Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždiškiai įsitikino terapijos su šunimis privalumais

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Kaniterapijos nauda jau įsitikino du Klaipėdos rajono gyventojai. Dalyvių nuotr. Kaniterapijos nauda jau įsitikino du Klaipėdos rajono gyventojai. Dalyvių nuotr.

     Jau seniai pastebėta ir mokslininkų patvirtinta, kad gyvūnai gali daryti didelę įtaką žmogui ir teigiamai veikti jo sveikatą. Jie vien būdami šalia gali nuraminti žmogų, suteikti jam gerų emocijų, padėti atsikratyti streso, o specialiai treniruoti gyvūnai gali nuveikti kur kas daugiau.

 

     Visiems gerai žinomos delfinų ar žirgų terapijos, tačiau Lietuvoje sparčiai populiarėja ir terapija su šunimis, kitaip vadinama kaniterapija. Tai pagalbinis žmonių gydymo ir reabilitacijos būdas, kurių metu specialiai apmokytas šuo dalyvauja kompleksiniuose terapiniuose užsiėmimuose, siekiant iš anksto užsibrėžtų tikslų.

     Kaniterapija gali būti taikoma esant vystymosi, emocijų, kognityviniams ir psichiniams sutrikimams, ji ypatingai efektyvi vaikams, turintiems intelekto negalią.

     Apie šią naują terapijos rūšį bei naudą portalui mano-gargzdai.lt pasakojo Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Gargždų viltis" pirmininkė ir VšĮ „Revilita" dalininkė Rekvita Bagdonienė.

 

Užsiėmimai – su psichologe ir atestuotu šunimi

     Kaip teigė R. Bagdonienė, VšĮ „Revilita" kartu su bendrija „Gargždų viltis" vykdo „Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje" projektą, finansuojamą iš Neįgaliųjų reikalų departamento prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Klaipėdos rajono savivaldybės.

     „Įvairią negalią turinčius vaikus, jaunuolius, suaugusius kviečiame į nemokamus meninės veiklos: keramikos, pynimo iš vytelių, tapybos ant šilko, piešimo ant vandens (EBRU), popieriaus plastikos, popieriaus lankstinių užsiėmimus. Taip pat vyksta sveikatą gerinančios vandens procedūros, kvėpavimo (jogos), kineziterapijos, ergoterapijos, smėlio ir šviesos meno užsiėmimai", – projektą pristatė „Gargždų viltis" pirmininkė.

     „Viena iš naujesnių veiklų, numatytų projekte – kaniterapija. Pagal skirtą finansavimą, šiuos užsiėmimus su šunimis galės išbandyti penki neįgalieji", – teigė pašnekovė.

     Užsiėmimai vyksta Klaipėdoje, viešojoje įstaigoje „Linksmosios pėdutės". Juos veda psichologė-kaniterapeutė Natalija Zukbaja. Šunys, dalyvaujantys terapijoje, yra specialiai apmokyti, „praėję" specialius testus ir pripažinti profesionalių dresuotojų. Šunys atitinka visus higieninius reikalavimus, turi higieninius pasus. Patalpos taip pat yra pritaikytos mokymams.

 

Nauda įsitikino patys
     Kadangi tai – dar naujovė Lietuvoje, R.Bagdonienė, norėdama įvertinti šią terapiją, į seansus įtraukė ir savo sūnų su negalia. Šiuo metu užsiėmimus taip pat lanko dar vienas autizmo negalią turintis vaikas, vėliau terapiją išbandys dar trys sutrikusio intelekto rajono gyventojai.

Terapijų metu psichologė drauge su šunimi-terapeutu ir pacientu atlieka įvairias užduotis. Dalyvių nuotr.

 

     Kaip pasakojo pašnekovė, terapija vyksta pagal kiekvieną vaiką individualiai, pirmiausia yra išsiaiškinami paciento poreikiai: „Prieš terapiją užpildome labai išsamų klausimyną apie vaiką, taip pat aptariame, kokių rezultatų norime pasiekti, sudaromas individualus planas". Po dešimties užsiėmimų, kurie numatyti projekte, taip pat bus pateikiamas klausimynas, aptariami rezultatai, pasikeitimai, žiūrima vaizdinė medžiaga.

     Terapijų metu psichologė drauge su šunimi-terapeutu ir pacientu atlieka įvairias užduotis. Seanse dalyvaujantys vaikai žaidimų, taip pat klausymų-atsakymų forma mokosi spalvų, rašo raides, mokosi skaičiuoti, moko keturkojį įvairių komandų ir pan.
Be to, vaikai užsiėmimų metu yra aktyvūs dalyviai, o ne stebėtojai, todėl susitikimai su šunimis- terapeutais jiems yra įdomūs.

     Emocinis prisirišimas prie augintinio padeda sužadinti motyvaciją, numalšinti nerimą, sukoncentruoti dėmesį, o tai neįgaliajam gali padėti pasiekti puikių rezultatų.

 

Šuo padeda sužadinti motyvaciją. Dalyvių nuotr.

 

     Jau dabar, po aštuonių užsiėmimų, R.Bagdonienė teigia pastebėjusi, kad intelekto sutrikimų turinčiam sūnui itin sumažėjo baimių, pasikeitė elgesys.
„Turėjome didelių baimių, pavyzdžiui, baimę važiuoti mašina, būdavo didžiulis pasipriešinimas, nerimas, panika ... Dabar nuvažiuojame, parvažiuojame be jokių problemų, – terapijos nauda dalinosi pašnekovė. – Taip pat jaučiame, kad atsikratyta ir šunų baimės. Jeigu per pirmąsias terapijas vaikas bijojo paglostyti, būti šalia, negalėjo savarankiškai pamaitinti augintinio, skanėstą šuniui duodavo per terapeutės rankas, po keleto kartų, tai jam pavyko padaryti savarankiškai".

     Moteris atviravo ir apie tai, kaip terapijos dėka dvidešimt trijų metų intelekto negalią turintis sūnus sugebėjo išmokti visiškai naujos veiklos.
„Daug metų mokėmės rišti raištelį... Man nepavyko to išmokyti, tačiau šios terapijos metu, psichologė drauge su Luku raišiojo raištelius, kaspinus ant paklusniai gulinčio keturkojo. Galiu teigti, kad jis išmoko to, kas anksčiau buvo neįveikiama užduotis", – pasakojo R.Bagdonienė.

     „Nesinori visko per daug sureikšminti, tačiau jaučiu pareigą pasidalinti su kitais tėvais tuo, kad yra dar alternatyvų, galimas kitoks priėjimas prie vaikų. Norisi ne tik informuoti apie tokias naujas terapijas, kurios atliekamos visai netoliese, bet ir pakviesti daugiau žmonių prisijungti prie mūsų organizuojamų užsiėmimų. Kviečiame tiek vaikus, tiek suaugusiuosius, tiek senjorus, turinčius negalią, į jogą ar vandens pramogas, išbandyti smėlio ir šviesos terapiją, įvairiausius meninius užsiėmimus", – kvietė pašnekovė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,