Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dauparuose – iniciatyvų ir energijos užtaisas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Per sporto šventę Dauparų mamytės prekiavo savo pagamintais skanėstais, o už gautas lėšas organizavo Kalėdų eglutės įžiebimo šventę.Archyvo nuotr. Per sporto šventę Dauparų mamytės prekiavo savo pagamintais skanėstais, o už gautas lėšas organizavo Kalėdų eglutės įžiebimo šventę.Archyvo nuotr.

     Strategiškai patogioje vietoje – tarp uostamiesčio ir rajono centro Gargždų – įsikūrusi Dauparų gyvenvietė auga ir gražėja. Iniciatyvių ir veiklių kaimo žmonių dėka aplinką puošia išpuoselėti gėlynai, pamažu atgyja apleistų pastatų erdvės, o veiklų kaime randa ir jaunas, ir senas.

 

     Bendruomenė švenčia dešimties metų jubiliejų
     Prabėgo 10 metų nuo asociacijos „Dauparų bendruomenė" įkūrimo. Anuomet, 2005 metais, prasidėjus bendruomenių steigimosi bumui, sukruto ir daupariškiai.
     „Norėjosi kažko daugiau: gal savo nuomonę pasakyti įvairiais klausimais, gal dar jautėme, jog turime jėgų kažką spręsti bei keisti", – bendruomenės steigimosi motyvus atskleidė vienos iniciatorių Ieva Meilienė ir Adelija Radžienė.
     Taip 39 aktyviausi kaimo žmonės tapo bendruomenės steigėjais.
     Per tą laikotarpį bendruomenei vadovavo 6 moterys: Danutė Ričkienė (2005-2006 m.), Margarita Banienė (2006-2008 m.), Ineta Paukštienė (2008-2009 m.), Regina Srėbalienė (2009 m.), Ieva Meilienė (2010-2014 m.), Ineta Lukšonienė (nuo 2014 m.).
     Visų jų nuoširdžiu ir pasiaukojančiu darbu Dauparai dabar gali didžiuotis turėdami vieną didžiausių – 134 narių kaimo bendruomenę Klaipėdos rajone, o kiek per dešimtmetį renginių suorganizuota, projektų įgyvendinta...

 

     Nuo mažų projektų iki sveikatingumo kabineto
     Pirmaisiais bendruomenės gyvavimo metais dėmesys buvo skiriamas bendruomenės patalpoms. Pagal panaudos sutartį bendruomenė įsikūrė Dauparų kultūros namuose, susiremontavo patalpas.
     Taip pat buvo pradėti vykdyti įvairūs užimtumo projektai: „Prakalbinkime akmenį", „Norime puoštis pačios", „Sportas – sveikos bendruomenės pagrindas".
     Sporto ir sveikatingumo projektai tapo tradiciniais, rengiami ir vykdomi kasmet.
     Pamažu bendruomenės veikla „įsivažiavo", didėjo ir finansuojamų projektų sumos. Už 4000 Lt Norvegijos fondo paramą Dauparuose įrengta futbolo aikštė, iš „Leader" programos gauti 25 000 Lt padėjo visiškai įsirengti bendruomenės patalpas, įsigyti kompiuterių, parengti dviejų darbo vietų inventorių.
     Vadovaujant Inetai Paukštienei, iš Žemės ūkio ministerijos gautas 25 000 Lt finansavimas, kurio dėka buvo atnaujintos salės grindys. Taip pat prie bendruomenės gražinimo prisidėjo ir bendrovė „Philip Morris Baltic": pagal programą skirtos lėšos panaudotos aplinkos prie tvenkinio sutvarkymui, pavėsinės įrengimui.
     Didžiausiu iššūkiu ir verslumo paskata bendruomenei tapo beveik 100 000 Lt parama gauta iš „Leader" programos. Už gautas lėšas buvo įrengtas sveikatingumo kabinetas, nupirkta visa reikiama įranga.

 

     Bendruomenės dėmesys – renginiams
     Rugpjūčio 8 d. vyks kasmetinė Dauparų sporto šventė.
     „Kol yra norinčių sportuoti, tikrai darysime", – sakė bendruomenės pirmininkė I.Lukšonienė, atskleidusi, kad sportiški kaimo gyventojai planuoja dalyvauti ir greitai vyksiančioje seniūnijų sporto šventėje.

 

Praėjusių metų sporto šventės akimirka. Archyvo nuotr.


     Taip pat aktyviausi daupariškiai birželio 27 d. važiuos į svečius – į jubiliejinę Endriejavo šventę, kurioje reprezentuos savo bendruomenę.
„Pasistatysime savo stalus, palapinę. Vešime bendruomenės narės rankdarbius, taip pat dalinsime bukletus, kviesime į sveikatingumo kabinetą", – pasakojo I.Lukšonienė.
     Bendruomenė ne tik aktyviai vykdo kultūrinę veiklą, bet ir organizuoja ekskursijas, renka gražiausias sodybas, sveikina jubiliatus, sprendžia socialines problemas, padeda nelaimės atvejais.

 

     Gerų idėjų generatorės – Dauparų mamytės
     10 metų gyvuojančios bendruomenės renginius ir veiklas pagyvina prieš daugiau nei metus laiko susibūrusios ir po bendruomenės vėliava veikiančios „Dauparų mamytės". Aktyvią jų grupę šiuo metu sudaro 124 nariai.

     „Su kitais daupariškiais Valentino dienos proga išvažiavome į kavinę, pradėjome diskutuoti, kad kitos gyvenvietės turi vaikų žaidimų aikšteles, norėtume ir mes. Sakome, įdomu, kiek šeimų galėtų būti Dauparuose. Kitą dieną, sukūriau grupę feisbuke, kadangi vyras užaugęs Dauparuose, jis man pradėjo sakyti pavardes, pradėjome kviesti draugauti. Ir kai pasipylė, tai pasipylė", – pradžią prisiminė viena mamyčių grupės iniciatorių Greta Srėbalienė.

     Kita mamyčių klubo steigėja Asta Budrienė atviravo, kad pirminis tikslas buvo bendravimas.
     „Patys turime mažus vaikus, daug ko nepažįstame, būdavo eini gatve ir nesisveikini, nors matai, kad turi panašaus amžiaus vaiką. Siekėme, kad mūsų vaikai būtų pažįstami, nebūtų namie, eitų į lauką pažaisti", – sakė A. Budrienė.

     Pamačiusios, kad į grupę itin aktyviai pradėjo jungtis daugybė narių, jos steigėjos ėmė dalintis ir įgyvendinti įvairiausias idėjas. Šiuo metu „Dauparų mamytės" turi tris šventes, kurios tikimasi taps tradicinėmis: Atvelykio, šeimos ir Kalėdų eglutės įžiebimo.

     Pastaroji praėjusiais metais buvo itin sėkminga: joje dalyvavo virš 200 žmonių.
Moterys atviravo, kad idėjų yra labai daug ir jos gimsta tiesiog spontaniškai, prie kavos puodelio.

 

Didžiulio susidomėjimo sulaukė organizuota Kalėdų eglutės įžiebimo šventė. Archyvo nuotr.

 

     „Eglutės įžiebimo šventės idėja, pavyzdžiui, prasidėjo nuo to, kad viena narė pasakė: „Žiūrėjau tokį filmą, kuriame visi per Kūčias susirenka į miesto aikštę, įžiebia eglutę, kartu džiaugiasi, bendrauja", – prisiminė G.Srėbalienė.
     „Pradėjome rašytis, ir žiūrime – ir tas realu, ir tas. Taip šventėje įgyvendinome daugybę svajonių: turėjome eglutę, sceną, prakartėlę, kalėdinį paštą, Kalėdų senelį, policininkų simbolis Amsis dalino atšvaitus. Viską įvykdėme, išskyrus chorą, kuris pabijojo baisaus oro", – sėkmingu mamyčių renginiu džiaugėsi A.Budrienė.

     Idėjų generatorės yra 6-7 aktyviausios mamytės, bet, jei reikia pagalbos, įsijungia ir 20-25 mamos.

     Be šių tradicinių švenčių „Dauparų mamytės" įsitraukia ir į kitas veiklas: nuolat organizuojamos paskaitos sveikatos, grožio ir kitomis aktualiomis temomis, vyksta šokių pamokos, šiaurietiško ėjimo užsiėmimai, taip pat jau dvi savaites 8 daupariškės mokosi ispanų kalbos.

 

     Turi savo laikraštį – „Dauparų žinias"
     Be gausaus veiklų sąrašo mamytės inicijavo ir vietinio laikraščio leidybą. Nuo šiol kartą per mėnesį, paskutinę mėnesio savaitę, vietinius gyventojus pasiekia „Dauparų žinios".
     „Buvau darbe leidusi vidinį laikraštį, tad idėja neatrodė labai sudėtinga. Kadangi labai daug visko vyksta, norėjome, kad žmonės kurie nesinaudoja internetu, žinotų apie tai", – leidimo motyvus atskleidė A.Budrienė.
     Laikraštyje galima rasti skirtingas naujienas, kurias rengia biblioteka, bendruomenė, mokykla, mamytės, jaunimo kubas „Strategai", Tarybos nariai. Taip pat kas mėnesį rengiami interviu, pildomos renginių skiltys, skiriama vietos ir reklamai, skelbimams, sportui.

     „Labai jaunimas nustebino savo noru, atsirado rašančių žmonių. Laikraštis gyvuos tol, kol bus poreikis, o jis kol kas tikrai yra. Taip pat mūsų idėja yra daryti laikraštį tik pozityvų, nedėti neigiamų dalykų", – pasakojo A.Budrienė.
Mamytės džiaugėsi, kad „Print-it" suteikė galimybę pasinaudoti spausdintuvu, kuriame ir „gimsta" „Dauparų žinios".

 

     Svajonė – vaikų žaidimo aikštelė

     „Dauparų mamytės" atskleidė, jog didžiausias jų noras – įrengti vaikų žaidimų aikštelę.
     „Esame parašę projektą, laukiame atsakymo, tikimės, kad jis bus teigiamas. Nors turėsime skirti nemažą dalį ir savo lėšų, turėdamos konkretų tikslą, ieškosime rėmėjų, kurie padėtų", – entuziazmo neslėpė mamos.

     Anot aktyvių daupariškių, vieno visuotinio susirinkimo metu buvo dėliojami ir strateginiai planai, nustatomi mamyčių poreikiai.
„Turime didžiausią sąrašą norų. Vienas iš tokių – organizuoti vaikų stovyklą", – pasakojo A.Budrienė, atskleidusi, kad mamytės sieks imtis ir šios iniciatyvos įgyvendinimo.

     Kitas siekis – toliau dalyvauti mainų programoje.
     „Pagal „Erasmus" programą lankėmės Ispanijoje. Šiuo metu laukiame atsakymo, galbūt mūsų 14-18 metų vaikai galės keliauti į Ispaniją. Sporto tema bendrausime ir bendradarbiausime su suomiais", – apie mainų programas su užsienio šalių atstovais kalbėjo pašnekovės.

     Artimiausias mamyčių renginys – edukacinis spektaklis birželio 17 d., kuriame vaidins mažieji daupariškiai.
     „Vykdome projektą, kurį remia „LESTO". Vaikai dalyvavo įvairiose veiklose: mokėsi, kaip taupyti elektrą, dalinome elektrą taupančias lemputes, vaikai kūrė pasaką apie šviesos nykštuką, kuris taupo elektrą, ir iš to sukūrėme scenarijų bei statome spektaklį. Jame pasirodys 8 vietiniai vaikai nuo 7 iki 12 metų", – renginį pristatė G.Srėbalienė.

     Mamytės prisipažino, kad viskam reikia labai daug laiko, o jo surasti nebūtų įmanoma, jeigu nepadėtų ir neįsijungtų šeimos.
     „Turime savo pagrindinius darbus, todėl džiaugiamės, kad įsijungia antros pusės, močiutės, turime, kur vaikus palikti. Be jų nebūtų nieko", – nuoširdžiai atviravo energija trykštančios pokalbininkės.

 

vvg

 

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:23

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,