Logo
 Spausdinti šį puslapį

Ar perkate kokybiškus ledus?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

     Nuo šių metų įsigaliojo nauji reikalavimai valgomiesiems pieniškiems ledams, kurių sudėtyje yra pieno riebalai ir baltymai. Anksčiau į juos buvo galima dėti augalinių riebalų, o įsigaliojus naujam teisės aktui (Žemės ūkio ministro 2013 09 20 įsakymui Nr.649), šių rūšių leduose pieno riebalų negalima keisti jokiais augalinių riebalų mišiniais. Vienas pagrindinių tokių ledų komponentų turi būti saldi, šviežia grietinėlė.


     Vartotojai gali pasirinkti valgomuosius ledus pagal jų pavadinimą. Jei ženklinimo etiketėse užrašyta „pieniški", „grietininiai" ar plombyras, reiškia tai riebūs ledai, pagaminti tik iš pieno riebalų ir baltymų. Tie, kurių sudėtyje yra šokolado ar jo sudedamųjų dalių, vadinami „šokoladiniais".

Kiti valgomieji ledai – vaisiniai, sorbetas ir šerbetas skiriasi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Vaisinius valgomuosius ledus sudaro ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų jų sulčių. Sorbete vaisių turi būti ne mažiau kaip 25 proc. Šerbeto sudėtyje – ne mažiau kaip 10 proc. vaisių tyrės, 20 proc. – sausųjų medžiagų ir 1 proc. riebalų. Šių rūšių leduose pieno ir jo sudedamųjų dalių nėra, jie skirti nemėgstantiems ar netoleruojantiems pieno produktų.

     „Apie ledų kokybę galima sužinoti ne tik iš informacijos etiketėje, bet ir jų formos. Vasarą prekybos vietose šaldymo kameros neretai būna perkrautos, todėl valgomieji ledai gali atitirpti. Pakartotinai užšaldyti, jie netenka dalies maistingųjų savybių. Kad ledai buvo atitirpę, galima suprasti iš deformuotų porcijų. Tokių ledų nerekomenduojama pirkti", – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė.

     Pasak A.Greičiuvienės, valgomųjų ledų temperatūra yra žema, todėl valgant juos, ypač per karščius, vartotojai turi atsargiai pripratinti organizmą, kad išvengtų persišaldymų. Rinkdamiesi ledus, alergiški žmonės turėtų pasidomėti jų sudėtimi, atkreipti dėmesį į pateiktą informaciją apie alergizuojančias medžiagas ar jų pėdsakus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,