Mano Gargždai



Įspėjimas gyvūnų mylėtojams – erkės jau aktyvios

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Veterinarijos gydytojas Šarūnas Nenartavičius pataria apsaugoti augintinius nuo erkių - jos jau gali būti aktyvios Veterinarijos gydytojas Šarūnas Nenartavičius pataria apsaugoti augintinius nuo erkių - jos jau gali būti aktyvios

Atėjus pavasariui, saulė žadina kiekvieną gyvą sutvėrimą, vilioja ir žmones kartu su savo augintiniais dažniau pabūti gamtoje. Kad poilsis būtų ne tik smagus, bet ir saugus, veterinarijos gydytojas Šarūnas Nenartavičius primena apie gamtoje tykantį pavojų – erkes ir jų sukeliamas ligas.

 

Pasak vet. gydytojo Š. Nenartavičiaus, pastaraisiais metais labai išaugo augintinių - šunų, kačių - sergamumas erkių platinamomis ligomis. Daugiausiai susirgimų veterinarijos gydytojas užfiksuoja rudenį ir pavasarį. Taigi, dabar yra pats laikas pasirūpinti augintinių sveikata ir saugumu – juk su augintiniais mėgstame pasivaikščioti po pievas, miškus, pajūrį. Ten, o neretai net ir miesto parkuose, tyko pagrindinis pavojus – erkės.

Anot vet. gydytojo Š. Nenartavičiaus, yra keletas būdų, kaip apsaugoti mylimą augintinį nuo bjaurios, o kartais ir mirtinos, ligos.

„Šiuolaikinių priemonių nuo erkių įvairovė yra tikrai didelė – repelentai, antkakliai, lašai, pakabukai ir taip toliau. Tačiau patikimiausias apsisaugojimo būdas yra naudoti tuos preparatus, kurie parduodami veterinarijos vaistinėje“, - patarė Kvietinių 11 Gargžduose įsikūrusios veterinarijos vaistinės ir klinikos vadovas Š. Nenartavičius.

Veterinarijos gydytojas patikino, kad veterinarijos vaistinėje apsauga nuo erkių visada bus parenkama atsakingai, atsižvelgiant į augintinį, jo ir šeimininko įpročius.

 

Ligos – pavojingos ir mirtinos

 

Vet. gydytojas Š. Nenartavičius įsitikinęs, kad savo augintinius mylintys šeimininkai nepagailės nupirkti apsisaugojimo nuo erkių priemonių. Nupirkti apsaugą visada yra pigiau, negu vėliau kainuos sudėtingas gydymas. Dar daugiau, erkės įkandimas dažnai baigiasi gyvūno mirtimi.

Vienas iš susirgimų yra babeziozė. „Tai liga, atkeliavusi į mūsų kraštą iš šiltesniųjų regionų. Ligą platina Ixodidae šeimos kraujasiurbės erkės, galinčios sukėlėją perduoti iš kartos į kartą per kiaušinėlius. Dažniau šia liga suserga šunys. Pastaraisiais porą metų minėtas susirgimas diagnozuojamas vos sušilus žemei: antrą - trečią kovo savaitę, nors pasitaiko pavienių atvejų ir žiemos metu”, - perspėjo vet. gydytojas Š. Nenartavičius.

Babeziozę sukelia parazitinis pirmuonis Babesia, ardantis raudonąsias kraujo ląsteles. Babezijų rūšių yra apie 100, bet tik Babesia canis ir Babesia gibsoni sukelia susirgimą šunims, o Babesia felis – katėms. Šis parazitas dauginasi dalijimosi būdu. Babeziozė yra tik erkių platinama liga. Sukėlėjas perduodamas minėtam gyviui siurbiant užsikrėtusio šuns kraują, užsikrėtus pačiam ir po to įkandus kitam imliam gyvūnui. Įmanomas ir kitas užsikrėtimo būdas – kraujo perpylimas.

Liga po erkės įsisiurbimo pasireiškia vidutiniškai per 10-12 dienų.

„Klinikiniai ligos požymiai: apatija, vangumas, nenoras ėsti, vėmimas, viduriavimas, galimas karščiavimas, šlapimo spalvos pokytis (iki „tamsaus alaus“ spalvos), dažnas kvėpavimas, blyškios gleivinės. Ne visada klinikiniai požymiai yra tipiniai, tad pastebėjus gyvūno įtartiną, neįprastą būseną – nedelsiant kreipkitės į veterinarijos gydytoją. Liga gali pažeisti inkstus, kepenis. Kartais gyvūnas nugaišta arba jį reikia užmigdyti”, - sakė vet. gydytojas Š. Nenartavičius.

Užsikrėtusios erkės įkasti augintiniai taip pat gali susirgti anaplazmoze. Anaplazmozės sukėlėjas yra riketsijos - tarpiniai mikroorganizmai tarp bakterijų ir virusų.  Riketsijos patenka į žinduolio kraują praėjus ilgesniam, negu 24 valandų kontaktui su erke. 

„Klinikiniai ligos požymiai: karščiavimas iki 41°C, depresija, nevalgumas, apatija, daugybinis sąnarių skausmingumas (poliartritas). Galimi neurologiniai pažeidimai - pasireiškia traukuliai, kaklo skausmingumas. Kai kuriems gyvūnams būna virškinimo trakto ar kvėpavimo sistemos sutrikimo požymių: vėmimas, viduriavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas”, - pavojingus požymius vardijo vet. gydytojas Š. Nenartavičius.

Riketsijos taip pat sukelia erlichiozė.  Ši liga paprastai pasireiškia kartu su babezioze. Liga dažniau diagnozuojama šunims ir katėms, sulaukusiems 6-8 metų amžiaus. Erlichioze užsikrečiama per užkrėstos erkės įsisiurbimą.

Kaip ir anaplazmozės sukėlėjas, erlichijos „atakuoja“ leukocitus, taip sukeldamos ūmų sveikatos pablogėjimą. Parazitas su leukocitais migruoja į limfmazgius, blužnį, kepenis. Inkubacinis periodas trunka nuo 8 iki 20 dienų.  Ypač jautrūs erlichiozei  vokiečių aviganių veislės šunys.

Klinikiniai požymiai panašūs į anaplazmozės – karščiavimas, vangumas, nenoras ėsti, galimas šlubavimas, traukuliai, vėmimas, galima pastebėti padidėjusį troškulį, akių-nosies pažeidimą.

 

Praėjusi šilta žiema – pavojus ir žmogui, ir gyvūnui

 

Dar viena erkių sukeliama liga yra boreliozė arba Laimo liga. Tai bakterinė, pavojinga žmonėms, žinduoliams, paukščiams.

„Laimo liga dažniau serga jauni šunys. Vis gi, daugelis užsikrėtusių gyvūnų neserga kliniškai, tad šią ligą yra sunku diagnozuoti. Skirtingai nei žmonėms, gyvūnams besiplečiančios raudonos dėmės įkandimo vietoje nebūna. Inkubacinis periodas – 1-2 mėnesiai”, - kalbėjo vet. gydytojas  Š. Nenartavičius.

Galimi klinikiniai ligos požymiai: artritas (sąnarių uždegimas), nefropatija (inkstų pakenkimas), pakilusi kūno temperatūra, anoreksija.

„Įtariant minėtus susirgimus būtina kaip galima ankščiau kreiptis į veterinarijos gydytoją, kuris apžiūrės augintinį, atliks reikiamus tyrimus, bei paskirs būtiną gydymą. Šilta žiema buvo palanki parazitams išgyventi, todėl pasirūpinkite savo mažaisiais draugais ir atminkite, kad profilaktika yra geriau, negu gydymas”, - patarė vet. gydytojas Š. Nenartavičius.

 

Visas patikimas sertifikuotas profilaktines priemones galite įsigyti Šarūno Nenartavičiaus veterinarijos vaistinėje/klinikoje, esančioje Kvietinių g. 11, Gargžduose (prieš „Lietuvos paštą"). Čia patyrę veterinarijos specialistai nemokamai suteiks patarimų ligų profilaktikos klausimais.

Reklama

3 komentarai

  • kad visi tokie būtų veterinarai, kaip Šarūnas, kuris rūpinasi ne tik gyvūnais, bet ir jų šeimininkais, tai ir kitiems būtų vietos po saulę....

    Pranešti klientė Antradienis, 2015 kovo 31 11:11 Komentaro nuoroda
  • Labai geras veterinaras! Nė karto neteko nusivilti, malonu bendrauti, padės, patars, išgydys.

    Pranešti Daina Pirmadienis, 2015 kovo 30 23:03 Komentaro nuoroda
  • Paskutiniu metu ponaitis Sarunas jau visai isnaglejes. Kiekvienas klientas jam tik pinigai. Jokios meiles gyvunams, net truksta pagarbos klientams. Susidomejes politika, savo darbo partija pastoviai reklamuoja. Paskambinus pudrina, kad veterinaro nera, isvykes i seminara, bet pats kalba telefonu...bet lyg apie kita zmogu visai.... Istikus gyvunui nelaimei turbut jo ir neprisisauktum.....Pastoviai domisi klientu asmeniniais reikalais, gyvenimu, vietoj to, kad duotu patarimu apie gyvunus ...ir t.t. t.t. t.t.

    Pranešti Susimastyk Pirmadienis, 2015 kovo 30 16:19 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 360 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,