Mano Gargždai



Paroda „Sveikata ir ekologija 2015" – visiems besirūpinantiems savimi, kitais, aplinka

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

     „Sveikas, gražus, laimingas!" – su tokiu šūkiu jau greitai – kovo 27-29 dienomis pakvies apsilankyti nuolat atsinaujinanti paroda „Sveikata ir ekologija 2015". Kasmetinį Vakarų Lietuvos renginį organizuojanti bendrovė „Expo vakarai" pažada – paroda pažers naujovių: bus skiriamas ypatingas dėmesys įvairaus amžiaus grupėms, atliekami itin svarbūs sveikatos tyrimai, pajūrio gyventojai bei svečiai – supažindinami su sveiko miesto koncepcija. Kaip ir kaskart parodoje bus galima įsigyti ekologiškų prekių sveikatai, sau, namams ir pasilepinti grožio procedūromis.


Valdžios dėmesys – senjorams
     Uostamiesčio „Švyturio" arenoje vyksiančiame renginyje pirmą kartą dalyvaus Klaipėdos miesto savivaldybės darbuotojai, atstovaujantys socialinės paramos skyrių, kultūros komunikacijos centrą, biblioteką. Jie parodos metu pristatys senjorams aktualias veiklas. Būtent tokia tema pasirinkta ne veltui – 2015-ieji paskelbti senjorų sveikatingumo metais.
     „Norime, kad senjorai susipažintų su tomis institucijomis, kuriose jie gali dalyvauti ir realizuoti save. Didelis pasiūlymas senjorams parodos metu – organizuojamos ekskursijos į tam tikras įstaigas, kad senjorai galėtų nemokamai susipažinti su jų veikla – tai Klaipėdos vandenys, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras", – teigia Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.


Apie ekologiją – vaikams ir moksleiviams
     Šeštadienį ir sekmadienį parodos darbo metu tėvai galės vaikučius palikti iš Smiltynės gamtos laikinai į patalpas persikeliančiame „Miško darželyje". „Dalį gamtos atnešime į „Švyturio" areną" – žada darželio vadovė Dovilė Urbanavičienė. Čia mažieji parodos lankytojai galės nemokamai dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėlėse: iš natūralių ir antrinio panaudojimo žaliavų gamins įvairius darbelius, mokysis pažinti raides, matuoti.
     Baltijos aplinkos forumas moksleivius pakvies susipažinti su ekologijos problemomis: bus kalbama apie kenksmingų medžiagų naudojimą kasdieninėje veikloje, Baltijos jūros ekosistemą bei žmogaus ryšį su gamta, netrūks mokomųjų žaidimų. Parodoje bus įsikūręs ir kino kampelis. Pirmą kartą tokio pobūdžio renginyje bus pristatomas ir rodomas dokumentinis filmas „Gyvenimas greta meldinės nendrinukės".
     Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras, remdamasis sveiko miesto idėja, siekia formuoti teisingą vaikų požiūrį į sveikatos sampratą ir didinti domėjimąsi sveika gyvensena, tad visą rugsėjį kvietė uostamiesčio moksleivius išlaisvinti kūrybiškumą ir sudalyvauti piešinių konkurse „Kaip aš įsivaizduoju sveikatą?". Konkursas sulaukė išties didelio dalyvių aktyvumo – savo darbus pateikė apie 600 pradinukų, iš viso jame dalyvavo 15 uostamiesčio ugdymo įstaigų. Aktyviausi buvo Liudviko Stulpino, Versmės, Simono Dacho ir Verdenės progimnazijų mokiniai.
     Šiais mažųjų dailininkų darbais tris dienas bus galima pasigrožėti „Švyturio" arenoje vyksiančiame renginyje. Kviečiami dideli ir maži, siekiantys, kad jaunoji karta užaugtų atsakinga ir sveika.


Žinios – specialistams
     Penktadienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Šeimos medicinos klinika surengs konferenciją „Aktualūs klausimai šeimos gydytojo darbe", skirtą visos Lietuvos šeimos gydytojams, bendruomenės ir bendrosios praktikos slaugytojams (-oms), kurią vainikuos – sertifikatų įteikimas. Jau dabar į konferenciją užsiregistravo virš 150 dalyvių.


Tiems, kad rūpi
     Pagrindinėje salėje Baltijos aplinkos forumo stende (BEF) bus supažindinama su pagrindinėmis organizacijos veiklomis, renkami pasižadėjimai. „Sieksime iš žmogaus išpešti savanorišką pasižadėjimą, kad jis nuo šiol atkreips dėmesį rinkdamasis produktus į ekologiją, į jo sudėtį, kad produktas būtų pasirinktas saugesnis. Tai nėra oficialus pasižadėjimas, o daugiau pasižadėjimas sau, savo artimiesiems dėl aplinkos ir dėl savo sveikatos", – teigia BEF atstovė Rita Norvaišaitė.
     Klaipėdos universitetas (KU) lankytojus informuos apie sveikos gyvensenos ir ekologijos aktualijas, naujausius miesto užterštumo tyrimus ir jų įtaką sveikatai. „Miesto aplinka ir vaistinių augalų ypatybės – būtent šiuos dalykus akcentuosime parodos metu. Lankytojai galės susipažinti su pagrindiniais prietaisais sveikatos būklei ir aplinkai vertinti, bus pristatyti KU mokslininkų atliekami tyrimai, su sveikata ir ekologija susijusios studijos Klaipėdos universitete, oro taršos mikroautobusas – mobili oro taršos tyrimų laboratorija, kuri skirta oro teršalų emisijos iš stacionarių ir mobilių kuro deginimo įrenginių bei šių teršalų koncentracijos aplinkos ore tyrimams atlikti Klaipėdos uoste, mieste ir kitose pajūrio regiono vietose," – informacija dalijasi KU atstovė spaudai Rasa Ramonaitė.
     Uostamiestis jau kurį laiką – sveikų miestų lyderis Lietuvoje, priklausantis Pasaulinės sveikatos organizacijos Europos sveikų miestų tinklui. Vienas iš šio tinklo prioritetų – užtikrinti galimybes ir sąlygas sveikai gyvensenai visoms amžiaus ir socialinėms grupėms, tad labai svarbus įvykis parodoje dvi Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro organizuojamos konferencijos: „Sveikas miestas", įvyksianti kovo 27 dieną ir Sveikatos biurų konferencija – kovo 28 dieną.
     Parodos organizatoriai džiaugiasi – idėja šviesti visuomenę, rengti įvairius su sveikata, grožiu susijusius seminarus – pasiteisino, todėl ir šį pavasarį lankytojai galės nemokamai dalyvauti seminaruose, praktiniuose užsiėmimuose.


Norintiems išsitirti
     Tris dienas pajūrio gyventojai bei miesto svečiai turės unikalią galimybę pasitikrinti sveikatą: pasimatuoti kraujo spaudimą, sužinoti kūno masės indeksą, išsitirti cholesterolio, cukraus, gliukozės kiekį kraujyje, pasidaryti bendrą kraujo vaizdo tyrimą, jei reikės – pasikonsultuoti su gydytojais.
     Tradiciškai sveikatingumo renginiuose dalyvaujančios medicininių tyrimų laboratorijos „Antėja" rinkodaros skyriaus vadovas Richardas sako pastebėjęs, jog tokia galimybe visada pasinaudoja daugybė lankytojų.
     Šiemet pasirūpinti savimi ragins ir Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija. Parodoje įsikurs mobili laboratorija, kur vyrai galės palikti kraujo mėginius prostatos tyrimui ir nurodytu adresu, telefonu ar el. paštu gauti greitą atsakymą.
     „Pirmą kartą tokioje parodoje ne tik kviesime pasitikrinti prostatą, bet ir teiksime informąciją apie onkologinius susirgimus, ligos prevenciją, kad žmonės drąsiai tirtųsi sveikatą laiku. Diagnozuotas vėžys nėra mirties nuosprendis", – tikina draugijos prezidentas Gediminas Žižys.


Rinkos naujovės
     Išskirtinis šansas parodos lankytojams – galimybė vienoje vietoje atrasti sau tinkamas priemones grožiui, namams, buičiai. Jūsų laukia didelis pasirinkimas – alternatyvi medicina, SPA programos, vaistininkų konsultacijos, o kur dar Lietuvoje neregėtos naujovės.
     Viena tokių – biodinaminė žemdirbystė ir iš jos atsiradusi biodinaminė kosmetika, visai nesenai pradėta populiarinti Lietuvoje.
     Šios srities koordinatorė mūsų šalyje Rasa Čirienė žada pasidalinti su parodos svečiais turimomis žiniomis, pristatyti kitokį sėjos kalendorių bei gamtai draugiškas kosmetikos priemones veido, plaukų priežiūrai, higienai.
     „Tai ypatinga kosmetika, kuri yra pagaminta pagal visai kitokius principus, pavyzdžiui, joje išvis nėra Nano dalelių, nes tai nėra suderinama su žmogaus prigimtimi, kai norima įsikišti į žmogaus ląstelę ir ją kažkaip pakeisti. Moteris turi švytėti, ji turi būti graži ir, būdama 60 metų, neturi atrodyti kaip 20 – raukšlės rodo žmogaus patirtį", – įsitikinusi R. Čirienė.

 

Parodos darbo laikas:
Kovo 27 dieną nuo 11 iki 19 val.
Kovo 28 dieną nuo 10 iki 19 val.
Kovo 29 dieną – nuo 10 iki 17 val.
Bilieto kaina – 3 eurai. Senjorams, studentams, moksleiviams ir žmonėms su negalia – taikoma 50 proc. nuolaida. Vaikai iki 14 m. įleidžiami nemokamai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 407 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,