Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono tarybą šturmuos žinomi asmenys, direktoriai ir pensininkai

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Į politiką nutarė žengti ir atlikėjas Andrius Rimiškis. Egidijaus Jankausko/VE.lt nuotr. Į politiką nutarė žengti ir atlikėjas Andrius Rimiškis. Egidijaus Jankausko/VE.lt nuotr.

Kovo 1 d. vyksiančiuose savivaldos rinkimuose Klaipėdos rajone dėl valdžios ir rinkėjų balsų kovos 7 politinės partijos. Jų sąrašuose – solidžias pareigas užimantys įvairių įmonių vadovai, žinomi pramogų pasaulio veikėjai, pensininkai ir kiti gyventojai. Tiesa, ne visi išvardintieji geba bent kelis žodžius be klaidų suregzti.

Portalas mano-gargzdai.lt panagrinėjo internetiniame Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje patalpintas kandidatų anketas.

  

Varžysis 7 partijos

Kurių savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaus, partijos VRK oficialiai galėjo pranešti iki gruodžio 26-osios. Kadangi ši diena buvo šventinė, dokumentai buvo priimami ir gruodžio 29 d. Pateikti visus dokumentus dalyvauti rinkimuose savivaldybių rinkimų komisijoms galima iki sausio 15 d.

Griežti pagrindiniu valdžios smuiku Klaipėdos rajone sieks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, Žemaičių partija ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

  

Negali nutylėti apie teistumą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše – 27 pretendentai būti kandidatais į rajono savivaldybės tarybos narius. 16 iš jų – moterys, 11 – vyrai. Pretendentų amžiaus vidurkis – 42,6 m.

12 sąrašo asmenų nurodė turintys aukštąjį išsilavinimą, 8 – aukštesnįjį, 2 – specialųjį vidurinį, 2 – vidurinį, 1 – vidurinį techninį. 2 žmonės iš viso nenurodė, koks yra jų išsilavinimas.

Kandidatai anketose turi pateikti informaciją ir apie teistumą. Apie tai prisipažino vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo kandidatas – į mero kėdę pretenduojantis Bronius Markauskas. Jis nurodė, kad teistas buvo už žemdirbių protesto akcijos organizavimą.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše solidžias pareigas užimančių asmenybių ne itin daug. Keli nurodė esantys ūkininkai, direktoriai, kiti dirba įvairiose įmonėse ar pan.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pretendentų būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius sąrašą rasite ČIA.

      

Pareigos – pensininkas

Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše – 33 pavardės. Tarp jų yra 14 moterų ir 19 vyrų. Kandidatų amžiaus vidurkis – 51,2 m.

19 Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatų nurodė, kad turi aukštąjį išsilavinimą, 3 – aukštesnįjį, 2 specialųjį vidurinį, 4 – vidurinį, o 5 asmenys informaciją apie savo išsilavinimą nutylėjo.

Klaipėdos rajono socdemai gali didžiuotis, kad jų sąraše nėra teistų asmenų. Jame netrūksta svarbias pareigas užimančių pretendentų: įstaigų ir bendrovių direktorių, mokyklų administracijos darbuotojų ir medikų. Trys asmenys skiltyje „Pagrindinė darbovietė, pareigos“ įrašė „pensininkas“. Tokias „pareigas“ minėjo ir kai kurie kitų partijų kandidatai.

Kandidatu į Klaipėdos rajono savivaldybės mero postą ši partija iškėlė Vaclovą Dačkauską.

Lietuvos socialdemokratų partijos pretendentų būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius sąrašą rasite ČIA.     

 

„Jauniausia“ partija – Liberalų sąjūdis

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis į rinkimus „siųs“ gausias pajėgas. Jų sąraše – 54 kandidatai. Vyrų gerokai daugiau nei moterų. Sąraše įrašyta 17 dailiosios lyties atstovių ir net 37 vyrai. Iš rajone valdžios siekiančių partijų ši yra „jauniausia“ – kandidatų amžiaus vidurkis 40,1 m.

29 liberalai yra įgiję aukštąjį išsilavinimą (vienas iš jų gali pasigirti daktaro laipsniu), po 1 – aukštesnįjį, specialųjį vidurinį ir vidurinį. Tačiau net 23 kandidatai savo išsilavinimo nenurodė.

Liberalų sąjūdžio rinkimų sąraše teistų asmenų taip pat nėra. Atsivertę šį sąrašą Klaipėdos rajono gyventojai pažins ne vieną pavardę – jame gausu įmonių vadovų, jaunimo lyderių. Su liberalais kandidatuoja ir Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Rajono merės posto sieks Audronė Balnionienė.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pretendentų būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius sąrašą rasite ČIA.     

 

Trumpiausią sąrašą įregistravo „darbiečiai“        

 Darbo partijos sąrašas menkesnis – įregistruoti 22 pretendentai būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius: 13 moterų ir 9 vyrai. Jų amžiaus vidurkis – 40,4 m.

13 „darbiečių“ sąraše įrašytų žmonių turi aukštąjį išsilavinimą, 5 nurodė įgiję aukštesnįjį, 3 – vidurinį, 1 – vidurinį techninį išsilavinimą.

Tapti Klaipėdos rajono mere sieks Andžela Šakinienė. Ji – vienintelė iš 22 pretendentų yra anksčiau teista, tačiau už ką – internetiniame VRK puslapyje esančioje anketoje nenurodė.

Su „darbiečiais“ į politiką taip pat žengia ne vienos bendrovės ar įstaigos direktorius bei vadovas.

Darbo partijos pretendentų būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius sąrašą rasite ČIA.     

 

Pasitelkė pedagogų būrį                      

Partija „Tvarka ir teisingumas“ rinkimus šturmuos su daugiau nei pusšimčiu asmenų – sąraše įregistruoti  54 norintieji tapti politikais – 25 moterys ir 29 vyrai. Jų amžiaus vidurkis – 45,4 m.

32 pretendentai nurodė turintys aukštąjį išsilavinimą (vienas turi daktaro laipsnį), 14 – aukštesnįjį, 4 – vidurinį, 3 – nenurodė. 1 asmuo įrašė neįprastą išsilavinimo tipą – „aukštasis numatoma“.

2 „tvarkiečių“ pretendentai į tarybą yra buvę teisti – mero pareigų siekiantis Sigitas Karbauskas ir Antanas Rumša. S. Karbauskas anketoje nurodė, kad Klaipėdos rajono apylinkės teismo 1996-01-04 nuosprendžiu buvo nuteistas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (1961 m. redakcija) 141 str. (Darbo apsaugos taisyklių pažeidimas – aut. pastaba) 2 d. 2700 Lt dydžio bauda. Paskirta bauda 1997-04-17 sumokėta. A. Rumša anketoje aiškina, kad Klaipėdos apylinkės teismas 2002-01-25 jį nuteisė už neteisėtą šaunamojo ginklo įgijimą ir laikymą, o 2003 metais jis kreipėsi į teismą, po kurio teistumas panaikintas.

„Tvarkos ir teisingumo“ sąrašas išsiskiria didele pedagogų gausa – į tarybą kandidatuoja būrys mokytojų iš viso rajono.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pretendentų būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius sąrašą rasite ČIA.     

 

Sąraše – ir muzikantai    

Su Žemaičių partija valdžios Klaipėdos rajone sieks 50 pretendentų: 26 moterys ir 24 vyrai. Kandidatų amžiaus vidurkis – 46,8 m.

30 sąraše įregistruotų asmenų nurodė, jog yra įgiję aukštąjį išsilavinimą (2 iš jų turi daktaro laipsnį), 6 – aukštesnįjį, 13 – apie savo išsilavinimą nutylėjo, o 1 išsilavinimo grafoje įrašė „nebaigtas aukštasis“.

Turinčiųjų teistumą Žemaičių partijos gretose nėra. Tapti kandidatais į tarybą „žemaičiai“ priviliojo skrabalų virtuozą Regimantą Šilinską, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistą Mindaugą Rojų, taip pat šūsnį įstaigų vadovų bei kitų specialybių atstovų.

Į rajono merus po Žemaičių partijos vėliava pretenduoja nepartinis kandidatas Vaclovas Macijauskas.

Žemaičių partijos pretendentų būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius sąrašą rasite ČIA.     

 

Į politiką žengia Andrius Rimiškis                    

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąraše įregistruoti 54 kandidatai: 32 moterys ir 22 vyrai. Pagal pateiktus duomenis šios partijos sąrašą galima vadinti „vyriausiu“, nes pretendentų amžiaus vidurkis yra 54,4 m.

Tačiau šie kandidatai verti ir labiausiai išsilavinusių vardo. Net 45 asmenys nurodė turintys aukštąjį išsilavinimą (vienas turi mokslų daktaro laipsnį), 5 – aukštesnįjį ir 4 – vidurinį.

Viena iš pretendenčių į tarybą – Janina Želnienė – anketoje įrašė, jog buvo teista pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. (Sukčiavimas – aut. pastaba) 1 ir 3 d. 300 str. (Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas – aut. pastaba) 1 d.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai dalyvauti savivaldos rinkimuose prikalbino išskirtinį būrį rajono medikų. Su jais į politiką žengs bendruomenių pirmininkai, pedagogai, seniūnijų seniūnai, įvairių rajono įstaigų buvę ir esami vadovai. Sąraše neįmanoma nepastebėti ir žinomo atlikėjo Andriaus Rimiškio pavardės.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į rajono merus – Česlovas Banevičius.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pretendentų būti kandidatais į savivaldybės tarybos narius sąrašą rasite ČIA.     

   

Anketose pažėrė klaidų

Verta paminėti, kad visų septynių rinkimuose dalyvausiančių partijų sąrašuose yra kandidatų nustebinusių neraštingumu. Dažniausiai klysta įvardijant darboviečių pavadinimus, pareigas ir išsilavinimą. Pavyzdžiui, vienas asmuo anketoje įrašė, kad jo išsilavinimas – „aukštasis magistrinis“, kitas nurodė, kad „aukštasis universitetinis bakalauras“.

 Ne kartą su klaidomis parašytas ir kaimyninės Klaipėdos pavadinimas.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,