Mano Gargždai



Restorane „Lijo“ – išskirtinis spektaklis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
„Knygos teatro“ nuotr. „Knygos teatro“ nuotr.

     Balandžio 22 d. (trečiadienį), 19 val. į restoraną „Lijo" Gargžduose pakvies išskirtinis „Knygos teatro" spektaklis „Prabangos".


Apie „Prabangas"
     Tai elegantiškos, lengvos, šmaikščios ir neabejotinai kitokios lietuvių literatūros istorijos, perkeltos į teatro sceną.

     Spektaklio siužetui panaudotos lietuvių literatūros kontekste netipiško, nebūdingo rašytojo Jurgio Savickio novelės „Palikimas", „Ponia Janina Sudocholskienė" ir „Prabangos" iš antrojo apsakymų rinkinio „Ties aukštu sostu" (1928 m.).

     Vienas spektaklio leitmotyvų – prabanga patirti: gyventi, mirti, mylėti. Tragikomedijos veikėjai yra trys vėlės, kurios pasakoja J. Savickio noveles kaip savo gyvenimo istorijas.

     Vėlės įstrigo laike, jos negali patekti į kitą dimensiją. Jų tikslas – pakeisti materiją, išeiti iš tos, kurioje yra dabar ir kurioje nieko nebejaučia, – tarsi laižytų cukrų, kurio skonis burnoje – kaip smėlio, kaip talko. Istorijų sekimas vėlėms, kuriose vaizduojamas tikras tikrų žmonių gyvenimas – vienintelis likęs pasitenkinimo šaltinis, bandymas iš naujo patirti gyvenimą.

     Visose trijose istorijose justi mirties motyvas, kuris apskritai būdingas J. Savickio kūrybai.

 

Apie rašytoją
     Jurgis Savickis (1890-1952) – neeilinė asmenybė ir nestandartinis, į apibūdinančius rėmus sunkiai įspraudžiamas lietuvių rašytojas. Kritikų prišlietas prie ekspresionistinės pakraipos modernaus meno atstovų. Ir šiandien daug kam nežinomas, mat sovietiniais metais jo kūryba buvo drausta, neįtraukiama į mokyklines programas.

     J. Savickis gimė dar carinėje Lietuvoje. Buvo aristokratiškos ir kosmopolitiškos prigimties žmogus, visapusiškai išsilavinęs, nuo mažens kalbėjo lenkiškai, rusiškai, prancūziškai, vėliau dar išmoko vokiečių, danų, švedų, italų kalbų. Buvo Lietuvos diplomatas Skandinavijos šalyse. 1938 m. – Lietuvos atstovas Tautų Sąjungoje Ženevoje (Šveicarija). Nuo 1940 m. gyveno Pietų Prancūzijoje, pagal tėviškės vietovardį pavadintoje viloje Ariogala. Rašytoją, diplomatą galime laikyti šiandienos lietuvio – europiečio, laisvo ir atviro pasaulio gyventojo, pirmtaku.

     J. Savickis – miestietiškos literatūros atstovas. Lietuvių literatūros kontekste išsiskiria netipiška rašymo forma – yra taupus, glaustas, tačiau savotiška žodžių ekonomija tik dar labiau sustiprina daromą įspūdį. Mažakalbis, tačiau itin intensyvus, taikliai žodžius parenkantis autorius. Būdingas pesimistiškas požiūris į žmogų, nukeliantis jį nuo pjedestalo ir atskleidžiantis žmogiškosios prigimties juodulius: kvailybę, egoizmą, godumą, tuščiagarbiškumą, gašlumą, godumą... Žmogiškosios ydos pridengtos stipriu cinišku, ironišku humoru, tačiau vertinimo nėra – autorius neteisia. Siužetų atomazga sunkiai nuspėjama, kuo galės pasimėgauti ir spektaklio „Prabangos" žiūrovai.

 

Apie „Knygos teatrą"
     Įkurtas 2012 metais. Pirmas spektaklis sukurtas pagal lietuvių literatūros klasiko Vinco Mykolaičio Putino romaną „Altorių šešėly". „Prabangos" – jau antras „Knygos teatro" spektaklis.

     Pagrindinis „Knygos teatro" tikslas – populiarinti lietuvių literatūrą, skatinti jos skaitymą. Spektaklių skiriamasis bruožas – pastanga sugrįžti prie teatro ištakų, kurios yra tekstas, žodis. Žiūrovui spektaklio daromas įspūdis – tarsi jis būtų perskaitęs knygą.

     Spektakliams rodyti ieškoma neįprastų vietų. Dažnai sau sceną perkeltine prasme teatras randa dvaruose, koplyčiose, muziejuose, vilose – ieškoma turinį, tekstą, autorių geriausiai perteikiančių erdvių. „O tai reiškia, jog mums, aktoriams, niekuomet nebūna patogu. Turime nuolat ieškoti naujų sprendimų, kaip spektaklį pritaikyti vis kitokioms erdvėms, kuriose dažnai nebūna net scenos, – apie kiekvieno spektaklio metu provokuojamą, patiriamą iššūkį sako Redita Dominaitytė, „Knygos teatro" vadovė ir aktorė. – Dėl šios priežasties tas pats spektaklis kas kartą yra kitoks, jis nesustabarėja, neišsikvepia ir lieka tikras, gyvas".

     „Knygos teatro" specifika – aktorius atsiduria labai arti žiūrovo, todėl didžiulis dėmesys skiriamas kostiumams, aksesuarams, grimui. Teatro išskirtinumas – naudojami pagal senovines receptūras kuriami kvapai, kas suteikia spektakliui dar stipresnės įtaigos.

     Abu spektakliai – ir „Altorių šešėly", ir „Prabangos", pastatyti pagal kūrinius, įtrauktus į mokyklinius literatūros skaitymo sąrašus. Šviečiamąją „Knygos teatro" veiklą įvertino Lietuvos Respublikos kultūros ministerija – 2013-aisiais teatrui už klasikinės lietuvių literatūros populiarinimą įteiktas kultūros ministro Šarūno Biručio padėkos raštas. Taip pat teatrui patikėta atidaryti Teatrų metus 2014-aisiais.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 440 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,