Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dauparų jaunimo klubas „Strategai“ kyla it feniksas iš pelenų

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Dauparų jaunimo klubo „Strategai“ nariai. Dauparų jaunimo klubo „Strategai“ nariai.

     Dauparų kaimo jaunimas nenustygsta vietoje – mintyse daugybė idėjų, vykdomi projektai, organizuojami renginiai, o visai neseniai įvyko ir oficialus atviros jaunimo erdvės atidarymas.

 

     Kyla it feniksas iš pelenų

     Jaunimo klubas „Strategai" įkurtas 2008 metais. Tai paskatino tuometinių aštuoniolikmečių veržlumas ir noras veikti. Iniciatyvos burti jaunimą ėmėsi Dauparų bendruomenės narės Regina Srėbalienė, Ineta Paukštienė ir rajono jaunimo reikalų koordinatorė Adelija Radžienė.

     Dabartinė jaunimo klubo veiklos iniciatorė ir aktyvistė Greta Užpurvytė pasakojo, kad, nors „Strategai" gyvuoja jau septynerius metus, per tą laikotarpį išgyventi tarsi trys gyvavimo etapai.
Pirmoji pakilimo ir entuziazmo banga buvo klubo įsikūrimo metais, vėliau veikla kiek aprimo – jaunimas „prigeso".

     „2011 metais po ilgesnės pertraukos aktyvią jaunimo veiklą atkūrė Audronė Steigvilienė, kuri negailėjo laiko, rašydavo projektus, organizuodavo jaunimo veiklas. Ji įkvėpė ir subūrė mus dar kartą", – antrą klubo etapą prisiminė G.Užpurvytė.

     A.Steigvilienė tapo jaunimo „švyturiu", o jos koordinavimo laikotarpiu klubo nariai prisimena smagiausias ir įsimintiniausias keliones.

     „Buvo toks projektas „Kad svajonės taptų realybe". Jo metu drauge su kitais jaunimo klubais keliavome po Lietuvą. Aplankėme Panemunės ir Raudonės pilis, Trakus, Molėtus, Puntuką, Anykščių kukurūzų labirintą, Kryžių kalną", – pasakojo „Strategų" narė Guoda Steigvilaitė, pridūrusi, kad tuomet jaunimas praleido itin smagias akimirkas.

     „Vėliau buvome metus laiko nutilę. Ir 2014 metais nusprendėme, jog mums vėl reikia aktyvios veiklos, tad reikėjo kažką daryti", – pasakojo trečiojo klubo atgimimo etapo iniciatorė Greta Užpurvytė.
     Ji ėmėsi atsakingos klubo koordinavimo veiklos, rašo bei kartu su „strategais" įgyvendina jaunimo iniciatyvų projektus.

 

     Svarbiausias projektas – atvira jaunimo erdvė
     Klubo branduolį šiandien sudaro 8-10 žmonių nuo 15 iki 24 metų amžiaus.
     Iniciatyvus ir energingas jaunimas šiuo metu vykdo du projektus. Vienas iš svarbiausių – „Dauparų atvira jaunimo erdvė", kuriam 785 Eur finansavimą skyrė Klaipėdos rajono savivaldybė.
     Pagrindinis šio projekto tikslas – jaunimo erdvės įkūrimas jau įgyvendintas, gegužės 16-ąją įvyko oficialus jos atidarymas.
     „Mes labai džiaugiamės, kad įkūrėme atvirą jaunimo erdvę", – sakė „strategė".

Jaunimas dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse. G.Muldarytės nuotr.


     Bendruomenės duotas patalpas jaunimas susitvarkė savo rankomis: vaikinai šveitė, dažė sienas, merginos valė langus. Buvo organizuojamos „dirbtuvėlės", kurių metu pagaminti stalai iš statybinių palečių, taip pat papuošta pavėsinė lauke. Iš projekto lėšų buvo įsigytos ūkinės ir kanceliarinės priemonės, 20 sėdmaišių.

     „Jau dabar jaučiame šios erdvė naudą. Joje leisti laisvalaikį mėgsta ne tik vyresnieji, bet ir mažieji daupariškiai – nuo 5 iki 14 metų", – sakė klubo narė G. Steigvilaitė.
     Susirinkę jaunesnieji Dauparų gyventojai, esant geram orui, išsineša sėdmaišius į lauką, žaidžia įvairius žaidimus, viduje – piešia piešinius, kuriuos vyresnieji draugai iškabina erdvės patalpose.

 

Laisvalaikį atviroje jaunimo erdvėje mėgsta leisti mažieji daupariškiai.


     „Labai jie nori dalyvauti. Būna jau laukia prie durų, kada atidarysime", – apie vaikų entuziazmą kalbėjo G.Užpurvytė, kuri atskleidė svarbų tikslą ir norą – užsiauginti ateities „Strategų" kartą.

 

     Veiklų nestinga
     Be atviros jaunimo erdvės projekto Dauparų jaunimas įgyvendina ir 400 Eur vertės projektą „Atgaiva kūnui, protui ir sielai". Vienas projekto renginių – lektoriaus Pauliaus Naujoko mokymai „Kaip įveikti viešojo kalbėjimo baimę" jau įvyko. Kitas – mokymai sustiprinti kūną (savigynos užsiėmimai) planuojami artimiausiu metu.

     Taip pat jaunimas organizavo ir kalėdinės eglutės įžiebimo renginį, pasisekimo sulaukusius filmų vakarus skirtingoms amžiaus grupėms, Mamyčių dieną.

Kino vakarai sudomino jaunimą. G.Muldarytės nuotr.


     „Viskas, ką darėme, pavyko puikiai. Visą laiką – anšlagas, visą laiką – pasisekimas", – sėkmingais renginiais džiaugėsi G.Užpurvytė.

     Šiuo metu „Strategų" iniciatyva Dauparuose organizuojami protų mūšiai, kuriuose savo žinias demonstruoja ir vaikai, ir seneliai.
„Jau Įvyko trys šio žaidimo etapai: jaunimui (14-29 m.), vaikams iki 14 m. bei tėveliams ir seneliams. Po to lauks finalinis žaidimas, kuriame susirungs visų etapų nugalėtojai", – apie smagų laisvalaikio praleidimo būdą pasakojo daupariškė, pridūrusi, kad žaidimai – viena sudėtinių „Dauparų atvira jaunimo erdvė" projekto dalių.

     Žinoma, jokios veiklos nevyktų be veiklių „Strategų" narių. Čia aktyviai įsijungia ir laisvo laiko negaili Guoda Steigvilaitė (dešinioji ranka), Ieva Tamulytė, Neringa Bukontaitė, Greta Lukšaitė, Rimvydas Uselis, Linas Taroza, Linas Gečas, Justas Petrauskas, Stasius Mockus, Deimantė Bružaitė, Egidija Grubliauskytė.

 

     Vieni kitus papildo
     Jaunimo klubas „Strategai" taip pat palaiko puikius santykius tiek su Dauparų bendruomene, tiek su „Dauparų mamytėmis".
     „Dalyvaujame vieni kitų organizuojamuose renginiuose, prisidedame, kuo galime. Į šventes atsinešame savo batutą, spragėsių gaminimo mašiną, sėdmaišius, visi drauge džiaugiamės tuo, ką turime", – atviravo Dauparų jaunimo vadovė.
     G.Steivilaitė pridūrė, kad organizuojami renginiai dažnai būna jungtiniai, todėl vieni kitus tarsi papildo.
     „Strategės" itin džiaugėsi aktyviu bendradarbiavimu su „Mamyčių klubu".
     Vienos iš „Dauparų mamyčių" klubo steigėjų Astos Budrienės iniciatyva Dauparuose buvo pradėtas leisti nemokamas laikraštukas „Dauparų žinios", į kurio leidybą aktyviai įsijungė ir jaunimo nariai.
     Kartą per mėnesį leidžiamoje spaudoje – mokyklos, jaunimo, mamyčių, bendruomenės naujienos. 6-8 psl. leidinys pasiekia Dauparų kaimo gyventojus. 200 vnt. egzempliorių nugula parduotuvėje, medicinos punkte, bibliotekoje. Vyresniesiems kaimo gyventojams „Dauparų žinios" pristatomos į namus.

 

     Dėmesys verslumui
     Nors jaunimo klubo „Strategai" gretose daug dvyliktokų, kurie intensyviai ruošiasi ir laiko egzaminus, svarsto, kur studijuoti, daupariškiai veiklos neatsisako.
     Vienas pagrindinių vasaros uždavinių – skatinti jaunimo verslumą.
     „Turime batutą, kukurūzų spragėsių mašiną, 20 sėdmaišių, vyksime į šventes, į kurias galime atsivežti savo inventorių ir sieksime minimaliai užsidirbti", – planus dėstė G.Steigvilaitė.

Sėdmaišiais džiaugiasi ir jauni, ir seni.


     Taip pat vienas iš numatytų planų – suorganizuoti Dauparų kino vakarą po atviru dangumi, skirtą visiems. Taip pat daupariškių dar laukia ir savigynos mokymai.
     „Tiesiog džiaugiamės, kad esame, tikrai norime gyvuoti. Jaunimas yra labai aktyvus, tik „duok". Pamenu Audronė rašydavo projektus, o mes tuomet būdami 17-18 metų nelabai suprasdavome jų vertės, dabar gailimės, galėjome daugiau padėti. Taip pat labai norime padėkoti Audronei, kuri nuolat skleidžia pozityvią energiją, „užveda" mus", – kalbėjo savanoriškai dirbanti jaunimo koordinatorė.
     Merginos negailėjo gerų žodžių ir naujai kultūros darbuotojai Gretai Srėbalienei, kuri yra viena iš „Mamyčių klubo" aktyvisčių, bibliotekininkei Ilonai Vaitkutei, „Dauparų mamytėms", kurios visada padeda ir palaiko jaunimo iniciatyvas.

 

     Daugiau apie pajūrio bendruomenes skaitykite internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

vvg

     Jaunimo klubo „Strategai" veiklos – archyvo nuotraukose:

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:20

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,