Logo
 Spausdinti šį puslapį

Daukšaičių bendruomenė: „Mumyse gyvena gyslelė kurti iš supančios gamtos“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
„Daukšaičių pušynėlis" bendruomenės nariai gamina suvenyrus. „Daukšaičių pušynėlis" bendruomenės nariai gamina suvenyrus.

     Daukšaičių kaimo (Klaipėdos r.) žmonės nuo šiol susitinka ir bendrauja dažniau, o susitikę ne tik smagiai praleidžia laisvalaikį, bet ir realizuoja save kūrybinėje veikloje.

 

     Prieš daugiau nei metus, baigus įgyvendinti projektą pagal „Leader" programą „Daukšaičių saviraiškos ir laisvalaikio centro įkūrimas", už skirtą 150 000 litų (43 443 eurų) paramą buvo suremontuotos seno pastato patalpos. Taip vietos gyventojams atsivėrė galimybė įsijungti į įvairias saviraiškos veiklas.

 

     Viena iš krypčių – floristikos gaminiai
     Floristikos idėja, anot bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis" pirmininkės Almos Vanagienės, gimė vykdant projektą „Kalendorinių švenčių tradicijos ir papročiai Punsko ir Daukšaičių bendruomenėse". Jo metu buvo siekiama geriau susipažinti su Joninių šventės tradicijomis.
     Vieno susitikimo metu buvo pakviesta Klaipėdos etnokultūros centro specialistė Lina Prončatovaitė, kuri daukšaitiškiams pasakojo apie augalus, vaistažoles, mokė gaminti ir kurti iš supančios žalumos.
     „Ji mus tarsi užvedė ant kelio. Tikrai nepagalvojome, kad taip lengva pasidaryti kupolę, vainikus. Tais metais pasigaminome tradicinius Joninių vartus, apvainikavome laužą. Tada tarsi pastebėjome, kad mumyse gyvena ta gyslelė – kurti kažką iš to, kas mus supa", – apie kaimo moteris sužavėjusią idėją pasakojo pirmininkė.

     Nors į floristikos gaminių gamybos procesą dažniausiai įsijungia apie dešimt Daukšaičių bendruomenės narių, pagrindinės idėjų sumanytojos ir mokytojos yra Stanislava Bočkuvienė bei Daiva Toleikienė.

Stanislava Bočkuvienė bei Daiva Toleikienė.

 

     Daukšaitiškiai gamina įvairius suvenyrus iš gamtinės medžiagos, taip pat Vėlinių puokštes, Advento vainikus, velykinius krepšelius, progines puokštes.

     „Nuo mažens gyvenau arti gamtos, tėvelis buvo gamtos mylėtojas, ne svetimi man ekologijos klausimai", – teigė mokykloje dirbanti S.Bočkuvienė, kuri savo turimomis žiniomis stengiasi pasidalinti su moksleiviais.

     Kaip tvirtino moterys, natūralios medžiagos, iš kurių gimsta suvenyrai, surenkamos Daukšaičių apylinkėse, o įvairios dekoratyvinės gėlės – daugelio daukšaitiškių darželių puošmena.

 

     Gamybos procesui ruošiasi iš anksto
     Suvenyrams naudojamos įvairios natūralios medžiagos: džiovinti lapai, dekoratyvinės gėlės, kankorėžiai, dekoratyvinės kerpės ir pan.

     „Norint gaminti suvenyrus, tenka ruoštis iš anksto", – pasakojo D.Toleikienė.
Bendruomenės pirmininkė atskleidė, kad moterys šiemet planuoja pasiskirstyti grupelėmis, drauge rinkti, dažyti, ruošti medžiagas rankdarbiams.

     Gamtinių suvenyrų gamintojos atviravo, kad paveikslą su džiovintais augalais trunka pagaminti apie 3 valandas. Tiesa, iš anksto reikia turėti idėją, būti pasiruošus medžiagas, dekoracijas.

     Originalios idėjos dažniausiai gimsta savaime, tačiau darbštuolės teigė, jog kartais minčių pasisemiama ir internete.
„Kad ir ką begamintume, visada pridedama sava vaizduotė, fantazija, todėl daugelis gaminių – unikalūs", – pasakojo S.Bočkuvienė ir D.Toleikienė.

 

     Suvenyrai – dovanoms
     Nors rankdarbių pagaminama daug, maža jų lieka bendruomenės namuose.
     Gaminius gali įsigyti bendruomenės nariai – jais prekiaujama mugių metu.
     Tiesa, didžioji dalis gamtos įkvėptų kūrinių tiesiog padovanojama.

     „Suvenyrais papuošiamos patalpos, jie dovanojami kaip prizai švenčių metu", – pasakojo „Daukšaičių pušynėlio" pirmininkė.

     Norintys įsigyti originalią vienetinę dovaną taip pat gali kreiptis į „Daukšaičių pušynėlio" bendruomenę – moterys pažadėjo atsiradusių užsakovų nenuvilti.

 

     Renkamos arbatžolės ir prieskoninės žolelės
     Kita aktyvių daukšaitiškių veikla – arbatžolių bei įvairių prieskoninių žolelių rinkimas.

     Šios veiklos iniciatorės yra kaimo senjorės Morta Malinauskienė bei Vanda Raicevičienė. Joms ne kartą talkino Barbora Grevienė, Regina Rumšienė, Genovaitė Čeliauskienė ir kitos.

Arbatžolių bei prieskoninių žolelių rinkimo iniciatorės.

 

     Medicinos darbuotoja dirbusi V. Raicevičienė pasakojo: „Žolelės renkamos vietinėse apylinkėse, nešamos į namus, džiovinamos tamsiose vėsiose patalpose. Rudenį jos pradedamos rūšiuoti, karpyti".

     Iš viso, anot bendruomenės atstovių, praėjusiais metais buvo pririnkta ir paruošta prekybai apie 15 įvairių rūšių arbatžolių bei prieskoninių žolelių.

     Vienkiemyje gyvenanti bendruomenės pirmininkė pridūrė, kad žolelės renkamos atokiame slėnyje, itin švariame gamtos kampelyje.

     Praėjusi vasara buvo pirmoji, kai kaimo moterys įsitraukė į žolelių rinkimo, auginimo procesą, tačiau jau pastebėta, kokios arbatos bei prieskoniai yra mėgstami klientų.
     „Žmonės itin vertina pipirmėtę, melisą, raudonėlį, liepžiedžius, jonažolę. Taip pat labai perkamos buvo medetkos. Mažiausiai norima vaistinių arbatžolių, pavyzdžiui, raudonųjų dobilų", – kalbėjo Daukšaičių darbštuolės.

     „Daukšaičių pušynėlio" kolektyvui itin svarbi ir prekinė išvaizda, todėl visos žolelės kruopščiai supakuojamos į popierinius arba medžiaginius maišelius.
     Nuo to priklauso ir kaina – siūtame maišelyje arbatžolės kainuoja 2 eurus, popieriniame – 1 eurą.

 

     Audimo staklės – vaikų edukacijai
     Be to, kad bendruomenės namuose triūsia darbštuoliai rankdarbių gamintojai, žolelių rinkėjai, čia vyksta ir audimo užsiėmimai.
     Staklės, kurias bendruomenei padovanojo svečiai iš Švedijos, itin mėgstamos vaikų, tad čia rengiamos edukacinės audimo programos.

   

Audimo entuziastė Dalia Eglynienė.

 

     Audimo veikloje aktyviausios yra daukšaitiškės Dalia Eglynienė ir Ilona Skomantienė. Moterys iš sukarpytų audinių atraižų išaudžia kilimėlius, kitus gaminius, kuriuos veža į parodas. Planuojama šiais gaminiais prekiauti ir įvairiose mugėse.

 

     Ateities planuose – parduotuvėlė

     Vieningos kaimo bendruomenės ateities planuose – parduotuvėlės vizija.

     Bendruomenės narių svajonė – savomis rankomis pagamintus gaminius pateikti specialioje prekybos erdvėje.
„Turime vieną patalpą, kuri naudojama kaip sandėlis, norime ją susiremontuoti, įsirengti lentynas ir joje pateikti pagamintas prekes su visa prekine išvaizda", – planus atskleidė bendruomenės pirmininkė.

     Taip pat bendruomenės aktyvistai galvoja apie floristikos gaminių spektro plėtrą. Praėjusiais metais itin pasiteisino Vėlinių puokščių gamyba, tad norima į šią veiklą įjungti dar daugiau žmonių.
     „Gyvename geroje vietoje: netoli Švėkšna bei Veiviržėnai. Važiuojantiems į kapines patogu užsukti pas mus įsigyti floristikos prekių", – kalbėjo A.Vanagienė.

     „Žinoma, norime savo veiklas kuo labiau įvairinti, plėtoti šventinių puokščių gamybą. Jei bus parduotuvėlė, turėsime vietą, kur galėsime realizuoti produkciją, galėsime dar daugiau gaminti ir dar dažniau susitikti ir bendrauti", – nuoširdžiai šypsojosi „Daukšaičių pušynėlio" pirmininkė.

 

 vvg

Bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis" užsiėmimai:

Atnaujinta 15 birželio 08, Pirmadienis 21:51

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,