Mano Gargždai



Šalpėnų veltinio namai stebina unikalumu

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Nors tokio tipo jurtų Lietuvoje skaičiuojama apie dešimt, šiandien šalyje tai – vieninteliai veltinio namai su visa reikiama infrastruktūra viduje. mano-gargzdai.lt nuotr. Nors tokio tipo jurtų Lietuvoje skaičiuojama apie dešimt, šiandien šalyje tai – vieninteliai veltinio namai su visa reikiama infrastruktūra viduje. mano-gargzdai.lt nuotr.

     Šalpėnų kaimas (Klaipėdos r.) nuo šiol vilios sveikuolius ir ieškančius išskirtinės erdvės. Čia nuostabios gamtos „Gubrės" poilsio parke pastatyti du veltinio namai. Viename iš jų įrengta 10 žmonių talpinanti unikali pirtis, kitame – 40 vietų konferencijų salė.

     Mediniais ramsčiais sutvirtintų būstų dengiamąją medžiagą sudaro avies vilnos pluoštas, o viršutinis sluoksnis aptrauktas specialiu tentu. Nors tokio tipo jurtų Lietuvoje skaičiuojama apie dešimt, šiandien šalyje tai – vieninteliai veltinio namai su visa reikiama infrastruktūra viduje.

 

     Idėja gimė iš pajuokavimų

     „Viskas prasidėjo nuo vietos veiklos grupės organizuojamų mokymų, kuriuose buvo išdėstyti prioritetai finansuojamiems projektams. Kaip vienos iš pagrindinių sąlygų buvo verslumas ir novatoriškumas", – prisiminė asociacijos „Šaltupė" narė Diana Radžienė.

     Iš pradžių juokaudami bendruomenės nariai galvojo, kuo gi čia nustebinti, ką išskirtinio pasiūlyti.

     „Pasistatysim veltinio namus ir bus novatoriška, niekur nematyta, visi važiuos pas mus", – juokais gimusią idėją tuomet mokymuose pristatė D. Radžienė.

     Tiesa, lektoriams ir vietos veiklos grupės atstovams idėja pasirodė įdomi, taip vėliau vystėsi diskusijos, o mintis apie veltinio namus buvo plėtojama, nuspręsta, kas galėtų būti jose įrengta.

     Vėliau visuotinio susirinkimo metu idėjai pritarė ir bendruomenės nariai. Gavusi 149 500 litų (43 298 eurų) paramą pagal kaimo plėtros „Leader" programą asociacija „Šaltupė" įgyvendino projektą „Veltinio namų įkūrimas „Gubrės" poilsio parke ir pritaikymas bendruomenės poreikiams".

 

     Savo jėgų negailėjo bendruomenės nariai

     Pirmiausia 3,12 ha ploto „Gubrės" poilsio parke buvo nuspręsta, kur statyti šiuos išskirtinius statinius. Išrinkus vietą, bendruomenės nariai neskaičiavo darbo valandų: išlygino kalnagūbrius, stumdė žemes, jas išvežiojo. Buvo atlikta savanoriškų darbų už daugiau nei 7 000 litų (2027 eurų).

     „Itin padėjo ūkininkai, dirbo 4 traktoriai. Pagrindinis pagalbininkas, organizavęs darbus – Algis Kareiva", – vietinių gyventojų iniciatyvas gyrė asociacijos pirmininkė Reda Poškienė.

 

     Šalpėnų veltinio namai – vieninteliai su infrastruktūra viduje

     Veltinio namams statyti buvo samdomas rangovas. Verslininkas užsiimantis tokių namų statyba pirmiausia suformavo apskritimo formos žiedinius karkasus, stogą remiančius polius bei duris. Vėliau sienos buvo užpildytos avies vilnos pluoštu, o viršutinis pastato sluoksnis uždengtas specialiu tentu, kuris leidžia vilnai „kvėpuoti", tačiau neleidžia jai sušlapti. Šviesa į pastatų vidų patenka per viršuje padarytas angas, taip pat per langus.

 

Veltinio namų statybos procesas.

 

     Veltinio namų šildymui viduryje įrengta malkomis kūrenama krosnis. Asociacijos „Šaltupė" aktyvistės teigė, jog pastato varža išties gera: „Vos įmetus kelias malkas, pastate tampa itin šilta".

     Konferencijų veltinio namas – 90 kv. metrų ploto, pirtis užima 50 kv. metrų.

     Pats veltinio namų statybos procesas užtruko porą mėnesių.

     Nors Lietuvoje yra apie dešimt tokių neįprastų statinių, šiandien tai – vieninteliai veltinio namai su visais patogumais viduje: dušais, tualetais.

     Pasiteiravus, koks šių pastatų garantinis laikotarpis, moterys atskleidė, kad išorinius tentus reikėtų pakeisti po dešimties metų, o visa kita gali tarnauti labai ilgai.

 

     Vilnonės pirties poveikis – magiškas

     Teigiamas vilnos poveikis sveikatai pastebėtas jau seniai, tačiau gydomosios vilnonės pirties savybės – tiesiog magiškos.

     Kadangi tokioje pirtyje vyrauja apie 45-50 laipsnių karštis, o drėgmės yra itin daug, žmogus gali išbūti ilgai, įkaitimo procesas vyksta iš lėto. Be to, gulima ant minkštų bei patogių gultų, todėl kaitintis išties komfortabilu.

 

Pirtį pamėgo Šalpėnų gyventojai.

 

     Šią pirtį išbandę šalpėniškiai liudija, kad dėl palankaus šilumos ir drėgmės santykio pirtyje būti malonu, nejaučiamas deginimo jausmas, o prakaitavimas yra daug gausesnis negu įprastoje pirtyje.

     Pirtis padeda suaktyvinti kraujotaką, išvalyti organizmą, atpalaiduoti raumenis, todėl gydomasis efektas yra nenuginčijamas. Vietiniai pasakoja, kad vilnonė pirtis padėjo išgydyti migreninį galvos skausmą, nemigą, sureguliuoti spaudimą. Be to, kaitinantis tokioje pirtyje greičiau gyja ir kaulų lūžiai, kitos traumos.

     Gydomoji pirties programa, anot bendruomenės atstovų, turėtų užtrukti 5-6 valandas, darant atsivėsinimo pertraukas tuomet, kada kūnas jau yra pakankamai įkaitęs. Pertraukų metu siūloma išgerti po du puodelius natūralios žolelių arbatos, kuri padės atgauti prarastus skysčius, skatins prakaitavimą.

     Žolelių arbata pilama ir ant pirtyje įkaitusių akmenų, todėl visą laiką kvėpuojama natūraliais eteriniais aliejais.

     Dar vienas pirties, kurios sienos bei gultai dengti vilna, privalumas – natūrali dezinfekcija.

     „Vilna amortizuoja karštį, tokios pirties dezinfekcijai nereikia cheminių medžiagų, nes pati vilna turi labai didelį dezinfekcinį poveikį, ji sugeria prakaitą, tačiau nesušlampa. Viskas nuo žmogaus kūno nubyra į apačią dulkių pavidalu", – pasakojo asociacijos „Šaltupė" atstovas.

 

     Siūlomos paslaugos

     Šalpėnų bendruomenė kviečia ne tik pasimėgauti gydomosiomis vilnos pirties programomis, bet ir organizuoti edukacinius renginius, paskaitas, seminarus, įvairius įmonių renginius kitokioje aplinkoje.

     40 vietų konferencijų salėje bus suteikta reikiama vaizdo įranga: multimedija bei projektorius.

     „Gubrės" poilsio parką supa itin graži gamta, čia netoliese teka du upeliai – Judrė ir Šalpė, tad atvykę svečiai gali žvejoti ar grybauti.

     „Pas mus visada laukiami besidomintys sveika gyvensena, kultūringi piliečiai", – kvietė D.Radžienė ir R.Poškienė.

 

     Ateities planuose –veltinio namai nakvynei

     Originalaus projekto, kuris vietos veiklos grupės atstovų buvo įvertintas nominacija „Už drąsių idėjų įgyvendinimą", vykdytojai jau žino ir tolimesnę verslo vystymo kryptį.

     „Reikia pasiūlyti nakvynės paslaugas veltinio namuose, taip galėtume suteikti visą gydomąją programą ", – mintis atskleidė pirmininkė R.Poškienė.

     Jai antrino ir D.Radžienė, kuri sakė, jog pagrindinė problema, su kuria susiduriama, – kad nėra kur apsistoti.

     „Žinoma, vasarą norintys gali pasistatyti palapinę, atvažiuoti su nameliu ant ratų, tačiau žiemą, kuomet itin aktualios pirties paslaugos, niekuo negalime padėti", – atviravo asociacijos narė.

 

Asociacijos „Šaltupė" pirmininkė Reda Poškienė ir aktyvi narė Diana Radžienė.

 

     Tarp artimiausių planų – ir teritorijos, esančios prie veltinio namų, sutvarkymas.

     „Organizuosime talkas, nes reikia pasodinti veją, norėtume apsodinti medeliais, nes projekte aplinkai lėšų nebuvo numatyta", – kalbėjo moterys.

     Vien bendruomenės narių darbu ir lėšomis sutvarkytame „Gubrės" poilsio parke jau sudaryti ir vejos šienavimo grafikai, todėl atvykusius čia pradžiugins išpuoselėtas gamtos kampelis.

 

 Sužinok daugiau apie verslias Klaipėdos rajono bendruomenes internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

Veltinio pirtis Šalpėnuose:

Atnaujinta 15 birželio 08, Pirmadienis 21:49

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 237 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,