Mano Gargždai



Tarptautinės šachmatų dienos proga – Klaipėdos rajono šachmatų istorija

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)

     Šachmatai – žaidimas, menas, mokslas, sportas. Tai sporto šaka, vienijanti milijonus žmonių visame pasaulyje.

 

     Dar šeštame mūsų eros amžiuje atsiradęs Indijoje, per šimtmečius šachmatų žaidimas po truputėlį slinko į vakarus, po to kiek šiauriau, kol galop pasiekė Lietuvos teritoriją. Istoriniuose šaltiniuose šachmatų užuomazgos Lietuvoje pastebimos dar XIV amžiuje. Tačiau tik XIX amžiaus viduryje atsiranda organizuotos struktūros, pradeda kurtis būreliai. Vienas stipriausių būrelių nuo 1866 metų veikė Klaipėdoje, po to Kaune, Vilniuje. Dar aktyviau šachmatininkai pradėjo reikštis nepriklausomybės laikais, po Vasario 16-tosios akto. Tai siejama su A.Rabinovičiaus, B.Bliumenfeldo, A.Machto, I.Vistaneckio, L.Abramavičiaus, M.Luckio, M.Šembergo, V.Mikėno ir kitų žymių to laikmečio šachmatininkų asmenybėmis.

     Kaip ir visoje Lietuvoje, Klaipėdos rajonas taip pat turi savo šachmatų istoriją. Nors ir neišliko rajone veikusių sporto draugijų archyvų, tačiau yra kitų rašytinių šaltinių, kurių dėka po kruopelytę renkama informacija.

     Dar 1961 m. vasario 16 d. Klaipėdos rajono laikraštis „Raudonasis švyturys" rašė, kad „Vasario 12 d. Gargždų gyvenvietės darbuotojai ir moksleiviai gausiai susirinko į pradinės mokyklos patalpas, kur vyko individualios šachmatų varžybos. Tarp šachmatininkų nugalėjo silikatinių gaminių kombinato darbininkas E.Gubysta". Sunku nustatyti, o tuo pačiu ir paneigti faktą, kad tai galėjo būti pirmasis rajono šachmatų pirmenybių nugalėtojas. Bet, kad apie gamyklą nuolat virė sportinis gyvenimas ir kad buvo propaguojami šachmatai, tai akivaizdu. Edvardas Gubysta, vėliau tapęs gamyklos cecho viršininku, kaip ir jo kolega Vaclovas Venckauskas bei dar keletas aktyvesnių gamyklos šachmatų mėgėjų pastoviai populiarino šią sporto šaką, dalyvaudami įvairiose, dažniausiai statybinių medžiagų pramonės ministerijos rengiamose varžybose. Beje, E.Gubysta dar 2000 ir 2002 metais tapo rajono šachmatų veteranų pirmenybių nugalėtoju, tarsi tuo patvirtindamas, kad visą gyvenimą buvo neabejingas šiai sporto šakai.

     O štai 1961 metų pabaigoje vyko rajono moksleivių šachmatų spartakiada ir suaugusiųjų komandinės pirmenybės. Įtikinamai nugalėjo Gargždų moksleiviai, aplenkę Priekulės bei Veiviržėnų vidurinių mokyklų šachmatininkus. Net 23 suaugusiųjų kolektyvai kovojo dėl nugalėtojų vardo komandinėse varžybose. Finaliniuose susitikimuose žaidė Gargždų mokytojų bei eksperimentinės silikatinių gaminių gamyklos (ESGG) komandos.

     1962 metų sausio 21 dieną Gargžduose svečiavosi vienas pajėgiausių to meto respublikos šachmatininkų sporto meistras Isakas Vistaneckis. Gausiai susirinkusius mėgėjus jis supažindino su šachmatų žaidimo istorija, papasakojo apie Lietuvos šachmatininkų pergales tarptautiniuose turnyruose. Po to žaidė simultaną prie 13 lentų. Tik Klaipėdos ESGG darbuotojui A.Gečui pavyko laimėti, o D.Abelkiui – sužaisti lygiomis. Kiti pralaimėjo.

 

     Septintasis praeito amžiaus dešimtmetis daugiausiai sietinas su Gargždų Naftos Žvalgybos Ekspedicijos (NŽE) inžinieriaus Vytauto Kristučio dominavimu. Jisai, taip pat Stasys Lankutis, Steponas Jurgaitis, Algimantas Čeledinas, Juozas Jurkšaitis buvo tuometiniai rajono šachmatų lyderiai. Ypatingai reikia pažymėti Juozą Jurkšaitį, kuris 1968-1971 metais ne tik karaliavo rajone, bet ir skynė pergales respublikinėse varžybose. Juozas 1969 metais LSD Nemunas" pirmenybėse iškovojo trečiąją vietą, o 1970 ir 1971 metais tenai pat buvo antras. Jo vadovaujama Vėžaičių komanda (J.Jurkšaitis, B.Bieliauskas, J.Vyšniauskas) įvairiose varžybose skynė pirmąsias vietas. Neilgai užsibuvęs mūsų rajone, kaip gabus ir perspektyvus mokslininkas J.Jurkšaitis 1971 metais išvyko į Dotnuvą, vėliau tapo agronomijos mokslų daktaru. Šiuo metu jau į aštuntą dešimtį įkopęs Juozas Jurkšaitis gyvena Ariogaloje, yra Ariogalos šachmatų klubo „Tranas" prezidentas, plėtoja sėklininkystės verslą Lietuvoje, aktyviai užsiima bitininkyste, yra parašęs keletą vertingų knygų sodininkams bei daržininkams.

     Šachmatų varžybose „Gargždams – 761" kovoja Juozas Jurkšaitis ir Daiva Dieninė.


     2012 metais Ariogaloje šachmatų klubo Tranas" prezidento Juozo Jurkšaičio 70-mečio proga turnyre prie pirmos lentos likimas suvedė du ilgamečius klubų vadovus – J.Jurkšaitį ir Z.Bitiną.


     1970 metų rajono pirmenybėse be J.Jurkšaičio gerai pasirodė „Kelio į komunizmą" kolūkio atstovas Adolfas Štalis, „Gintaro" komandos žaidėjas A.Čeledinas, jau minėti vėžaitiškiai B.Bieliauskas, J.Vyšniauskas, TSO komandai atstovavęs Vytautas Kisielius bei rajono žemės ūkio valdybos vyr. inžinierius-statybininkas A.Pruckus.

     Septintame-aštuntame dešimtmečiuose asmeninės rajono šachmatų pirmenybės buvo rengiamos nereguliariai, o komandinės – įvairių lygių: tarp kolūkių (tarybinių ūkių), švietimo darbuotojų, pramonės įmonių. Šachmatai buvo įtraukiami į įvairias spartakiadas. Ypač aktyvūs buvo Gargždų statybinių medžiagų kombinato šachmatininkai. Ten buvo įkurta šachmatų-šaškių sekcija, kuriai aštuntojo dešimtmečio pradžioje keletą metų vadovavo minkštosios dangos cecho darbininkas Steponas Jurgaitis. Nemažas būrys kombinato darbuotojų praleisdavo laisvalaikį prie šachmatų lentų, o aktyviausi buvo V.Vingris, A.Petkus, P.Preibys, K.Pilotas, E.Gubysta, J.Rimkus.

     Tradiciniuose Gargždų šachmatų turnyruose kovoja įvairaus amžiaus šachmatininkai, nė vieno turnyro stengiasi nepraleisti ir rajono šachmatų „patriarchas" 85-metį šiemet švenčiantis Steponas Jurgaitis. Jo varžovas šįkart pasitaikė bemaž dešimt kartų jaunesnis.


     1973 metai laikomi šachmatų žaidimo pakilimo rajone metais. Tada pirmą kartą rajono komandinių varžybų nugalėtojais tapo Gargždų pirmosios vidurinės mokyklos moksleiviai (A.Gincas, A.Voroneckas, G.Kisieliūtė). Kova tada buvo labai atkakli. Tai liudija rezultatai. Vienu tašku mažiau surinko net trys kolektyvai: 2. SMK, 3. NŽE, 4.MSV.

     1973 metų pabaigoje LSD „Nemunas" rajono taryboje įmonių vadovų pasitarime buvo išrinkta visuomeninė šachmatų-šaškių taryba, o jos pirmininku – pajėgiausias to meto rajono šachmatininkas Vytautas Kristutis (NŽE). Nariais išrinkti S.Jurgaitis (SMK), V.Kisielius (TSO), B.Jonkienė (TSO), J.Arlauskas (MSV), A.Pruckus („Gintaras") ir A.Voroneckas (I vid. mokykla).

     1975 m. birželio 24 d. SMK kultūros namuose su kombinato šachmatininkais susitiko meistras iš Latvijos Borisas Gorinas. Mače-simultane prie 15 lentų svečias laimėjo rezultatu 10,5:4,5. Pergales pasiekė A.Voroneckas, Z.Liuksas, S.Taraškevičius ir S.Jurgaitis, o V.Vingris partiją baigė lygiosiomis. Be jų svečias paminėjo gerai žaidusius Motiejų Syminą ir Kazimierą Pilotą.

     1976 metais tarp tarybinių ūkių Lietuvos čempionais tapo Vėžaičių TŪ komanda (B.Bieliauskas, J.Vyšniauskas, A.Lazauskaitė), o tais pačiais metais LSD "Nemunas" šachmatų pirmenybėse antrąją bei 1977 m. trečiąją vietas iškovojo mūsų rajono žemės ūkio valdybos architektūros darbuotojas kandidatas į sporto meistrus Jonas Budrikas, tuo tarsi pakartodamas septynerių metų senumo J.Jurkšaičio pasiekimus.

     1977 m. rajono komandinėse-asmeninėse pirmenybėse išryškėjo nauji šachmatų žaidimo lyderiai. Čempionais tapo rajono ŽŪV šachmatininkai (J.Budrikas, V.Daukšaitė, J.Kiriliauskas), aplenkę TŪT (G.Jonaitis, V.Rezgytė, B.Vitkus) bei Drevernos komandą ( M.Stalgys, G.Stalgienė, P.Zybartas). Absoliučiai geriausiu tarp vyrų pripažintas dreverniškis Manfredas Stalgys, kuris įveikė tada vienintelį rajone šachmatų kandidatą į meistrus Joną Budriką, o tarp moterų – II vidurinės mokyklos moksleivė Vilma Daukšaitė, pustaškiu aplenkusi BGAK atstovę Aldoną Sagaitienę.

     Aštuntame praeito amžiaus dešimtmetyje pajėgių šachmatininkų buvo tarp švietimo darbuotojų. Ypač išsiskyrė Endriejave mokytojavęs Algimantas Čeledinas ir kretingališkis Jonas Lapėginas. A.Čeledinas bemaž 30 metų savo pedagoginę patirtį perdavinėjo rajono moksleiviams, iš pradžių Endriejave, po to Gargžduose, aktyviai dalyvavo 1990 – 2010 metų rajono šachmatų pirmenybėse, buvo aktyvus Gargždų šachmatų klubo narys. O J.Lapėginas, iš Kretingalės persikėlęs gyventi į Klaipėdą, iki 2006 metų treniravo Klaipėdos miesto jaunimą, paruošė daug gabių šachmatininkų, tarp kurių ir abu savo sūnus – Žilviną bei Mindaugą. Deja, apie šiuos du puikius pedagogus šiandiena reikia kalbėti būtuoju laiku...

     Praėjus metams po Jono Lapėgino mirties, 2007 m. Vakarų krašto šachmatų gerbėjai Klaipėdoje gausiai rinkosi į Mokytojo pagerbimo turnyrą. Jį organizavo Jono žmona kartu su sūnumis. Dalyviai, tarp kurių buvo ir nemažas kiekis Klaipėdos rajono šachmatininkų, klausosi Jono draugų prisiminimų.


     Tolimesnė rajono šachmatų istorija susijusi su naujais žmonėmis, naujais pasiekimais.

     1982 metais įgijęs aukštąjį teisinį išsilavinimą, į Gargždus gyventi sugrįžo Vilniuje kaip pajėgus šachmatininkas susiformavęs Arūnas Gincas, o po metų pagal paskyrimą į TSO dirbti atvyko šachmatų entuziastas iš Tauragės Zigmas Bitinas. Būtent šių dviejų žmonių pasirodymas Gargžduose lėmė tolimesnę rajono šachmatų vystymo raidą. Jau nuo pirmųjų metų tarp šių dviejų šachmatininkų dėl pajėgiausiojo vardo užsimezgė arši konkurencinė kova, kuri tęsėsi bemaž gerą dešimtmetį su trupučiu.

     Tiesa, 1987-1988 metais į jųdviejų ginčą įsiterpė Arūno mokinys, Gargždų pirmos vidurinės mokyklos moksleivis Mindaugas Slušnys. Tačiau baigęs mokyklą, 1990 metais Mindaugas išvyko studijuoti į Kauną ir į Gargždus nebegrįžo. Per tą laikotarpį, jau gyvenant Kaune, jam pavyko tapti šio miesto pirmenybių nugalėtoju, 1991 metais iškovoti aukštą ketvirtąją vietą IV-tose pasaulio lietuvių sporto žaidynėse, pasiekti aukštą tarptautinio reitingo ribą – 2275.

     Arūnas Gincas Lietuvos senjorų ir veteranų pirmenybėse Marijampolėje 2014 m.

     A.Gincas 2012 m. rajono pirmenybėse susitinka su Valdu Joneliu.

     Rajono rinktinėje 2011 m. Raseinių taurės varžybose A.Gincui buvo patikėta pirmoji lenta.

     Panevėžyje prieš komandines Lietuvos pirmenybes – A.Gincas, Z.Bitinas, D.Dieninė.


     Devintame praeito amžiaus dešimtmetyje prie Pionierių (dabar moksleivių) namų šalia kitų būrelių veikė ir šachmatų skyrius. 1983-1985 metais jam vadovavo A.Gincas, o 1986-1987 – Z.Bitinas. Šachmatų žaidimo pagrindus per tą laikotarpį skyriuje gavo keletas gabesnių rajono moksleivių: be M.Slušnio dar V.Maksvytis, A.Živajevas, D.Lenkšas, R.Strauka ir kt.

     Klaipėdos TSO administracijos pastangomis 1986 metų rugpjūčio 13-tąją dieną buvo suorganizuotas šachmatų „Žaibo" turnyras, skirtas tarptautinei statybininko dienai pažymėti. Į jį susirinko 20 šachmatininkų iš viso rajono. Nugalėjo tada Judrėnų tarybinio ūkio vyr. veterinarijos gydytojas Vaclovas Martinkus. Analogiški turnyrai vyko ir 1987 bei 1988 metais. Tada atitinkamai nugalėjo Mindaugas Lapėginas ir Audrius Bitinas.
1987 metų rudenį LSD „Žalgiris" Klaipėdos rajono tarybai remiant ( pirmininkas tada buvo Petras Mickus ) suorganizuotos pirmosios Klaipėdos rajono klasikinių šachmatų pirmenybės su valandine laiko kontrole. Nugalėtojais tada tapo dviese - M.Slušnys ir Z.Bitinas. Į analogiškas pirmenybes 1988 metais susirinko dar daugiau, net 18 dalyvių, tarp kurių pirmąkart žaidė iš Klaipėdos į Gargždus persikėlęs gyventi pajėgus šachmatų kandidatas į sporto meistrus Vasilijus Čiornas. Po pusantro mėnesio kovos tada nugalėjo Z.Bitinas, tik pustaškiu aplenkdamas M.Slušnį, tašku - A.Gincą bei pusantro - V.Čiorną.

Panevėžyje prieš 2008 metų LŠL baigiamąjį turą Gargždų komanda stabtelėjo prie savo talismano – šachmatininko skulptūros. Daiva Dieninė ruošia taktinį planą, o komandos kapitonas Vasilijus Čiornas stebi Daivos veiksmus.

 

     Vasilijus Čiornas žaidžia baltosiomis figūromis LŠL mače su Plungės "Bokštu".


     Permainų vėjai išbalansavo tada besiformuojančią šachmatų vystymo rajone sistemą keletui metų. Tik 1993 metais buvo grįžta prie rajono klasikinių šachmatų pirmenybių. Naujovė buvo tik ta, kad po atrankos turnyro tarp dviejų pajėgiausių žaidėjų buvo organizuojamas papildomas mačas iki trijų pergalių. Nugalėtoju tais metais tapo A.Gincas, finale įveikdamas Z.Bitiną rezultatu 3:1. Panašus scenarijus buvo ir 1994 metais. Tada vėl nugalėjo A.Gincas, ir vėl tokiu pat rezultatu.

     A.Gincas 2013 metų rajono šachmatų pirmenybėse. Jisai dalyvavo visose vykusiose rajono pirmenybėse, iš kurių nugalėtoju buvo šešis kartus. Tai antras rezultatas tarp visų rajono pirmenybių dalyvių.


     1993 metų spalio mėnesį Gargždų merės Žibutės Gincienės ir sporto centro direktoriaus Stepono Norvilo pastangomis buvo suorganizuotas pirmasis respublikinis šachmatų turnyras, skirtas Gargždų miesto gimtadieniui pažymėti (tada „Gargždams-740"). Ši tradicija buvo tokia užkrečianti ir palaikoma įvairių rajono valdžios institucijų, kad tęsiasi jau dvidešimt trejus metus iš eilės. Šiemet šachmatų mėgėjai iš visos Lietuvos turėtų rinktis jau į „Gargždams-762" skirtą renginį.

     Tradicinio šachmatų turnyro „Gargždams-761" globėju 2014 metais buvo rajono meras Vaclovas Dačkauskas. Gargždų pirmoji komanda ką tik iškovojusi trečiąją vietą.


     1995 metų pavasarį Gargžduose buvo įkurtas šachmatų klubas „Mintis", tų pačių metų balandžio 2 d. klubas priimtas į Lietuvos šachmatų federacijos sudėtį. Pirmuoju ir kol kas vieninteliu klubo pirmininku yra Zigmas Bitinas.

     Zigmas Bitinas – Klaipėdos rajono šachmatų klubo „Mintis" pirmininkas. 2012 metais už indėlį plėtojant šachmatų sportą jis buvo apdovanotas specialiu ženklu, kurį įteikė Pasaulio šachmatų federacijos Prezidentas Kirsanas Iliumžinovas.


     Klubas bemat išplėtė veiklą, užmegzdamas ryšus su aplinkiniais šachmatų klubais, su artimiausiais rajonais, vystančiais šachmatų sportą. Pradėta tampriai bendradarbiauti su Telšių, Tauragės, Raseinių, Šilutės, Jurbarko, Palangos, Kretingos, Klaipėdos, Akmenės, Mažeikių, Plungės šachmatininkais. Klubo nariai jau 20 metų dalyvauja tradiciniuose „Žemaitijos taurės" turnyruose Telšiuose (šios varžybos dar vadinamos Žemaitijos čempionatu), nuolat kovojama Tauragėje „Atgimimo taurės" ir A.Radžiaus taurės varžybose, nuolat dalyvauta garsiuose Raseinių šachmatų maratonuose (nuo 2012 metų nebeorganizuojami), kur buvo žaidžiama ištisą parą, nepraleidžiama nė vieno proginio Mažeikių-Sedos, Akmenės, Jurbarko, Ryškėnų, Kretingos organizuojamo turnyro, tarptautinių turnyrų Palangoje „Baltijos taurė", klubo šachmatininkai nuolat dalyvauja tiek asmeninėse, tiek komandinėse Lietuvos pirmenybėse, pasaulio lietuvių sporto žaidynėse ir panašiai.

     Jungtinė Gargždų sporto mokyklos ir šachmatų klubo komanda 2014 metais Ryškėnuose buvo stipriausia.

     V.Andriušaičio vardo šachmatų taurės varžybose Plungėje.


     Gargždų rinktinės kovos Sedoje.

 

     2008 m. Antano Radžiaus taurės varžybos Tauragėje. Visi dalyviai, o ypatingai Gargždų jaunieji šachmatininkai laukia apdovanojimo.


     Gargždiškiai - Rimvydas Lukošius, Darius Alekna, Tomas Alsys – pakiliai kovojo Palangoje, „Baltijos taurėje".


     Daiva Dieninė tapo LSD "Žalgiris" 2012 metų pirmenybių nugalėtoja. Analogiškose varžybose ji prizininke tapo net penkis kartus.


     2009 metais Vilniuje vykusiose VIII Pasaulio lietuvių sporto žaidynėse Klaipėdos rajono šachmatininkai iškovojo net du medalius. Daiva Dieninė tarp moterų buvo trečia, o Laurynas Alekna – tarp jaunučių antras.


     Padidėjus šachmatų mėgėjų skaičiui, nuo 1996 metų rajono klasikinių šachmatų pirmenybės pradėtos vesti dviem, o nuo 2010 metų net trimis lygomis. Sukurta sezoninė varžybų sistema, kuri su patobulinimais ir papildymais gyvuoja bemaž dvidešimt metų. Į ją įeina ne tik klasikinių, bet ir rajono greitųjų šachmatų, „Žaibo" pirmenybės, „Žaibo" maratonas, rajono moksleivių, veteranų, komandinės pirmenybės, klubo taurės varžybos, šiemet į programą papildomai įtrauktos dar ir šachmatų-šaškių dvikovės pirmenybės, kasmet pravedami „Žaibo" turnyrai, skirti tarptautinei šachmatų dienai.

     Po „Žaibo" turnyro, skirto tarptautinei šachmatų dienai paminėti nugalėtojų apdovanojimo.


     2010 m. Rajono moksleivių pirmenybių prizininkai Laurynas Alekna, Simonas Lučinskas, Marius Maksvytis.


     Daugelį metų rajono šachmatų pirmenybėse kovojo Henrikas Gaudiešius ir Arūnas Žemaitis. Čia jie susitiko 2007 metų pirmenybių antroje lygoje.


     Aktyvus įvairių šachmatų turnyrų dalyvis, taip pat ir klubo rėmėjas yra smulkus verslininkas Vytautas Riauka.


     Startavo 2010 m. rajono pirmenybių pirma lyga. Prie pirmos lentos juodosiomis figūromis žaidžia Algirdas Varnagiris.


     1996 metais į klubo veiklą aktyviai įsijungė Paupių kaimo (vėliau Kalotės kaimo) gyventojas, verslininkas Arvydas Mickus. Tai labai pajėgus šachmatininkas, buvęs Klaipėdos šachmatų mokyklos ugdytinis, aštuntame-devintame praeito amžiaus dešimtmečiuose skindavęs laurus įvairiose Lietuvos moksleivių varžybose, ne kartą buvęs įvairių amžiaus grupių Lietuvos moksleivių pirmenybių nugalėtoju bei prizininku. Savo žaidimo galią Arvydas įrodė, rajono klasikinių šachmatų pirmenybių nugalėtoju 1996-2014 metų laikotarpyje tapdamas net aštuonis kartus, o „Žaibo" maratoną ir pirmenybes laimėdamas net 15 kartų.

     Rajono šachmatų pirmenybėse Arvydas Mickus nuolat kovoja dėl nugalėtojų titulo. Jam per 1996-2014 metų laikotarpį tai padaryti pavyko 8 kartus.


     Daiva Dieninė rajono pirmenybėse kovoja su Arvydu Mickumi. Ši atkakli partija 2014 metais baigėsi lygiomis.


     2010 metų LŠL mačas su Klaipėda. Pirmoje lentoje kovoja D.Beliajevas-A.Mickus. Gargždų komanda Arvydui daugiausiai kartų Lietuvos šachmatų lygoje buvo patikėję atstovauti pirmąją lentą.


     Tradiciniame Klaipėdos šachmatų turnyre – Žaibadienyje A.Mickus buvo tarp lyderių.


     1997 metų rudenį į Maciuičius gyventi sugrįžo ir į klubo veiklą bemat įsijungė dar vienas pajėgus šachmatininkas, tai Rimvydas Lukošius. Jisai dar labiau sustiprino rajono šachmatų lygą bei rajono rinktinę. Per visą rajono šachmatų istoriją Rimvydui penkis kartus pavyko tapti rajono pirmenybių nugalėtoju, o prizininku – dar dukart tiek. Už jį tituluotesni rajone yra tiktai A.Mickus ir A.Gincas.


     2011 metų rajono pirmenybių nugalėtojui R.Lukošiui įteikiama čempiono taurė. Tai buvo penktasis Rimvydo rajono čempiono titulas.


     2012 m. "Baltijos taurės" varžybose Rimvydas susimąstė. Jisai visada pasižymėjo giliu pozicijos vertinimu.


     Marijampolėje Lietuvos senjorų ir veteranų čempionate R.Lukošius susitinka su meistru iš Vilniaus B.Rosicianu.


     2005-2010 ir 2014 metais Gargždų šachmatų klubas „Mintis" dalyvavo Lietuvos šachmatų lygoje: 2005, 2006 ir 2014 metais – aukščiausioje, 2007-2010 metais – pirmoje lygoje. Tam susidarė galimybės, kada nuo 2004 metų klubo veikloje pradėjo dalyvauti dar du labai pajėgūs šachmatininkai, tai Martynas Taučius (Rtg. 2287) ir Daiva Dieninė. Būtent šių dviejų puikių šachmatininkų, dar Arvydo Mickaus, Zigmo Bitino, Rimvydo Lukošiaus, Arūno Ginco, Vasilijaus Čiorno, Dariaus Aleknos, Valdo Jonelio dėka Klaipėdos rajonas ne tik sėkmingai kovoja Lietuvos šachmatų lygoje, bet ir 4 kartus sugebėjo tapti LSD „Žalgiris" pirmenybių prizininkais (tame tarpe – vienąkart nugalėtojais) bei 3 kartus Lietuvos seniūnijų varžybų prizininkais (taip pat – vienąkart nugalėtojais).


     Prie lentos juodosiomis figūromis ruošiasi kautis Martynas Taučius.Tai aukščiausią tarptautinį reitingą rajone turintis šachmatininkas. Jo Rtg.- 2287.


     2012 m. Jonavoje Gargždų šachmatininkų rinktinė tapo Lietuvos seniūnijų žaidynių nugalėtojais. Komandai atstovavo M.Taučius, D.Dieninė, Z.Bitinas.

 

     2014 metais Prienuose Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse Gargždų šachmatininkai buvo antri.


     2008 m. LŠL mačas Panevėžyje. Baltosiomis figūromis žaidžia Daiva Dieninė.


     Nors aplink pamažėjo varžybų dalyvių, Daiva vis dar skaičiuoja ir ieško geriausio sprendimo.


     2010 m. LŠL mačas Vilniuje su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių rinktine.


     Kai kurie klubo nariai populiarina ir neakivaizdinius šachmatus. 2002-2004 metais vykusiose 16-tose komandinėse neakivaizdinių šachmatų Lietuvos pirmenybėse nugalėtojais tapo Gargždų „Mintis" komanda (Algirdas Misiūnas, Liudas Petkevičius, Vasilijus Čiornas, Tadas Misiūnas ir Zigmas Bitinas). Paskatintas sėkmės, A.Misiūnas po to aktyviai įsijungė į asmenines neakivaizdinių šachmatų Lietuvos pirmenybes. Per pastaruosius dešimt metų jis net penkis kartus bandė laimę nuskinti laurus tarp pajėgiausių Lietuvos neakivaizdininkų. Aukščiausia iškovota vieta ko gero bus penkta besibaigiančiose 31-ose pirmenybėse. Šiuo metu Algirdas yra 32-ųjų Lietuvos neakivaizdinių šachmatų pirmenybių lyderis.

     Nuo 2006 metų rugsėjo mėnesio Klaipėdos rajono vaikų ir jaunių sporto mokykloje (nuo 2014 metų – Gargždų sporto mokykloje) veikia šachmatų ugdymo grupė. Treneriu tada dirbti pradėjo Rimvydas Lukošius. Metus padirbėjęs, jis pareigas perleido Zigmui Bitinui, kuris su mažaisiais šachmatininkais darbuojasi pastaruosius aštuonerius metus. Per tą laikotarpį rajono šachmatininkų gretas papildė keletas pajėgių moksleivių – Laurynas Alekna, Simonas Lučinskas, Paulius Gelžinis, Marius Maksvytis, Laurynas Liutvinas. Visi jie aktyviai įsijungė į kovą dėl pajėgiausio rajono šachmatininko vardo, iškopdami į rajono pirmenybių pirmąją lygą. Negana to, Laurynas Alekna 2014 metų rajono pirmenybėse net sugebėjo iškovoti sidabro medalį. Jisai ne kartą buvo ir įvairaus amžiaus grupių Lietuvos moksleivių pirmenybių pajėgiausiųjų dešimtukuose. Dar didesnių pergalių pasiekė kitas ugdytinis Mantas Pilipuitis. Jis net du kartus lipo ant Lietuvos pirmenybių nugalėtojų pakylos, 2011 metais iškovodamas B10 Lietuvos pirmenybių sidabro, o 2014 metais – B12 bronzos medalius. Šiuo metu užsiėmimus pastoviai lanko ir šachmatų žaidimo subtilybių semiasi apie 30 įvairaus amžiaus ir lygio moksleivių.

     Nuo 2007 metų Gargžduose rengiami tradiciniai šachmatų turnyrai, skirti tarptautinei vaikų gynimo dienai pažymėti. Po 2008 metų turnyro prie Gargždų sporto mokyklos visi išėjo bendrai nuotraukai.


     2009 metų Lietuvos moksleivių klasikinių šachmatų pirmenybėse Laurynas Alekna galėjo pakovoti net dėl prizinės vietos.


     2014 metų Lietuvos greitųjų šachmatų ir „Žaibo" pirmenybės Panevėžyje. Prie 40 lentos baltosiomis figūromis žaidžia Laurynas Liutvinas. Už jo Mantas Pilipuitis.


     Mantas Pilipuitis 2011 metų Europos moksleivių greitųjų šachmatų ir "Žaibo" pirmenybėse Druskininkuose.


     2010 metų Lietuvos moksleivių pirmenybėse pagirtinai kovojo Antanas Žvinklys.


     2014 metų Lietuvos greitųjų šachmatų ir "Žaibo" pirmenybėse Panevėžyje. Tarp gausybės dalyvių yra ir penki gargždiškiai – Laurynas ir Rokas Liutvinai, Mantas Kerpė, Antanas Žvinklys ir Mantas Pilipuitis.


     Gargždų sporto mokyklos jaunučių rinktinė - Antanas Žvinklys, Rokas Liutvinas, Mantas Kerpė, Mantas Pilipuitis ir Danielius Raudys – 2013 metų komandinėse Lietuvos pirmenybėse iškovojo aukštą penktąją vietą.


     Klubo veikloje dalyvauja įvairaus amžiaus, įvairių profesijų, įvairių politinių įsitikinimų žmonės. Gražu matyti, kai šalia Gargždų sporto mokyklos ugdytinių prie lentų varžybose sėdi aštuntąją dešimtį skaičiuojantys veteranai Petras Mitkevičius, Eugenijus Slušnys arba į devintą dešimtį įpusėję vėžaitiškiai Arūnas Žemaitis ar Steponas Jurgaitis. Tai gyva rajono šachmatų istorija..
     Tarp mūsų yra ir dvasininkijos atstovų. Endriejavo ir Judrėnų klebonas Stanislovas Anužis pastarąjį dešimtmetį yra ne tik nuolatinis rajono pirmenybių pirmos lygos dalyvis, bet kas žino, gal net pajėgiausias tarp dvasininkų šachmatininkas Lietuvoje.

 

     Partija Stanislovas Anužis – Antanas Žvinklys buvo viena iš pagrindinių dėl patekimo į pirmąją lygą. Klebonas S.Anužis – aktyvus šachmatų klubo dalyvis nuo pat atvykimo į Klaipėdos rajoną.

 

     Tarp teisėsaugos atstovų Lietuvoje taip pat vyksta nuolatinės šachmatų varžybos. Čia visada aktyviai dalyvauja ir mūsų rajono atstovai: advokatas Arūnas Gincas, prokuroras Darius Alekna, policijos komisaras Gediminas Radzevičius.

     Puikiai šachmatų žaidimą, beje kartu ir šaškių, supranta rajono policijos skyriaus viešosios tvarkos komisaras Gediminas Radzevičius. Rajono šachmatų-šaškių dvikovės pirmenybėse jis šiemet buvo trečias.


     Nuolat vyksta įvairių įstaigų, organizacijų spartakiados. Štai LITANA įmonių grupė į savo spartakiados programą yra įtraukę šachmatus. Čia kasmet susirenka Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, kitų šalių rinktinės išsiaiškinti pajėgiausius.

     Pastaraisiais metais šachmatai populiarūs tapo ir seniūnijų sporto žaidynėse. Čia nuolat dėl pajėgiausiųjų kovoja Gargždų, Vėžaičių, Kretingalės, Dovilų seniūnijos. Yra gebančių žaisti ir kitose seniūnijose.

     Loginis mąstymas, nuolatinis įvykių analizavimas, operatyvus sprendimų priėmimas reikalingas visų gyvenimo sričių specialistams. Šachmatai visa tai duoda, niekas to nepaneigs...

     Vyksta klubo taurės varžybų turas. Žaidžia Steponas Jurgaitis- Darius Sungaila. Jų žaidimą stebi Petras Mitkevičius, Eugenijus Slušnys, Vytautas Riauka.


     Prie pirmo stalo žaidžia Konstantinas Dubinskas iš Kretingos ir mūsiškis Darius Alekna. Už jų Daiva Dieninė ir Robertas Mockus.


     Deja, negailestingas laikas po truputėlį retina mūsų gretas. Per klubo gyvavimo laikotarpį mus jau paliko buvę puikūs šachmatininkai Vytautas Kristutis, Romualdas Bertulis, Vytautas Petruškevičius, Juozas Dužinas, Vaclovas Venckauskas, Henrikas Gaudiešius, Petras Žebrys, Manfredas Stalgys, Algimantas Čeledinas. Visų jų pasiekimai amžiams įrašyti į mūsų istoriją.

     Tai tik maža dalelė rajono šachmatų istorijos. Joje yra dar nemažai tuščių vietų, mat trūksta faktų, istorijos liudininkų. Tačiau viliamės, kad visa tai pamažėl pildysis ir kažkada ši istorija įgaus dar tikresnį pagrindą. Jei kas turite rajono šachmatų tema įdomesnių faktų, pasidalinkite su straipsnio autoriumi. Gal jiems atsiras vietos naujoje istorijoje, kuri bus kaip tęsinys to, kas dabar parašyta.

     Tarptautinė šachmatų diena visame pasaulyje pažymima įvairiais turnyrais jau nuo 1966 metų. Ne išimtis ir mūsų rajonas, pastarąjį dešimtmetį ta proga organizuojantis „Žaibo" turnyrus. 

     Šiemet jis įvyks liepos 20 dieną 19 val. Gargždų sporto centro šachmatų-šaškių patalpose (Janonio g.11). Norinčius susitikti su pajėgiausiais rajono šachmatininkais, kviečiame dalyvauti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 298 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,