Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dauparų sveikatingumo malonumais džiaugiasi ne tik vietiniai

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Dauparų mini SPA centre dirba fizinės reabilitacijos specialistė ir masažistė daupariškė Laimutė Užpurvienė. Dauparų mini SPA centre dirba fizinės reabilitacijos specialistė ir masažistė daupariškė Laimutė Užpurvienė.

     Dauparų kaimo bendruomenė gali didžiuotis turėdama sveikatingumo ir grožio oazę Klaipėdos rajone. Teikiamomis paslaugomis jau susigundė ne tik vietiniai gyventojai, bet ir sutaupyti panorę klaipėdiečiai, gargždiškiai ir kitų aplinkinių gyvenviečių žmonės.

 

     Ieškojo visiems naudingos idėjos
     Dauparų bendruomenės pirmininkė Ineta Lukšonienė atskleidė, kad tikslas buvo įgyvendinti tokį projektą, kuris būtų naudingas visiems: „Gyvename prie intensyvaus eismo kelių, dažnai sergame, nemokame saugoti sveikatos. Sugalvojome, kad reikia pasirinkti sveikatingumo kryptį".

     Už 97 436 litų (28 219 eurų) paramą asociacija „Dauparų bendruomenė" įgyvendino projektą pagal „Leader" programą, kurio vienas iš tikslų buvo įrengti sveikatos reabilitacijos kabinetą su visa reikiama įranga.

     Iš projekto lėšų buvo ne tik suremontuotos patalpos, bet ir įsigytas masažo stalas, šviesos terapijos prietaisas „Bioptron", masažuoklis, jogos kilimėliai.

 

     Ir sveikatai, ir grožiui
     Dauparų mini SPA centre dirbanti fizinės reabilitacijos specialistė ir masažistė daupariškė Laimutė Užpurvienė teigė, kad pavasarį, kai žmonės nusimeta sunkesnius drabužius, klientų netrūksta visai darbo dienai.
     Čia galimos dvi masažų rūšys – klasikinis gydomasis ir vakuuminis limfodrenažinis, atliekamas specialiu aparatu. Pastarasis, anot pašnekovės, gerina kraujotaką, suaktyvina limfos tekėjimą, palaiko raumenų tonusą.
     „Vakuuminis masažas itin veiksmingas naikinant celiulitą. Po 10 procedūrų, masažuojantis kas antrą dieną, matomi akivaizdūs rezultatai. Tai tarsi sportas atsigulus, kuomet sudeginamas riebalinis sluoksnis", – privalumus vardijo Dauparų mini SPA masažo specialistė.

     „Su vakuuminiu aparatu daromos procedūros ir veidui – taip stimuliuojami raumenukai, pakeliami žandukai", – pasakojo L.Užpurvienė, patikinusi, jog tai – itin Dauparų moterų mėgstama procedūra.

     Viso kūno masažas vaakuminiu aparatu užtrunka pusantros valandos. Turintys mažai laiko, bet norintys atsipalaiduoti, gali rinktis pusvalandį trunkantį nugaros masažą.

 

Iš projekto lėšų įsigytas šviesos terapijos prietaisas „Bioptron".

 

     Dauparų sveikatingumo kabinete taip pat galima pasinaudoti šviesos terapijos paslauga. Specialia „Bioptron" lempa šviečiant į problemines sritis, išnyksta arba sumažėja įvairūs negalavimai.
     „Šviesos terapija turi nuskausminantį, gydomąjį efektą, ji gali būti naudojama ir žaizdų dezinfekcijai, ir kosuliui gydyti", – sakė sveikatingumo paslaugas Dauparuose teikianti specialistė.

     Be to, gyventojai gali pasinaudoti ir termomasažine lova. Tai speciali atpalaiduojanti nefrito akmenų kušetė, kurios akmenys, įkaisdami iki tam tikros temperatūros, suteikia šilumą ir turi gydomąjį poveikį.

     Kaip teigė šiame centre dirbanti L.Užpurvienė, netrukus paslaugų sąrašą papildys ir parafino vonelių procedūra, kuri itin naudinga tiek kraujotakai, tiek sąnariams, tiek odai.

 

     Klientai – ne tik vietiniai
     L.Užpurvienė atviravo, kad siūlomomis paslaugomis itin džiaugiasi vietiniai, o žinia „iš lūpų į lūpas" apie teigiamą procedūrų poveikį netruko pasklisti plačiau. Tarp klientų yra nemažai atvykstančių iš aplinkinių vietovių.
„Čia yra pigiau, be to, labai strategiškai patogi vieta. Būna, kad atvažiuoja ir dviračiais", – kalbėjo masažistė.

     Sveikatinimosi procedūras, anot specialistės, itin pamėgo ir vyrai. Populiariausios paslaugos, kurias jie renkasi, – klasikinis gydomasis nugaros masažas ir termomasažinė lova.

     Paslaugos teikiamos jau daugiau nei vienerius metus, tad pastebėtos ir tam tikros tendencijos.
„Pavasarį, kai nusimetami sunkesni drabužiai, būna užimta visa darbo diena. Rudenį irgi turime pilną užimtumą, tačiau laisvesnis periodas būna po Naujų metų – galbūt žmonės po švenčių linkę pataupyti", – svarstė L.Užpurvienė, pridurdama, jog paslaugos bendruomenės nariams yra pigesnės.
Moteris teigė, kad didžiausias darbo įvertinimas – sugrįžtantys tie patys klientai.

 

     Užsiėmimų sąraše – joga, šiaurietiškas ėjimas, šokiai
     Kiekvieną savaitę Dauparuose taip pat vyksta jogos, šiaurietiško ėjimo, šokių užsiėmimai.

     Jogos pamokas veda trenerė Aušra Srėbaliūtė, kuri per pirmuosius užsiėmimus supažindino su pagrindiniais jogos principais. Dabar į 2 valandų trukmės treniruotes susirenka 20-30 šios sporto rūšies mėgėjų. Jogos užsiėmimus praktikuoja įvairaus amžiaus žmonės. Vyriausiai daupariškei, lankiusiai jogos treniruotes, buvo 76-eri metai.

Į jogos pamokas vienu metu gali ateiti iki 30 žmonių.

 

     Kita sporto šaka, kurią pamėgo sportiški Dauparų gyventojai, – šiaurietiškas ėjimas. Nors iš pradžių bendruomenės nariai ir skeptiškai žiūrėjo į šį laisvalaikio praleidimo būdą, iniciatyvos ėmėsi vietinė gyventoja Regina Ivanova. Ji subūrė grupelę entuziastų, aplink kuriuos buriasi kiti bendruomenės nariai. Šiaurietišką ėjimą praktikuoja apie 15 žmonių, kurie anot Dauparų bendruomenės pirmininkės, nebijo net blogų orų. Susirinkusieji važiuoja ir vaikšto prie jūros, kad neatsibostų, susiranda įvairių įdomesnių vietų.

     Tiems, kuriems ne prie širdies joga ar šiaurietiškas ėjimas, renkasi į Lotynų Amerikos ir linijinių šokių pamokas. Kartą per savaitę smagiai treniruojasi 8 daupariškės, kurios savo išmoktus judesius jau spėjo pademonstruoti Senų metų palydos šventėje, pasirodymais nuspalvino keleto bendruomenės narių jubiliejus. Moterims lankyti šokius arti namų ne tik patogiau, bet ir pigiau – bendruomenė sale leidžia naudotis nemokamai.

 

     Sveikatos veiklos artimos visiems
     Be įrengto kabineto už projekto lėšas taip pat buvo suorganizuoti trys praktiniai mokymai. Susitikimų su „Žolinčiaus" atstovais metu Dauparų bendruomenės nariai mokėsi sveikų patiekalų gamybos paslapčių.

     Dar vienas smagi ir itin atpalaiduojanti veikla – piešimo ant vandens (ebru) užsiėmimai buvo padovanoti moksleiviams.
„Taip pat mokėmės sveikai „parintis" – apie 30 bendruomenės narių važiavome į Lapius, kur profesionalus pirtininkas atskleidė subtilybių apie pirtį, vantas, vanojimą", – prisiminė bendruomenės pirmininkė I.Lukšonienė.
     Po šių pamokų daugelis teigė kitaip pažvelgę į pirtį ir jos teikiamus malonumus.

     Sveikatingumo idėjomis „užsikrėtė" ir daugiau daupariškių. Pasinaudodamos interneto teikiamomis galimybėmis jau metus laiko aktyviai veikia Dauparų mamytės, kurių grupė socialiniame tinkle vienija apie 120 narių. Pastarųjų iniciatyva Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuras Dauparuose vykdo įvairias paskaitas, pavyzdžiui, kaip suteikti pirmąją pagalbą ir pan.

     Asociacija „Dauparų bendruomenė" rugpjūčio mėnesį organizuoja tradicinę Dauparų sporto šventę. Visai neseniai mokyklai bendruomenė padovanojo ir krepšinio stovą, kuris buvo įsigytas iš Klaipėdos rajono savivaldybės sporto rėmimo fondo lėšų.

 

     Ateities vizija – greitosios reabilitacijos centras
     Dauparų bendruomenės pirmininkė I.Lukšonienė atviravo, kad, nors ir susiduriama su tam tikromis problemomis vykdant projektus, bendruomenė turi daugybę planų.
     „Dabar kuriame strategiją, norime sukurti kuo daugiau darbo vietų, galvojame padaryti iš bendruomenės pastato daugiafunkcį centrą",– kalbėjo pašnekovė.
     Bendruomenės ateities vizijoje – greitosios reabilitacijos centras, kuriame žmonės galėtų atsipalaiduoti, pailsėti, reabilituotis, gydytis.
     „Žinoma, norime tęsti pradėtas sveikatingumo veiklas. Svajojame teikti ir kineziterapijos bei vandens terapijos paslaugas. Norime, kad lauke būtų sutvarkytas aikštynas, įrengti lauko treniruokliai, žaidimų aikštelės, takeliai, mini golfas, bokšte įrengtas radijas", – ateities norais dalijosi I.Lukšonienė.
     Bendruomenės atstovė tiki, kad vieną dieną Dauparai taps tokia erdve, kur komfortabiliai jausis ir senjorai, ir mamytės su vaikais bei bus patenkinti įvairių amžiaus grupių poreikiai.

 

Tel. 8 618 45 765 (masažistė Laima)

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

 vvg

Dauparų sveikatingumo veiklos – fotogalerijoje:

Atnaujinta 15 birželio 08, Pirmadienis 21:48

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,