Mano Gargždai



R. Vaitkevičius: „Dirbdami kartu mes galime Klaipėdos rajoną padaryti saugesnį“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą antrojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklas „Už nuopelnus“ įteiktas rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio tyrėjai V. Grekštienei. Už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą antrojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklas „Už nuopelnus“ įteiktas rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio tyrėjai V. Grekštienei.

Ketvirtadienį į Gargždų muzikos mokyklos salę rinkosi policijos pareigūnai, valdžios atstovai, seniūnai, seniūnaičiai ir kiti rajono gyventojai. Čia vyko rajono policijos komisariato 2014 metų veiklos ataskaitos pristatymas.

 

27 proc. – smurto artimoje aplinkoje bylos

Į renginį atvyko ne tik vietiniai policijos atstovai. Taip pat dalyvavo Policijos generalinio komisaro patarėjas Darius Grebliauskas, Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Alfonsas Motuzas, Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Sigitas Lečas.

Ataskaitą pristatė rajono policijos komisariato viršininkas Raimondas Vaitkevičius. Jis nurodė, kad, lyginant nusikalstamumo dinamiką per pastaruosius metus, matyti, jog 2014 m. nusikalstamumas rajone sumažėjo – 2014 m. užregistruotos 785 nusikalstamos veikos. Prieš tai pastaruosius penkerius metus nusikalstamų veikų skaičius kasmet augo, pavyzdžiui, 2013 m. buvo užregistruota 1026 nusikalstamos veikos.

Kaip teigė R. Vaitkevičius, pastaraisiais metais nusikalstamumo augimui didžiulę įtaką turėjo 2011 m. įsigaliojęs Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Po to šios rūšies nusikalstamų veikų skaičius kasmet augo.

„Ne išimtis ir 2014 m. – užregistruota 213 tokių nusikalstamų veikų, tai yra 48 daugiau nei 2013 m. Nors priėmus šį įstatymą buvo tikimasi, kad šios rūšies nusikalstamų veikų skaičius didės tik pirmais-antrais metais, o vėliau jų tūrėtų sumažėti, šis skaičius kasmet auga ir jau šiais metais smurto artimoje aplinkoje bylų skaičius sudaro 27 proc. visų užregistruotų nusikalstamų veikų Klaipėdos rajone“, – teigė komisariato viršininkas.

 

Užkirto kelią kitiems nusikaltimams

Nors didžiausią dalį visų registruojamų nusikalstamų veikų, kaip ir ankstesniais metais, sudaro vagystės, nemažai jų pavyko sėkmingai išaiškinti.

R. Vaitkevičius priminė, kad praėjusių metų pradžioje Gargždų mieste buvo masiškai vykdomos dviračių vagystės – per 2 mėnesius pavogti 23 dviračiai.

„Tai privertė tyrėjus imtis ypatingų priemonių šių vagysčių sustabdymui bei įtariamųjų nustatymui – buvo nustatytas įtariamasis, surasta 16 pavogtų dviračių“, – informavo R. Vaitkevičius.

Taip pat praėjusiais metais buvo ištirta ir 2013 m. įvykdyta saulės kolektorių vagystė Sendvario seniūnijoje. Tuomet buvo padaryta 227 884 Lt žala. Po ilgiau nei pusę metų trukusio tyrimo pavyko nustatyti įtariamuosius bei surasti pavogtą įrangą.

Komisariato viršininkas prisiminė ir praėjusių metų pradžioje Klaipėdos rajono bendruomenę sukrėtusius nepilnamečių įvykdytus žiaurius nusikaltimus: žinomo fotografo Stasio Šeštausko nužudymą, kuris buvo operatyviai ištirtas, taip pat – Priekulės seniūnijoje įvykdytą nepilnamečių savavaldžiavimo atvejį, kai jie iš savo bendraamžio reikalavo pinigų, panaudoję fizinę prievartą auką nusivežė į mišką. Ten nepilnametis buvo surištas, iš jo atimti pinigai.

„Nustačius ir sulaikius įtariamuosius, tyrimo metu paaiškėjo, kad sulaikytieji nepilnamečiai yra įvykdę ir daugiau nusikalstamų veikų, kad jie planavo Klaipėdos bei Telšių miestuose vykdyti kredito unijų apiplėšimus. Buvo paruoštos kaukės, ginklai“, – aiškino R. Vaitkevičius.

 

20150115 115254

Dovilų seniūnė N. Ilginienė padėkojo pareigūnams už pagalbą nutikus nelaimei. 

 

Daugiausia nusikaltimų – Priekulės seniūnijoje

Kalbėdamas apie nusikalstamumą pagal seniūnijas, R. Vaitkevičius pabrėžė, kad pirmą kartą praėjusiais metais didžiausias nusikalstamų veikų skaičius užregistruotas ne Gargždų mieste, o Priekulės seniūnijoje – 175 nusikalstamos veikos. 2013 m. šioje seniūnijoje buvo užregistruota 150 veikų. Pasak jo, Priekulės seniūnijoje kriminogeninei situacijai didelę įtaką daro joje esanti „Dituvos“ sodų bendrija.

Gargždų mieste užregistruotos 164 nusikalstamos veikos (2013 m.  284), ištirtos – 163. Gargždų mieste užregistruota mažiau sukčiavimo atvejų, turto sugadinimo, plėšimų ir šiek tiek sumažėjo vagysčių.

Prisiminęs 2013 m. pradžioje nutikusį  įvykį, kai policijos pareigūnai laiku nesuteikė pagalbos skriaudžiamai moteriai, R. Vaitkevičius akcentavo, jog praėjusiais metais tam skirtas didelis dėmesys – reorganizuota budėtojų dalis, kuri šiuo metu yra mobili, reaguojanti į gautus pranešimus, vykstanti į įvykio vietas.

„Rajone nuolatos yra 2 ekipažai, kurie reaguoja į gautus pranešimus, o savaitgaliais, švenčių dienomis sudaromas ir papildomas ekipažas. Nepaisant to, praėjusiais metais mums nepavyko į visus iškvietimus reaguoti pagal Generalinio komisaro įsakyme numatytus terminus. Tenka pripažinti, kad dėl didelės rajono teritorijos, dirbant su dviem ekipažais, nustatytu laiku reaguoti į visus įvykius nėra įmanoma“, – patikino R. Vaitkevičius.

 

Stengsis užtikrinti saugumą

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkas žadėjo, kad ir šiais metais bus stengiamasi gerinti policijos ir bendruomenės santykius.

„Stengsimės visuomenę kuo daugiau įtraukti į jų pačių bei jų turto saugumo užtikrinimą, imsimės visų įmanomų priemonių viešosios tvarkos užtikrinimui. Didelis dėmesys bus skiriamas policijos reagavimui į gaunamus iškvietimus, kad gyventojams pagalba būtų teikiama operatyviai ir profesionaliai. Tikimės, kad vykdoma kriminalinės policijos reforma padės mums išspręsti vagysčių klausimą, ypatingai vagysčių iš gyvenamųjų namų, efektyviau bus atliekami ikiteisminiai tyrimai dėl nusikalstamų veikų elektroninėje erdvėje, prioritetine kryptimi išlieka kova su šešėline ekonomika. Gerų rezultatų pasiekta vykdant nusikalstamu būdu pagrobto turto paiešką, nepilnamečių prevencijos srityje, dirbant mokyklose, šeimose, masiniuose renginiuose. Glaudžiai bendradarbiauta su seniūnijomis, bendruomenėmis, saugios kaimynystės grupėmis. Aš tikiu, kad ateityje dirbdami kartu mes galime Klaipėdos rajoną padaryti saugesnį“, – dėstė R. Vaitkevičius.

 

Už nuopelnus pagerbta pareigūnė

Susirinkę gyventojai policijos atstovams nešykštėjo klausimų ir pastabų: siūlė inicijuoti šviečiančių „Stop“ ženklų įrengimą ant mokyklinių autobusiukų, kad jie būtų geriau pastebimi, prisiminė Karklės festivalio eismo organizavimo trūkumus, prašė pažaboti dideliu greičiu po rajoną važinėjančius motociklininkus, priminė aktualią jaunimo buvimo lauke vėlyvu metu problemą. Kitas gyventojas pasiūlė policijos komisariatą pastatyti Gargžduose, nes dabartinis yra nuošalioje vietoje.

Susitikimas buvo baigtas džiugia gaida. A. Motuzas rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio tyrėjai Vilmai Grekštienei už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą įteikė antrojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklą „Už nuopelnus“. O Dovilų seniūnijos seniūnė Nijolė Ilginienė padėkojo rajono policijos komisariato kolektyvui ir ypač pareigūnui Donatui Lukui už atliktą pareigą, kai ši buvo patekusi į avariją, ir įteikė dovaną.

 

Skaičiai

Klaipėdos rajono policijos komisariate 2014 m. buvo 83 darbuotojų pareigybės, iš jų nesukomplektuota 13 pareigybių. Yra 70 realiai dirbančių darbuotojų, iš jų 30 – kriminalinės policijos ir 40 – viešosios policijos darbuotojų. Praėjusiais metais tarnybą komisariate paliko 6 darbuotojai, naujai dirbti pradėjo 3.

• 2014 m. užregistruotos 295 vagystės, tai sudaro 37,5 proc. visų užregistruotų nusikalstamų veikų. Lyginant su 2013 m., užregistruota 56 vagystėmis mažiau. 2014 m. užregistruotos 62 vagystės iš gyvenamųjų patalpų (2013 m. buvo 51). Daugiausiai tokių vagysčių praėjusiais metais įvykdyta Sendvario ir Kretingalės seniūnijose. 2014 m. užregistruotos 32 vagystės iš transporto priemonių, 2013 m. – 37.

Užregistruota 10 plėšimų, iš jų ištirti 7 atvejai, užregistruoti 23 sukčiavimo atvejai, ištirta 19 tokių bylų. Sukčiavimų ir plėšimų praėjusiais metais sumažėjo apie 30 proc.

• Sunkių ir labai sunkių nusikaltimų 2014 m. užregistruota tiek pat kaip ir 2013 m. – 21. Iš sunkių nusikaltimų daugiausiai užregistruota nužudymų – 4, 3 iš jų ištirti, įtariamieji nustatyti ir bylos perduotos į teismą, dėl 1 bylos tyrimas tęsiamas. 2013 m. buvo užregistruoti 5 nužudymai. Taip pat 2014 m. užregistruotos 4 didelės vertės turto vagystės, iš jų neištirta nė viena; 3 darbų saugos pažeidimai, 1 išžaginimas, 1 sunkus sveikatos sutrikdymas, 1 plėšimas, kurio metu pagrobtas didelės vertės turtas, 1 turto prievartavimas, 2 didelės vertės sukčiavimai, 2 turto pasisavinimai, 1 neteisėtas disponavimas ginklais ir 1 neteisėtas narkotinių medžiagų platinimo atvejis. Iš visų užregistruotų sunkių ir labai sunkių nusikalstamų veikų ištirta 15, ištyrimo procentas – 71,4 proc.

• 2014 m. užregistruoti 78 eismo įvykiai, eismo įvykiuose žuvo 8 asmenys, sužeisti 92. 7 eismo įvykiai įvyko dėl neblaivių vairuotojų.

• Praėjusiais metais nepilnamečių nusikalstamumą pavyko sumažinti nuo  86 nusikalstamų veikų 2013 m. iki 30 veikų  2014 m.

• Populiariausios neteisėtai platinamos rajone akcizinės prekės yra cigaretės bei naminė degtinė, per metus pradėta 16 ikiteisminių tyrimų dėl naminės degtinės gaminimo, gabenimo ar laikymo. Iš viso iš apyvartos išimta  1441 l naminės degtinės, 3500 l brogos naminei degtinei gaminti, 6160 pakelių cigarečių ir 760 l naftos produktų.

• Klaipėdos rajone naujai įkurta 16 saugios kaimynystės grupių. Iš viso rajone šiuo metu veikia 62 saugios kaimynystės grupės, daugiausiai saugios kaimynystės grupių veikia Dovilų seniūnijoje – 18.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 152 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,