Mano Gargždai



Kompensuojamas nuomos mokestis laukiantiems socialinio būsto

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

     Gyventojai, laukiantys eilėje išsinuomoti socialinį būstą, gali pretenduoti į būsto nuomos dalies kompensaciją. Artimiausiu metu Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu bus patikslintas pageidaujančių gauti socialinį būstą sąrašas ir dalis asmenų sulauks pranešimų, kad gali kreiptis dėl kompensacijos.

 

     „Valstybė remia gyventojus trimis būdais: suteikia galimybę išsinuomoti socialinį būstą, gauti paramą, įsigyjant būstą, ir nuo 2015 m. sausio 1 d. įsigaliojo LR paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymas, pagal kurį galima kreiptis dėl būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos dalies kompensacijos mokėjimo tiems asmenims, kurie nuomojasi būstą iš privačių ar fizinių asmenų, bet ne iš Savivaldybės", – sakė Savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė.

     Kompensacijos mokamos iš valstybės biudžeto specialiosios tikslinės dotacijos Savivaldybės biudžetui skirtų lėšų. 2015 m. Klaipėdos rajono savivaldybei skirta 36 476 eurų suma, pagal kurią bus nustatomas kompensacijos gavėjų skaičius.
Kaip informavo Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Inesa Vytienė, teisę į kompensaciją turi asmenys ir šeimos, įrašyti į laukiančių išsinuomoti socialinį būstą sąrašus Klaipėdos rajono savivaldybėje, ir atitinkantys kitus reikalavimus: „Pagal Civiliniame kodekse nustatytas sąlygas, Būsto nuomos ar išperkamosios nuomos sutartis turi būti sudaryta ne trumpiau kaip vieneriems metams ir privalo būti įregistruota VĮ Registrų centre", – sakė I. Vytienė. Gaunantys kompensaciją nėra išbraukiami iš laukiančiųjų socialinio būsto eilės, tačiau kompensacijos gavimo laikotarpis neįskaitomas į buvimo sąraše laiką.

     Kompensacijos dydis apskaičiuojamas Vyriausybės nutarimu patvirtinta apskaičiavimo metodika pagal tam tikrą formulę. „Vienam asmeniui kompensuojami 10,96 eurai per mėnesį už 8 kv. m plotą. Pavyzdžiui, 4 asmenų šeima gyvena 60 kv. m. būste, už kurio nuomą per mėnesį sumoka 100 eurų. Vadinasi, 4 asmenys x 10,96 eurai = 43,84 eurai, iš 100 eurų būtų kompensuojami 43,84 eurai", – paaiškino Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė.

     Savivaldybės tarybos sprendimu kompensacijos gali būti mokamos ir asmenims bei šeimoms, neįrašytiems į sąrašus socialiniam būstui išsinuomoti. Pagal patvirtintą tvarkos aprašą, jos gali priklausyti ir netekusiems turėto būsto dėl gaisro, potvynių, stiprių vėjų ar kitų nuo žmogaus valios nepriklausančių aplinkybių. Taip pat asmenims, kuriems nustatytas iki 25 proc. darbingumo lygis. Šeimoms, auginančioms penkis ir daugiau vaikų. Šeimoms, kurioms vienu kartu gimsta trys ir daugiau vaikų ir kitais atvejais. Tvarkos aprašas skelbiamas čia.

     Kreipdamiesi dėl kompensacijos asmenys apie save turi pateikti teisingus duomenis, o pasikeitus materialinei padėčiai, įsigijus nuosavą būstą ar nepranešus apie gyvenamosios vietos pakeitimą, neteisėtai gauta kompensacija turės būti sugrąžinta.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 450 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,