Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kokias poilsio ir pramogų paslaugas siūlo Klaipėdos rajonas?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gyvūnijos pasaulį galima atrasti visai Lietuvai gerai pažįstamame „Mini zoo". Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr. Gyvūnijos pasaulį galima atrasti visai Lietuvai gerai pažįstamame „Mini zoo". Asociatyvi M.Mizaraitės nuotr.

     Apie galimybes ir sąlygas pailsėti Klaipėdos rajone kaimo turizmo sodybose kalbamės su Klaipėdos rajono Turizmo tarybos pirmininke mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite.

 

     Vasara jau pradeda įpusėti, daugumai prasideda pats atostogų įkarštis? Įdomu, kaip gyvuoja mūsų turizmo paslaugų teikėjai?

     Neseniai lankiausi mūsų rajono kaimo turizmo sodybose, susitikau su turizmo paslaugų teikėjais skirtingose rajono vietose. Kartu su Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro direktore Daiva Buivydiene aplankiau 12 naujai įsikūrusių arba per pastaruosius metus iš Europos Sąjungos fondų ar savo lėšų įsteigusių savo sodybose naujų paslaugų. Iš viso rajone yra apie 80 turizmo paslaugų teikėjų. Iš tiesų – stebėjomės, grožėjomės ir džiaugėmės, − kiek įvairovės, pramogų, tikros, ne kičinės kultūros, autentikos, sėkmingų pavyzdžių, kaip galima prikelti senąsias kulinarijos, žolininkystės, pirčių ir kitas tradicijas, visai tai derinant su labai įvairiais šiuolaikinio žmogaus poreikiais – sportiniais, dvasiniais, kultūriniais interesais. Be to, pas mus galima susipažinti ir su kitų kraštų kultūra – pavyzdžiui, su indėnų − „Vinetu kaime".

 

     Kuo dar konkrečiai pasireiškia ši įvairovė?
     Įdomu buvo pamatyti Gintauto Rusteikos sodybą ir susipažinti su jo teikiamomis paslaugomis ir naujomis idėjomis įrengti vasaros rogučių trasą. Slidinėjimo trasa žiemą čia labai populiari. Šalia esantis Utrių kalnas ir Žvelsos upės vingis sudaro puikią gamtinę aplinką sukurti dar daug naujo.

     Džiugu, kad sodybų šeimininkai savo įprastą veiklą pritaiko platesniems poreikiams. Pavyzdžiui, vienos sodybos skirtos daugiau vestuvėms ar kitiems dideliems pobūviams, bet salės pritaikomos ir konferencijų organizavimui. Tuo teko įsitikinti apsilankius „Pagraumenės malūne" Daukšaičių kaime, panašiai savo paslaugas, derindami aktyvų ir pasyvų poilsį, taikydami savo paslaugas asmeninėms šventėms ir rimtiems dalykiniams sambūriams, tvarkosi ir visai naujos kaimo turizmo sodybos Ežaičių kaime „Klotildos" šeimininkai. Kitoje sodyboje, įsikūrusioje nuostabiame gamtos kampelyje šalia Minijos vingio – Gražinos ir Jono Vaitkų „Akmenynėje" galima pasinaudoti sveikatinimo procedūromis, mini spa.

     Dauguma sodybų šeimininkų rūpinasi ir kulinarinio paveldo puoselėjimu, siūlo ekologiškus produktus, pavyzdžiui, pačių keptą duoną, pačių užaugintas daržoves, vaistažolių arbatas. Tai yra labai svarbu žmonėms, kurie nori ne tik turiningai, bet ir sveikai poilsiauti. Kai kurie taip pat puikiai išmano kitų šalių virtuvę ir siūlo egzotiškų patiekalų. Grynas oras, įvairios priemonės ir galimybės sportuoti ar ramiai ilsėtis, geras maistas – visa tai galima gauti kiekvienoje kaimo turizmo sodyboje.

     Karklėje yra svečių namai ir kempingas, − taigi pajūryje, kaip, beje, ir kitose vietose, pagal poreikį ir galimybes galima rinktis ir pigesnį, ir brangesnį poilsį.


     Ar daug lankytojų sulaukia turizmo paslaugų teikėjai? Kokie žmonės ir iš kur atvyksta daugiausia į mūsų rajono kaimo turizmo sodybas ir kitas turistų apgyvendinimu ir užimtumu besirūpinančias vietas? Kokiam laikui jie čia atvyksta?

     Praėjusį mėnesį mūsų rajono sodybos buvo užimtos apie 50−60 procentų. O tai yra didesnis rodiklis nei viešbučių, kurie paprastai būna užimti apie 30 proc. Dauguma šeimininkų minėjo, kad lankosi nemažai užsieniečių – ir ne tik iš Europos šalių. Lietuviai daugiausia atvyksta iš Vilniaus, Kauno, o iš artimesnių rajonų ar juolab iš savo – daug rečiau.

     Atvyksta ilgesniam ir trumpesniam laikui, vidutiniškai 3−4 dienom.

 

     Ar turizmo paslaugų teikėjai rūpinasi lankytojų užimtumu tik savo sodybų teritorijose ar organizuoja išvykas, žygius ir po apylinkes?

     Pastaruoju metu turizmo paslaugų teikėjai ypač linkę kooperuotis. Jei pas vieną galima skaniai pavalgyti ar ir stebėti įdomių patiekalų gamybos procesą, pasinaudoti tinklinio aikštele, tai šalia kitoje sodyboje – pajodinėti ar paplaukioti. Net 9 pramoginiai laivai siūlo pasiplaukiojimus po Kuršių marias, keturiose vietose galima išsinuomoti baidares. Vandens atrakcijų mūsų keturių vandenų krašte daug: tai buriavimas Drevernoje ir buriavimas jėgos aitvarais Svencelėje. Kas viską išbandė vandenyje, tiems atviras dangus: besiilsintiems kaimo turizmo sodybose galima apsilankyti Klaipėdos parašiutininkų klube ir išbandyti šuolį parašiutu ar susiorganizuoti pramoginį skrydį.

     Gyvūnijos pasaulį galima atrasti jau ne tik visai Lietuvai gerai pažįstamame „Mini zoo", bet ir Elnyne ir gyvūnų muziejuje „Gamtos perlas" Karklėje, o priešistorinių gyvūnų – Dinozaurų parke Radailiuose, kur neseniai įrengtas ir veidrodinis labirintas vaikams.

     Be to, mūsų rajono turizmo informacijos centras siūlo 6 paslaugų paketus, naudingus turistams, apsistojusiems kurioje nors sodyboje tik pernakvoti. Atitinkamai pagal pasirinktą paketą nuo 3 valandų iki 3 parų yra organizuojamas užimtumas grupėms. Tai yra ekskursijos pėsčiomis ir laivais, žygiai su išbandymais, patiekalų degustavimu ir pan. Centras yra parengęs 6 turistinius maršrutus automobiliais ir 9 – dviračiais, 3 – vandens maršrutus ir 2 – pėsčiųjų.

 

     Ar poilsio mūsų rajone dalimi gali tapti ir muziejai? O kaip tradiciniai renginiai?

     Žinoma, kaip apsilankius Drevernoje neužsukti į J. Gižo etnografinę sodybą, o Gargždų krašto muziejus juk turi dar 3 filialus, be to, turime lakūno Stepono Dariaus muziejų.

     O pasiilgusiems kino vasaros vakarais verta užsukti į Gargždų kino teatrą – juk jis geriausias, moderniausias Lietuvoje, be to, taip pat turi savo muziejų.

     Mūsų rajono miestų ir miestelių šventės kaskart vis įdomesnės ir turiningesnės. Jose taip pat yra puikių progų susipažinti su mūsų rajono įvairių kampelių kulinarinius paveldu, papročiais ir kultūra. Džiugu, kad bendruomenės prie to labai prisideda.

 

     Ko palinkėtumėt Klaipėdos rajono žmonėms ir rajono svečiams?

     Iš visos širdies linkiu vasarą gerai pailsėti čia − mūsų keturių vandenų krašte! Ne kiekvienas rajonas gali pasigirti tokia kaimo turizmo paslaugų teikėjų gausa. Labai patogu, kai galima įdomiai ilsėtis ne tik atostogų metu, bet ir savaitgaliais, nes kiekvienoje kaimo turizmo sodyba tokia skirtinga, šeimininkai iš tiesų įdeda daug išmonės, kad svečius sužavėtų aplinka, maistu, pramogomis. Prieš važiuojant atostogauti į svečią šalį iš tiesų linkiu gerai pamąstyti, ar nevertėtų kartais rinktis poilsį ne tik savo šalyje, bet ir savame rajone.

     Palaikykime savo turizmo paslaugų teikėjus ir gaudykime grožio akimirkas su artimaisiais ir svečiais savame krašte!

     Visą informaciją apie kaimo turizmo sodybas, kitas apgyvendinimo ir maitinimo vietas rasite Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro tinklalapyje www.klaipedadistrict.lt

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,