęs 9,99 litus, pabranginamas iki 10,32 lito, kad kaina eurais po sausio 1-osios dienos sudarytų vartotojui psichologiškai patrauklius 2,99 euro.


     Projektą vykdančios vartotojų gynimo asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę" vadovas Kęstutis Kupšys pastebėjo, kad vartotojų sąmoningas dalyvavimas euro įvedime ir nuoseklus kainų stebėjimas davė vaisių. „Verslininkai turėjo jaustis stebimi. Be to, jie sužinojo apie keliamus reikalavimus, atsakomybę už pažeidimus. Vykdant projektą ir artėjant euro įvedimo datai matėsi, kad pažeidimų dalis bendrame pranešimų sraute ženkliai mažėja. Jei rugsėjo mėnesį įstatymo reikalavimus pažeidė 16 procentų visų patikrintų įmonių, spalį – 7 proc., o lapkritį ir gruodį – jau tik 3 procentai", – teigė K. Kupšys.


     „Visi verslininkai, kurių įmonėse aptikti pažeidimai, buvo informuoti, jiems suteikiama praktinė pagalba, tad jie tikrai turėjo galimybę pažeidimus ištaisyti. Informacija apie tuos, kurie, deja, to nepadarė, buvo perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai", – sakė jis.
Pranešu.lt organizatoriai euro įvedimo proceso stebėjimą tęs iki šių metų birželio pabaigos.


Apie projektą „Pranešu.lt":
     Projektą „Vartotojų teisių užtikrinimas euro įvedimo laikotarpiu", kurio rėmuose sukurtas pažeidimų stebėjimo portalas Pranešu.lt (www.pranesu.lt), finansuoja Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Projektą vykdo dvi Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso narės: asociacija „Už sąžiningą bankininkystę" ir Nacionalinė finansinių paslaugų vartotojų asociacija.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,