Logo
 Spausdinti šį puslapį

Savivaldybėje lankėsi Afganistano visuomenės sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Klaipėdos r. savivaldybės nuotr. Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

     Šį antradienį Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas Savivaldybėje priėmė svečius iš Afganistano − Visuomenės sveikatos ministerijos Sveikatos stiprinimo departamento: direktorių Shafiqullahą Hematą, šio departamento specialistą dr. Sharifullahą Alemi ir konsultantą dr. Maihaną Abdullah. Susitikime taip pat dalyvavo Savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius, jo pavaduotoja Ligita Liutikienė, Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė ir Visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė.


     Šį mokomąjį 4 dienų vizitą aukštiems Afganistano visuomenės sveikatos ministerijos pareigūnams mūsų šalyje ir regione organizavo Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su iniciatoriumi Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Visuomenės sveikatos katedra. Pagrindinis organizatorius − EPOS Health Management GmbH, (Vokietija) organizacija, administruojanti ES finansuojamą projektą. Būtent ši organizacija kreipėsi į Klaipėdos universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėją prof. Arnoldą Jurgutį dėl mokomojo vizito Lietuvoje organizavimo ir įtraukimo papildomos praktinės priimančiosios mokomosios institucijos Lietuvoje, kuria tapo savivaldybių biurai, siekiant parodyti pažangią visuomenės sveikatos plėtrą Lietuvoje.


     Meras Vaclovas Dačkauskas susitikime supažindino su Klaipėdos rajonu, Savivaldybe kaip institucija ir jos veiklos organizavimu, apibūdindamas pastarųjų metų pasiekimus, − taip pat ir sveikatos priežiūros bei visuomenės sveikatos, − kuri yra būtent Savivaldybės funkcija – organizavimu ir plėtra. Pasidžiaugė Visuomenės sveikatos biuro, kuris taip pat aptarnauja Skuodo rajono bei Rietavo savivaldybes, veikla.


     Svečiai domėjosi sveikatos srities finansavimo klausimais ir Savivaldybės indėliu organizuojant visuomenės sveikatinimą. Pasakodami apie savo šalies sveikatos apsaugos sistemą, jie minėjo, kad šiuo metu, nors situacija dar yra sunki, tačiau jau yra akivaizdžių teigiamų poslinkių, − vienas iš tai įrodančių pavyzdžių – vidutinės gyvenimo trukmės ilgėjimas nuo 40−45 metų (koks buvo dar prieš keletą metų) iki 60-ties metų. Pagrindinė mirties priežastis tarp suaugusiųjų yra tokia pati kaip Europoje – nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Vaikų, deja, − dar ir mitybos stygius ir infekcinės ligos. Iš 100 atvejų net 25 vaikų iki 5 metų mirčių. Tai yra dar labai aukštas mirštamumo rodiklis, kurį norint pakeisti reikia daug daugiau dėmesio ne tik sveikatos priežiūros, t. y. gydymo organizavimui, bet ir sveikatinimui.


    Šiuo metu Afganistane yra 34 miestai ir apie 400 savivaldybių. Sveikatos stiprinimas nėra savivaldybių funkcija. Didesnėse gyvenvietėse yra vadinamieji sveikatos postai, kuriuose dirba paprastai du gydytojai – vyras ir moteris (akušerė ir atsakingas už skiepijimą specialistas). Taip pat yra bendruomeninis ir šalies lygmenys. Paprastai lėtinėmis ligomis sergantieji pagal galimybes siunčiami į Indiją ir Pakistaną. Tačiau dėl to, kad šalis ir patys gyventojai dar tebėra labai neturtingi, būtina kuo greičiau kurti efektyvesnę sistemą šalies viduje.


     Svečiai domėjosi sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos srities specialistų bendradarbiavimu – jų šalyje tarpinstitucinio bendradarbiavimo labai trūksta. Tuo tarpu pas mus visuomenės sveikata integruojama ir į kitas sritis. Socialiniai darbuotojai taip pat yra mokomi visuomenės sveikatos dalykų, kad galėtų perduoti žinias kitiems ir, pavyzdžiui, atpažinti sergančiuosius tuberkulioze ir laiku priimti sprendimus, padėsiančius užkirsti kelią ligos plitimui. Apie tai ir kitus dalykus, susijusius su visuomenės sveikatinimo veikla įvairiose grandyse, papasakojo Sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Laima Kaveckienė.


     Meras Vaclovas Dačkauskas padėkojo svečiams už vizitą, pasidžiaugė galimybe prisidėti įgyvendinat sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos organizavimo tikslus iš karo griuvėsių sėkmingai kylančioje valstybėje, padovanojo atminimo dovanų.


     Šio mokomojo vizito metu dalyviai iki sausio 26 d. bus toliau išsamiai supažindinami su visuomenės sveikatos politikos formavimu savivaldybės lygmenyje, bendruomenės sveikatos tarybos veikla, įvairių institucijų (asmens ir visuomenės sveikatos) veikla, demonstruojamos praktinės visuomenės sveikatos veiklos, vyks susitikimai taip pat ir su Klaipėdos miesto, Plungės rajono administracijomis.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,