Mano Gargždai



Merui įteikta Vaikų deklaracija dėl saugos kelyje

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Klaipėdos r. savivaldybės nuotr. Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

    Penktadienį pas merą Vaclovą Dačkauską kartu su Visuomenės sveikatos biuro direktore Neringa Tarvydiene lankėsi ir jaunimo atstovės – „Vaivorykštės" gimnazijos IIB klasės mokinės Eglė Šilevaitė ir Judita Sajauskaitė, − kurios įteikė Vaikų deklaraciją dėl saugos kelyje su 1701 rajono mokinių parašu. Susitikime dalyvavo ir Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė.

 

    Šios deklaracijos vizija – saugus judėjimas visiems, kurie naudojasi pasaulio keliais, tikslas − stabilizuoti ir sumažinti eismo dalyvių žūčių skaičių visame pasaulyje.

    Pasaulio vaikų mintys apie saugą keliuose, kaip jie jaučiasi keliaudami į mokyklą ir naudodamiesi keliais, vaikų nuomonės apie tai, kokios saugumo priemonės jiems reikalingos, jausmai ir idėjos buvo sudėtos į Vaikų deklaraciją dėl saugos keliuose.

    Visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė pabrėžė, kad parašų surinkta tikrai nemažai (Klaipėdos miestas surinko 3000 parašų), mokiniai diskutavo ir aptarė saugaus eismo problemas respublikoje ir mūsų savivaldybėje.

    Gimnazistės Eglė ir Judita ne tik perskaitė ir įteikė Klaipėdos rajono vaikų pasirašytą deklaraciją, tačiau su meru bei Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikiene aptarė pagrindines rajono mokinių saugumo problemas. Anot jų, daugiausia problemų sukelia mokinių vežėjai, kurių vežimo grafikai ne visada sutampa su mokinių užsiėmimų grafiku. Mokiniai po pamokų kartais nespėja į autobusą, o kartais jo reikia palaukti gana ilgai. Vežėjai taip pat veža tik pagrindiniais maršrutais, todėl toliau gyvenantys vaikai turi savo jėgomis pasiekti namus ar grįžti iš po pamokinės veiklos.

    Kartais moksleivių autobusuose trūksta vietų. Dėl šios priežasties dalis moksleivių kelionės metu turi stovėti, nors įstatyme nurodyta, kad tai kelių eismo ir saugumo pažeidimas. Nepaisant to, kad transporto priemonės techninę apžiūrą atlieka kas pusę metų, mokinių nedžiugina ir estetinė jų būklė.

    Meras Vaclovas Dačkauskas pabrėžė, kad Savivaldybė gana ženkliai prisideda prie mokinių vežėjų paslaugų gerinimo − tuo nuolat rūpinamasi. Meras pritarė, kad ateityje perkant transporto priemones mokinių pervežimui, žadama nustatyti transporto priemonių amžiaus cenzą, perkant ne senesnės gamybos nei septynių ar dešimties metų autobusus.

    Aptartos ir kitos saugumo problemos. Pavyzdžiui, jaunieji vairuotojai, kurie be patirties drąsiai viršydami greitį važinėja miesto gatvėse ir kelią didelę grėsmę sau bei aplinkiniams. Meras pritarė, kad būtina tramdyti nedrausmingus, jaunus vairuotojus, tačiau to neįmanoma padaryti be bendraamžių pagalbos, kurie turi būti pilietiškesni ir pranešti apie pažeidimus policijai.

    Pasak mero, pastaruoju metu įrengta ir atnaujinta nemažai pėsčiųjų perėjų, saugumo kalnelių. Savivaldybė kasmet dalyvauja akcijoje „Apsaugok mane", kurios metu įrengiami specialūs ženklai prie ugdymo įstaigų.

    Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė, kuri yra ir Saugaus eismo komisijos pirmininko pavaduotoja bei Mokinių pavėžėjimo komisijos pirmininkė, paminėjo, kad rajone operatyviai stengiamasi spręsti iškilusias mokinių saugumo keliuose ir gatvėse problemas. Pavyzdžiui, pertvarkyta Minijos mokyklos prieigose esanti pėsčiųjų perėja dabar yra viena iš saugiausių perėjų Gargžduose. Žinoma, ateityje bus atnaujintos ar pertvarkytos ir kitos perėjos prie ugdymo įstaigų, kurios šiuo metu dar nėra labai saugios.

    Mokinių pavėžėjimo komisija sulaukia nemažai prašymų ir juos stengiamasi patenkinti kuo greičiau ir efektyviau, nes nieko nėra svarbiau už vaikų saugumą kelyje į mokyklą ar atgal. Mokinių pavėžėjimo maršrutai nuolat koreguojami, stengiantis patenkinti visų atokiau gyvenančių mokinių poreikius.

 

 

    Visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė dėkojo Savivaldybės vadovams už susitikimą ir už tai, kad dėmesio visuomenės sveikatai ir ypač vaikų sveikatai ir saugumui Savivaldybė skiria iš tiesų daug. „Vaivorykštės" gimnazistės Eglė ir Judita yra jaunosios sveikatos ambasadorės, kurios kartu ir su kitais mokiniais visada prisideda prie bendrų visuomenės sveikatinimo renginių. Tikimasi ir toliau aktyviai bendrauti ir bendradarbiauti su Savivaldybe.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 289 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,