Mano Gargždai



Politiniai debatai atsijoja pelus nuo grūdų

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Naujienų portalas „Mano Gargždai“ ir Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“ inicijuoja politinius debatus. Jie bus skirti pretendentams į Klaipėdos rajono mero postą. Asociatyvi Corbis nuotr. Naujienų portalas „Mano Gargždai“ ir Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“ inicijuoja politinius debatus. Jie bus skirti pretendentams į Klaipėdos rajono mero postą. Asociatyvi Corbis nuotr.

Aukštų postų siekiantys politikai deda visas pastangas, kad tik pataikytų į rinkėjo širdį. Investuoja didžiulius pinigus į politinę reklamą, samdo viešųjų ryšių specialistus, kad šie kurtų elektoratui patrauklų įvaizdį. Tačiau viskas gali nueiti šuniui ant uodegos, jei partijų lyderiai suklups per politinius debatus. Toks išbandymas vasario 19 d. 18 val. Gargždų kultūros centre laukia ir 7 pretendentų į Klaipėdos rajono savivaldybės mero postą. Rinkėjai ne tik turės galimybę dalyvauti debatuose, bet jau dabar turi galimybę iš anksto užduoti aktualius klausimus politikams. Atsakymus kandidatai pateiks debatuose.

 

Vietos žiniasklaidos iniciatyva

Dažniausiai rinkėjai Lietuvoje yra apleisti ir prisimenami tik tada, kai prireikia jų balsų. Auksiniai žodžiai: anksčiau buvę apytuščiai Klaipėdos rajone vykstantys parodų atidarymai, įvairūs renginiai šiemet lūžta nuo politikų gausos. Ir visi besišypsantys, paslaugūs, pasiruošę padėti... Priežastis paprasta – reikia krauti rinkimų kraitį – pelnyti rinkėjų simpatijas.

Bėda ta, kad daliai rinkėjų visiškai nesvarbu, ar meru bus Petras, ar Povilas. Jie net nežino, kada bus vietos savivaldos rinkimai. Primename, rinkimai vyks kovo 1 d.

Kad apolitiški žmonės taptų bent kiek aktyvesni ir nepamirštų atlikti savo pilietinės pareigos, ateitų į rinkimus, naujienų portalas „Mano Gargždai“ ir Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“ inicijuoja politinius debatus. Jie bus skirti pretendentams į Klaipėdos rajono mero postą. Debatus ves Klaipėdos rajone daugeliui pažįstamas įvairių renginių vedėjas Karolis Pronckus. Pretendentai į merus atsakinės į aktualius klausimus iš švietimo, kultūros, ekonominio, socialinio gyvenimo sričių. Debatai, tikimasi, padės geriau pažinti kandidatus ir apsispręsti, kam atiduoti savo balsą.

 

Vietoj argumentų – įvaizdžiai

Politiniai debatai yra viena iš efektyviausių priemonių rinkimų komunikacijos procese. Politologas Lauras Bielinis įsitikinęs, jog debatų kultūra priklauso nuo daug veiksnių. Vienas iš jų – šalies gyventojų domėjimosi politika lygis. Ten, kur išties atidžiai domimasi, rengiama didžiulė argumentų kova. „Lietuvoje žmonės labiau suinteresuoti rezultatu negu politiniais procesais, todėl nėra pilietinio aktyvumo, išryškėja ne argumentų, o įvaizdžių kova. Čia ir jausmai, fantazijos, vaizdiniai, kaltinimai – tai, kas sukelia emocijas ar kitas greitas reakcijas. Labai retai arba iš viso nebūna nuosekliai kalbama, nėra teikiami skaičiavimai, projektai“, – viešai yra pareiškęs L. Bielinis.

Filosofas Leonidas Donskis pastebi, kad Lietuvoje žmonės net bijo atskleisti savo politines pažiūras. Pirmiausia todėl, kad aukšto lygio politikų Lietuvoje yra labai mažai. O jei politinė klasė silpna, tai sunku tikėtis iš jos edukacinio, moralinio, intelektinio poveikio visuomenei.

 

Atskleis vertybines nuostatas

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokinių prezidentas Povilas Kelbauskis įsitikinęs, kad politiniai debatai yra labai vertingi, nes juose išryškėja tikroji kandidatuojančio politiko pozicija ir asmenybė, vertybinės nuostatos. Debatuose nėra progos pasitarti su konsultantais, iš anksto pasiruošti atsakymus į kompromituojančius klausimus, tad viskas greitai išaiškėja.

Prieš užimdamas gimnazijos prezidento pareigas Povilas pats dalyvavo debatuose. „Tai buvo puiki patirtis, gebėjimų aiškiai išsakyti savo nuomonę ugdymas. Tikėjausi kuo įdomesnių klausimų iš mokinių, kad galėčiau įvairiapusiškai atsiskleisti“, – prisiminė pašnekovas.

Anot jo, dalyvauti rinkimuose būtina, tai pilietinė pareiga. „Galbūt atsirastų daugiau dalyvaujančiųjų, jei būtų įteisintas elektroninis balsavimas. Tobulėjant informacinėms technologijoms, negalime atsilikti. Elektroninis balsavimas, manau, pažadintų ir apatišką politikai jaunimą, kuriam kompiuterį įsijungti tikrai nėra sunku, o ateiti į rinkimų apylinkes tingi“, – svarstė Povilas, kuris pats savo ateitį sieja su politika.

 

Pasigenda konkrečios informacijos

Dabartinis Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys, verslininkas Jonas Dumašius, kuris nekandidatuos į Tarybą per rinkimus kovo 1 d., apgailestavo, kad Lietuvoje vykstantys politiniai debatai yra žemo lygio. „Kiek teko stebėti pretendentų į prezidento postą ir kitus debatus, tiek nuvilia. Rinkėjams nėra pateikiama konkreti informacija. Tad ir Gargždų kultūros centre vyksiantys politiniai debatai, nemanau, kad padės rinkėjams apsispręsti. Prognozuoju menką gyventojų aktyvumą. Jei kandidatai ir toliau kalbės tik „manyčiau“, „galvočiau“, o jokios konkrečios vizijos nepateiks, tai jokios naudos“, – įsitikinęs J. Dumašius.

Gargždų miesto bendruomenės „Tauriosios širdies“ apdovanojimą prieš kelerius metus pelniusiam Gargždų muzikos mokyklos pedagogui, profesionaliam saksofonininkui Sigitui Stalmokui svarbu, kad kandidatai būtų krikščioniškų pažiūrų, kad pastarosios atsispindėtų ne tik pavadinimuose, tačiau ir darbuose. „Pavyzdžiui, Anglija žada pasiskelbti krikščioniška valstybe, iki šiol tokia buvo tik Malta. Tai reiškia, kad visi įstatymai bus pagal evangeliją. Mūsų Lietuva taip pat krikščioniška valstybė, tačiau teisinė bazė eina pro Europos Sąjungos vartus...“ – kalbėjo muzikas. Jis akcentavo remsiąs malda tą valdžią, kuri bus išrinkta: „Jai bus svarbu darbuotis, tad reikia palaikyti.“

 

Nori užduoti klausimą pretendentams į Klaipėdos rajono merus ir tu? Rašyk portalo „Mano Gargždai“ redakcijai el. p. arba skambink tel. 8 618 31454. Klausimus taip pat galite siųsti Klaipėdos rajono laikraščiui „Banga“ el. p. , arba skambinti tel.: 452474, 8 614 77908.

 

stalmokasaaaaaaaaGargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos prezidentui P. Kelbauskiui 18 m. sukaks tik balandį, tad dar negalės dalyvauti vietos savivaldos rinkimuose, tačiau sakė būtinai atvyksiąs į Gargždų kultūros centre vyksiančius debatus. Povilas domisi tiek šalies, tiek rajono politiniu gyvenimu, tad jam tikrai ne tas pats, kas yra valdžioje.

 

 

stalmokonauja

Gargždų muzikos mokyklos pedagogas, profesionalus saksofonininkas S. Stalmokas atvirai sakė, jog balsuos už tą kandidatą, kuris žada rūpintis šeima: „Tai yra pagrindinė mūsų visuomenės ląstelė. Jei šeimoje viskas tvarkoje, tai ir vaikų ateitis klostosi sėkmingai. Juk teroristų vadeivos yra baigę harvardus, vadinasi, proto jiems užtenka, tačiau yra spragų dvasiniame pasaulyje. Politiniai debatai turėtų išryškinti pretendentų į merus vertybes.“

 

 

dumasiusaaaaaaaaaaDabartinis Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys, verslininkas J. Dumašius įsitikinęs, kad pretendentai į politinius postus turėtų būti atviri ir drąsiai išsakyti tiek blogus, tiek gerus dalykus. Atskleisti savo konkrečius planus, ką nuveiks socialinėje, švietimo srityse, taip pat, kaip plėtos infrastruktūrą. „Vienas kitas kandidatas bando sudominti, tačiau kol kas viskas klostosi pasyviai, jokio išskirtinumo“, – apibendrino jis.

 

  Renginio plakatas:

debataiplatas

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 97 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,