Logo
 Spausdinti šį puslapį

Nuo institucinės globos – prie globos šeimoje ir bendruomenėje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

     Valstybės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei savivaldybių pastangos telkiamos pereiti nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams. Apie Savivaldybės užduotis ir galimybes kalbamės su mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite.

 

Koks yra šių pastangų tikslas? Kodėl socialinių paslaugų pertvarkai turime būti pasiruošę ir joje aktyviai dalyvauti?

     Tikslas – sukurti sistemą, suteikiančią galimybes kiekvienam vaikui augti biologinėje, o nesant galimybės – įtėvių ar globėjų šeimoje, neįgaliajam – gauti paslaugas savo bendruomenėje, neišvykstant gyventi į instituciją. Globos namų išlaikymas labai brangiai kainuoja valstybei, tačiau svarbiausia – tai nėra palanku žmogaus, ypač vaiko raidai, jo savijautai, pasirengimui savarankiškam gyvenimui. Juk ne paslaptis, kad iš vaikų globos namų į savarankišką gyvenimą išėję jaunuoliai dažnai neturi elementarių socialinių įgūdžių, sunkiai pritampa bendruomenėje, o kartais pasirenka ir neteisingą kryptį gyvenime. Jie įpratę, kad maistą ras padėtą ant stalo, kambarius sutvarkytus, drabužiai bus išskalbti arba pakeisti naujais. O švenčių proga – palepinti rėmėjų, šiaip geros valios žmonių dosniomis dovanomis... Išėję į savarankišką gyvenimą jie dažnai patiria šoką, kai kapanotis tenka patiems.

     O ir neįgalų žmogų dažnai lengviausia atrodo apgyvendinti įstaigoje, atimant iš jo ir atsakomybę, ir savarankiškumą. O juk negalia paliečia ir daug jaunų žmonių, kurie su nedidele mūsų visų pagalba galėtų ilgai gyventi įprastoje aplinkoje.

 

Koks mūsų rajono įdirbis yra svarbus, siekiant minėtų tikslų?

     Klaipėdos rajono savivaldybėje veikia trys socialinių paslaugų įstaigos, kuriose paslaugos neįgaliesiems, senyvo amžiaus žmonėms teikiamos dienos metu. Gargždų ir Priekulės socialinių paslaugų centrai sulaukia klientų iš Gargždų ir Priekulės, iš tolimesnių gyvenviečių (Judrėnų, Endriejavo, Girkalių ir kt.) yra atsivežami, nes įstaigos aprūpintos specialiuoju transportu. Vakare žmonės parvežami atgal į savo namus.

     Klaipėdos rajono paramos šeimai centras viso rajono žmonėms teikia paslaugas namuose, t. y. darbuotojai atvyksta į namus, padeda buityje, pasirūpina, kad žmogus nebūtų pamirštas, neprarastų turimų gebėjimų, kaip galima ilgiau būtų pats atsakingas už savo gyvenimą.

     Šių įstaigų teikiamų paslaugų nepakanka. Todėl Savivaldybė skatina ir palaiko ir nevyriausybines bei privačias iniciatyvas. Štai Labdaros ir paramos fondo Gargždų vaikų globos agentūra įkūrusi vaikų dienos centrą „Pastogė" teikia prasmingą užimtumą vaikams iš socialiai remtinų šeimų. Neįgaliųjų organizacijos, dalyvaudamos socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje projektų konkurse kasmet vykdo projektus, finansuojamus iš valstybės ir Savivaldybės lėšų. Projektų veiklos padeda regos, klausos, fizinę ir psichinę negalią turintiesiems, sutrikusio intelekto žmonėms ir jų artimiesiems gyventi lengviau, saugiau ir įdomiau.

     Netrukus duris atvers Endriejavo parapijos dienos centras, kuris sociokultūrines, įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugas teiks Endriejavo ir jo apylinkių neįgaliesiems ir senjorams.

     Lapių pagrindinės mokyklos globos grupėje gyvenantys tėvų globos netekę vaikai taip pat ruošiasi pokyčiams – iš vargiai tinkamų gyventi mokyklos bendrabučio patalpų jie kraustosi į bendruomeninio tipo namelius. 10 vaikų bus apgyvendinta „Kranto" pagrindinės mokyklos bendrabučio patalpose, 6 – daugiabučio namo bute. Tokių šeimynų gyvenimo principu gyvenantys moksleiviai bus maksimaliai skatinami ne tik tvarkytis buityje (pagal amžių ir gebėjimus gamintis maistą, tvarkytis kambarius, asmeninius daiktus, išnešti šiukšles ir t. t.), bet ir planuoti, apgalvotai tvarkyti savo biudžetą, taupiai naudoti vandenį, elektrą, tausoti rūbus, baldus, priemones.

 

Koks yra ir turėtų būti visuomenės vaidmuo šiame procese?

     Specialistai kuria planus, vizijas, įgyvendina priemones, tačiau dar svarbesnis kiekvieno iš mūsų požiūris. Vieni be kitų mes niekas. Todėl raginu visus teikti siūlymus, reikšti nuomonę socialinių paslaugų pertvarkos klausimais, kaip padėti integruoti į mūsų visų bendruomenę vaikus, netekusius tėvų globos, ir žmones su negalia.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,