Mano Gargždai



Lietuvių kalbos egzamino užduotys ir džiugino, ir šokiravo

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

     Pirmąją vasaros dieną, birželio 1-ąją, visoje šalyje vyko privalomasis lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas.


     Klaipėdos rajone valstybinį brandos egzaminą laikė 226 abiturientai, mokyklinį – 30. Šalyje valstybinį brandos egzaminą registravosi laikyti 21095, mokyklinį – 14977 kandidatai.

     Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Brandos egzaminui buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos.

     Taigi buvo galima rinktis 1 iš 4 temų. Taip pat abiejų tipų egzaminuose prie kiekvienos temos buvo pateikti trys privalomi lietuvių literatūros autoriai: valstybiniame brandos egzamine – iš Bendrosios programos išplėstinio kurso, mokykliniame – iš Bendrosios programos bendrojo kurso.

     Valstybiniame brandos egzamine buvo pasiūlytos šios samprotavimo rašinio užduotys: „Kaip keičiasi inteligento vaidmuo visuomenėje?" (V.Kudirka, J.Aputis, J.Kunčinas) bei „Ką gali juokas?" (J.Savickis, B.Sruoga, M.Ivaškevičius). Literatūriniam rašiniui pasiūlytos „Prarastos tėvynės ilgesys Lietuvos literatūroje" ir „Kasdienybės grožio pajauta lietuvių literatūroje" temos.

     Kaip portalui mano-gargzdai.lt atviravo „Vaivorykštės" gimnazijos abiturientė Gerda, užduotys pasirodė nesunkios: „Daug kas džiaugėsi ir temomis, ir autoriais, nes prieš egzaminą labai bijojo, kad nebūtų autoriai tokie, apie kuriuos mažai mokytasi".
„Bijau tik, kad nebūčiau pridariusi klaidų", – pridūrė kalbinta dvyliktokė, pasirinkusi samprotavimo rašinį apie besikeičiantį inteligento vaidmenį visuomenėje.

     „Temos nebuvo sunkios, egzaminas neišgąsdino, tikėjausi, kad bus sudėtingiau. Dabar belieka laukti rezultatų", – portalui mano-gargzdai.lt sakė 8 balų įvertinimą iš lietuvių kalbos mokomojo dalyko turinti Deimantė – Girdėjau, kad kitiems temos labai nepatiko ir egzaminas sunkus pasirodė, tačiau manau kad tokių nuomonių būna kasmet".

     „Temos buvo įkandamos, nors pamąstyti teko nemažai", – sakė kita egzaminą laikiusi moksleivė.

     „Šiaip tikėjausi, kad bus baisiau, nes ir galva nedirbo, kai labai mokytis reikėjo, bet kai atėjau ir pamačiau, kad B.Sruoga vienas iš autorių, tai apsidžiaugiau kaip vaikas saldainį gavęs. Šiaip tai spėjau viską, nežinau net kaip, bet dar laiko liko viskam pasitikrinti", – po egzamino džiaugėsi gimnazistas Mykolas.

     „Eidama į egzaminą tikėjausi kitokių temų, maniau, jog bus kažkas susiję su tėvyne ar šeimos santykiais, todėl temos šiek tiek šokiravo. Galvojau jog nepritaikysiu nei vienos temos sau, tačiau pradėjusi rašyti tema „Ką gali juokas?" supratau, jog tai gana lengva tema, todėl egzaminą baigiau su šypsena ir tikiuosi gana neblogų rezultatų", – įspūdžiais apie egzaminą dalijosi Roberta.

     Egzaminas buvo vykdomas 191 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

     Norint gauti brandos atestatą reikia išlaikyti bent du brandos egzaminus: privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą.

     Egzaminų maratonas ir toliau tęsiasi: birželio 3-ąją numatytas biologijos, 5-ąją – matematikos, 8-ąją – istorijos, 10-ąją – geografijos, 12-ąją – fizikos, 15-ąją – chemijos, 17-ąją – informacinių technologijų ir 19-ąją – muzikologijos egzaminai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 340 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,