Mano Gargždai



Šalyje mažėja savavališkų statybų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

     Pastaraisiais metais šalyje akivaizdžiai mažėja savavališkų statybų. Pernai Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) pareigūnai nustatė 493 savavališkos statybos atvejus – 125 mažiau nei 2013-aisiais ir net 224 mažiau nei 2012 metais.


     Viena iš priežasčių, pasak VTPSI viršininkės Lauros Nalivaikienės, – sustiprinta statybų priežiūra. Savavališkų statybų išaiškinimo metodai lieka tie patys – reidai, patikrinimai, skundų ir pranešimų nagrinėjimas, kitais būdais gautos informacijos tikrinimas. Vis rečiau pasitvirtina, Lauros Nalivaikienės žodžiais, gyventojų skundai ar pranešimai apie galimą savivalę – ypač anoniminiai pranešimai VTPSI „karštąja linija". Iš 2014 metais gautų pranešimų apie įtariamą savavališką statybą pagrįstais pripažinti tik apie 18 proc. – 144 iš 850.

 

     Nors šalyje savavališkų statybų ir mažėja, vis dar nereti atvejai, kai gyventojai imasi statyti nepasirūpinę reikiamais dokumentais. Aplinkos ministerija primena, kad už savavališką nesudėtingo statinio statybą gali būti skirta nuo 144 iki 289 eurų bauda, o už neypatingo statinio (didesnio kaip 80 kv. m bendrojo ploto) – nuo 868 iki 2316 eurų. Jeigu be leidimo pradedamas statyti ypatingas statinys, gali tekti pakloti iki 10 136 eurų. Sumokėjus baudą, rūpesčiai nesibaigia – privalu pašalinti ir savavališkos statybos padarinius. Tai irgi reikalauja nemažų išlaidų.

 

     Vis dėlto baudos nėra valstybinės statybos priežiūros inspektorių tikslas. Mažėjantis savavališkų statybų skaičius rodo, kad pasiteisina VTPSI pastangos kuo daugiau dėmesio skirti gyventojų konsultacijoms, švietimui, teikti metodinę pagalbą statybos dalyviams.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 295 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,