Mano Gargždai



Cyrulelio giesmė – sukvietė rajono žmones

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Organizatorių nuotrauka. Organizatorių nuotrauka.

Etnokultūros pagrindus jaunoji karta turėtų gauti šeimoje. Tačiau dabartiniu metu tai sunkokai įsivaizduojama ir pasiekiama. Dėl to supažindinti su etnine kultūra tenka švietimo ir kultūros darbuotojams. Tačiau ir pastariesiems reikia suktis, kad surastų nuoseklios ir neperkrautos medžiagos apie etninę ir moderniąją kultūrą. Kad etnokultūra taptų bendruomenės gyvenimo turtinimo, džiuginimo, kūrybos ir prigimtinių galių atsiskleidimo šaltiniu, turėtume sudaryti sąlygas perimti tradicijas kuo įvairesniais ir pačiais priimtiniausiais būdais ir formomis: žaismingumu, maloniais išgyvenimais...

 

Kvietinių bendruomenė ir folkloro ansamblis „Kvėitys“ (vadovė Regina Jokubaitytė) palaiko glaudžius ryšius su folkloro ansambliu „Cyrulelis“, kuriam vadovauja Vidmantas Radavičius. Mus labai sudomino jų Vasario 24-osios – šv. Motiejui, Vieversio dienos paminėjimui skirta programa „Aš – tava, tu – mona“ ir ansamblio narės bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės  Irenos Barbšienės idėja su Kvietinių mokyklos-darželio vaikais paminėti Vyturio dieną, todėl parengėme projektą „Žmogus be svajonių – kaip paukštis be sparnų“ (vadovė Janina Dapkienė). Teikėme projektą Etninės kultūros plėtros programai. Gavome 280 eurų dalinį finansavimą.

Paskutinį vasario penktadienį Kvietinių bendruomenės namai netilo nuo vyturio giesmių, vaikų klegesio ir svečių plojimų. Vyko šventė „Cyruleliou parskrėdus...“

Vakarą pradėjo Kvietinių mokyklos-darželio mažieji auklėtiniai. Panaudoję savo surinktas greitakalbes, posakius ir palyginę žmogaus bei paukščio gyvenimo ypatumus, kruopščiai sukrovė lizdelį. Pasitelkę dainuojamąją tautosaką ir atsižvelgę į amžiaus ypatumus, veiklą  organizavome grupelėmis kartu su tėvais. Folkloro ansamblis „Kvėitoks“ „paukštį“ (paauglį) „apžaidino“ žaismingais apdainavimais. Palygino su žmogumi, kol galiausiai atėjo nerūpestinga jaunystė.

Sakoma, kad cyrulelio plunksna atneša laimę. Visi drauge žiūrėjome filmuką, kuriame „laimės plunksnelė“ aplankė kiekvieno renginyje dalyvavusio vaiko kiemą, kol galiausiai nusileido bendruomenės namuose.

Ten ją rado Motiejus iš folkloro ansamblio „Cyrulelis“. Šis kolektyvas tęsė Vieversio dienai skirtą renginį su savo programa „Aš – tava, tu – mona“, kurioje dainuojamosios ir smulkiosios tautosakos pagalba meniškai sugretino žmogaus ir paukščio gyvenimą, laimės sąvoką.

Vakarą vainikavo bendras vožinis (folkloriniai šokiai), kuriame trypė tiek jaunas, tiek senas.

Džiugu, kad renginys sulaukė gausaus kaimo bendruomenės, rajono pedagogų susidomėjimo.

Labai dėkojame bendruomenės pirmininkui Raimundui Daubariui už nuolatinį rūpestį ir pastangas, kad Kvietinių kaimas gražėtų ir būtų žinomas rajone, auklėtinių tėvams už nuoširdžią pagalbą vykdant šį projektą.

Tik taip dirbant, etninė kultūra taps mūsų tautos pagrindu.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 293 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,