Logo
 Spausdinti šį puslapį

TAU studentai su puikia nuotaika užbaigė pirmuosius metus

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos r. savivaldybės nuotr. Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

     Ar žinojote, kad jauniausias Lietuvoje Trečiojo amžiaus universitetas (TAU) veikia Gargžduose? Trečiadienį šio universiteto bendruomenė buvo pakviesta į oficialų mokslo metų užbaigimo renginį – konferenciją „Kuo mums reikšmingi pirmieji studijų metai: realybė ir perspektyvos".


     Ateityje rengs vakarones
     Pernai spalį Gargžduose įkurtas Trečiojo amžiaus universitetas sulaukė didelio senjorų susidomėjimo – mokslo metus pradėjo 220, baigė – 192 studentai. „Iš viso suorganizuota 116 renginių, kuriuose sudalyvavo 2636 dalyviai. Studentams buvo vedamos paskaitos, rengiamos edukacinės išvykos, kūrybinės dirbtuvės, netgi suorganizavome parodą. Vieninteliai Lietuvoje TAU studentus pakvietėme į savipagalbos grupių užsiėmimus ir sportines varžybas, tačiau dar nevaikštome šiaurietiškomis lazdomis, neužsiimame saviveikla, neturime vakaronių. Tai daryti planuojame ateityje", – sakė Švietimo centro, kuris koordinuoja TAU veiklą, direktorė Ramutė Sirutienė.


     Rinkosi iš 6 fakultetų
     Trečiojo amžiaus universitete studentai galėjo pasirinkti norimą studijų kryptį iš 6 fakultetų. Kai kurie studijavo netgi keliuose. Daugiausiai dalyvių susidomėjo Dvasinio tobulėjimo ir psichologijos fakulteto paskaitomis. Taip pat populiarūs buvo ir kiti fakultetai – Sveikos gyvensenos ir kūno kultūros, Turizmo ir kraštotyros, Užsienio kalbų, Informacinių technologijų, Kultūros ir menų. Su studentais dirbo Klaipėdos universiteto lektoriai dr. Kęstutis Trakšelis, dr. Jūratė Sučilaitė, žolininkė, „Žolinčių akademijos" prezidentė Danutė Kunčienė, psichologė Inga Švanienė, Visuomenės sveikatos biuro darbuotoja Rima Leonavičienė, psichoterapeutas Linas Slušnys, vienuolis brolis Bernardas, kunigas Antanas Mačius, dailininkė Tatjana Semenistaja, Vaiva Stulčinskaitė, Vida Gečienė, mokytojai Alma Žilienė, Joana Lukienė, Rodema Končiauskienė, Giedrė Malūnavičienė, ir kiti.

 

     Įkurta TAU asociacija
     Kaip pasakojo R. Sirutienė, idėja pradėti mokyti suaugusiuosius kilo XVIII a. danų dvasininkui, rašytojui, filosofui Nikolajui Grundvigui: „Jis pastebėjo, kad suaugusiųjų mokymas padeda jiems pajusti savo vertę visuomenėje ir atveria naujas galimybes". Lietuvoje TAU pradininkas buvo gydytojas, medicinos mokslų daktaras Medardas Čobotas. TAU yra savarankiška, savanoriška organizacija, savo veikla užtikrinanti vyresnio amžiaus žmonių geresnę socialinę integraciją į visuomenę, skatinanti efektyvų, produktyvų ir turiningą gyvenimą, palaikanti darbingumą, fizinį aktyvumą. Šiemet lietuviškasis TAU minės 20-uosius metus, per kuriuos veiklą Lietuvoje pradėjo 45 TAU. Vasario mėnesį buvo pasirašyta TAU asociacijos sutartis, prie kurios prisijungė 32 TAU, tarp jų ir Klaipėdos rajonas. Manoma, kad įstojus į asociaciją, atsiras naujų galimybių.


Galimybė pabūti drauge
     Mokslo metų užbaigimo proga konferencijos dalyviams muzikinį sveikinimą padovanojo Gargždų „Kranto" pagrindinės mokyklos pradinukų ansamblis, kuriam vadovauja muzikos mokytoja Rasa Linkienė. Sveikinimo žodžius tarė TAU globėja, mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, Savivaldybės tarybos nariai Rasa Petrauskienė, Raimondas Simonavičius, Albinas Klizas, Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius. Apie patirtį TAU kalbėjo Kraštotyros ir turizmo fakulteto dekanė Sigutė Ivanauskienė, Psichologijos ir dvasinio tobulėjimo fakulteto dekanė Janina Skulskienė, TAU klausytoja, lektorė-savanorė Donata Leketienė. Paskaitą „Pozityvaus mąstymo strategijos: senjorų įvaizdis visuomenėje" skaitė žurnalistė, dėstytoja, lektorė Lidija Laurinčiukienė.

     TAU globėja R. Cirtautaitė kalbėjo, kad senjorų laikas – pats geriausias: „Nebereikia skubėti, galima bendrauti, skirti laiko draugui, todėl reikia tuo džiaugtis ir vertinti. Šis universitetas suteikia galimybę jums pabūti drauge, užsiimti mėgstama veikla, išpildyti svajones. Domiuosi universiteto veikla ir stengiuosi pagal galimybes padėti, kad jis gyvuotų ir jūs turėtumėte gerą laiką. Dėkoju Švietimo centro komandai, Švietimo skyriaus darbuotojams".

     Švietimo skyriaus vedėjas A. Petravičius prisiminė praėjusių metų spalio 22 dieną, kuomet buvo atverstas naujas rajono švietimo sistemos puslapis – įkurtas TAU: „Manau, kad pirmas blynas tikrai neprisvilo. Šie metai parodė, kad universitetas tikrai yra reikalingas. Jeigu pirmuosius metus sėkmingai užbaigė kone 200 studentų, vadinasi Švietimo centro komanda parinko įdomius lektorius, kurie turėjo jums naudingų patarimų, pasiūlymų, galėjote bendrauti, diskutuoti, numatyti gaires ateičiai."

 

     Gilins teisines žinias
     Savivaldybės tarybos narys R. Simonavičius, kaip Rajono teisininkų draugijos pirmininkas, pasiūlė pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. Kitąmet planuojama sudaryti galimybę studentams gilinti teisines žinias, galbūt net įsteigti Teisės fakultetą: „Teisė – mokslo pagrindas, nežinodamas savo teisių, žmogus negalės apginti savęs".

     Kitąmet taip pat turėtų atsirasti dar viena naujovė – suvienyti senjorus ne tik rajono centre, bet įtraukti ir tuos, kurie gyvena atokiau. „Jono Lankučio viešoji biblioteka pakvietė mus būti partneriais projekte, pagal kurį TAU veiklos būtų organizuojamos ir nuotoliniu būdu – transliuojamos bibliotekos filialuose. Taip TAU galės dalyvauti ne tik gargždiškiai, bet ir tolėliau nuo savivaldybės centro gyvenantys senjorai", – džiaugėsi R. Sirutienė.

 

     Finansuoja Savivaldybė
     Užbaigiant pirmuosius TAU metus, senjorai buvo apdovanoti už prizines vietas sportinėse žaidynėse. Skirtingų rungčių pirmųjų vietų laimėtojams TAU globėja R. Cirtautaitė įteikė prizus, užėmusiems antrąsias ir trečiąsias vietas – Švietimo centro diplomus.

     Už TAU organizuotas veiklas senjorai dėkojo Švietimo centro darbuotojams – direktorei R. Sirutienei, metodininkams Juliui Adomkui ir Nomedai Skliuderienei – ir apdovanojo juos gėlių žiedais. Naujuosius mokslo metus TAU ketina sutikti su savo herbu ir himnu. Herbas jau sukurtas, himnui parašyti žodžiai, trūksta tik melodijos.

     TAU finansavimą skiria Klaipėdos rajono savivaldybė. Pernai paskutiniam metų ketvirčiui buvo skirti 1448 eurai, šiemet suplanuota 5300 eurų. Pagal naująjį Suaugusiųjų švietimo įstatymą, Savivaldybėje turėtų būti įsteigtas etatas TAU veiklos koordinatoriui.

     TAU partneriai: Gargždų kultūros centras, Gargždų Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia, Gargždų „Kranto" pagrindinė mokykla, Gargždų „Vaivorykštės" gimnazija, Vėžaičių kultūros centras, Dovilų etnokultūros centras, Gargždų krašto muziejus, Visuomenės sveikatos biuras, J. Lankučio viešoji biblioteka.

 

Baigiamosios konferencijos akimirkos – Švietimo centro nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,