Mano Gargždai



Kas pasikeitė po rinkimų?

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

     Prabėgus pirmam Tarybos posėdžių ciklui nuo naujai išrinktų Tarybos narių ir mero priesaikos iki vasaros pertraukos, galima ramiai sakyti – nieko naujo. Pirmieji posėdžiai, be einamųjų ūkinių reikalų, tradiciškai skiriami postų, komitetų skirstymuisi.

 

     Per pastaruosius posėdžius valdančiosios daugumos atstovai, esantys postuose, ramiai prisiėmė jų pečius prislėgusio padidėjusio darbo užmokesčio ir priedų naštą. Vėliau suformavo sekretoriato komandą ir galiausiai patvirtino naująjį Tarybos veiklos reglamentą, kuriuo „švelniai" suraišiojo rankas opozicijai ir tai „kompensavo" padidintomis išmokomis Tarybos nariams.

     Iš opozicijos buvo laukiama karingų šūksnių ir ilgų ugningų politikavimo kalbų. Buvo laukiama, nes tokia praėjusios kadencijos patirtis. Galima sakyti, kad anuomet užsidegusi ir kaitriai liepsnojanti „kovotojų vikingų" dvasia persikėlė į pozicionierių gretas, kartais dar nesusivokiant, kad politikuoti ir kovoti nebėra reikalo. Reikia daryti darbus. Nešališkai, protingai, ekonomiškai naudingai ir sąžiningai – kaip prieš ir per rinkimus buvo žadėta.

     Opozicijos atstovai išlaiko užsibrėžtų tikslų kartelę – ne politikuoti, bet dirbti. Visada palaikomi rajono gyventojams reikalingi sprendimai, nežaidžiant pozicijos-opozicijos korta. Teikiami siūlymai, aktyviai dalyvaujama darbo grupėse, komitetuose, posėdžiuose.

     Smagu, kad rinkimų metu išsakytas liberalų mintis bei planuotus darbus priglaudė ir įgyvendina dabartinė pozicija. Tai džiugina, nes viskas daroma rajono gyventojų labui.

     Kalbėjome ir apie kelių laistymą, ir apie darželio Ginduliuose atsiradimo galimybes, ir apie pėsčiųjų-dviračių tako nuo Gargždų iki Laugalių sutvarkymo poreikį bei būdus, ir karjerų poilsio zonų gaivinimą...Kalbėjome ne tik ką, bet ir kaip darytumėme. Akivaizdu, kad kai kurie siūlymai buvo išgirsti.

     Deja, tenka apgailestauti, kad kolegoms nevisada pavyksta išlaikyti politinės kultūros, racionalumo ir išbandymo valdžia egzaminą. Pirmu „krikštu" tapo Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komiteto pirmininkei įtraukus į Tarybos darbotvarkę komitete išdiskutuotus (beje, kur pritarimas buvo absoliutus) klausimus iš komiteto veiklos srities. Buvo diskutuojama dėl rajono savivaldybės sveikatinimo veiklos prioritetų 2015-2018 metams nustatymo bei vaikų dienos centrų steigimo Kretingalės ir Veiviržėnų seniūnijose. Abu klausimai svarbūs. Dar anoj politinėj kadencijoj diskutuoti, į įgyvendinimo planus įtraukti. Šie klausimai sukėlė aistrų bangą ne tiek dėl reikalingumo, turinio ar kaštų, kiek dėl rūpesčio, kodėl opozicijos atstovė juos teikia ir pristato. Beje, pristato komiteto vardu. Palaikymo sulaukė tik sveikatinimo veiklos prioritetai. Gerai, kad bent rajono gyventojų sveikata, jos prevencija, mirtingumo lygmuo svarbus visiems Tarybos nariams. O vaikai palauks, o gal užaugs, gal patys sugebės rasti savo vietą po saule, todėl vaikų iš rizikos šeimų užimtumo dienos centrų steigimo klausimas išimtas iš darbotvarkės. Kaip reikalaujantis papildomos gilios analizės ar dar kažko.

     Krito didvyrio mirtimi arba į „darbo grupę" dar vienas svarbus pateiktas sprendimo projektas „Dėl komunikacijų ir jų inžinierinių tinklų statybos, rekonstravimo, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims". Paprastai kalbant, sprendimas, kuris suteiktų teisėtą galimybę bendruomenėms, prisidedant finansiškai kartu su savivaldybės lėšomis sparčiau tuos dulkančius kelius susitvarkyti. Tai įvertinta kaip svarbus klausimas, bet reikalingas dar išdiskutuoti. Tikiuosi, kad išdiskutuos(-im) ir pavyks priimti sprendimus, kurie daugeliui rajono gyventojų labai reikalingi. Gaila ir dėl Lapių globos namų bei bendrabučio vizijos. Aišku, kad globos namuose ir bendrabutyje gyvenančių vaikų gyvenimo sąlygas reikia gerinti. Reikia gerinti ir kuo skubiau. Todėl visiškai neaišku, kodėl pasirinktas ilgas kelias, apipintas projektavimo darbais, derinimais, statybomis ir , neabejotinai, daug didesnėmis išlaidomis. Galima buvo pasukti greitesniu ir pigesniu keliu, perkant butus ar namą ir juos pritaikant pagal keliamus reikalavimus. Dabartinio bendrabučio būklė atitinka sąvoką – nugriauti ir tikrai ne renovuoti. Čia gi ne Trakų pilis ar Valdovų rūmai. Tai vaikų gyvenimo sąlygos, kurias reikia gerinti šiandien ir dabar. Spėju, kad dabartiniai vaikučiai jau bus pasukę savo gyvenimo keliais, kol geri dėdės ir tetos jiems sąlygas pagerins.

     Siūlymui kurti, bet taupyti, steigiant Tarybos sekretoriatą, nebuvo pritarta. Suformuotas darbuotojų sąstatas, lygiuojantis į Klaipėdą, tik smulkmena – kaimyninėje savivaldybėje tris kartus daugiau gyventojų, tris kartus didesnis savivaldybės biudžetas, daugiau Tarybos narių. Administracijos darbuotojų skaičius ir išlaikymo kaštai taip pat artėja prie tendencijos, kad tuoj tuoj taps panašūs.

     Nelyginkime, kiek asmeninio pasitikėjimo balsų rinkimų metu gavo politikos naujokai ir labiau patyrę, daug nuveikę, ne vieną kadenciją dirbę gyventojų labui kai kurie rajono politiniai veikėjai. Skaičiai byloja patys už save. Gaila, kad nuostata „balsas iš opozicijos į dangų neina" taip giliai įsišaknijusi. Ir nesvarbu, kad siūlymai atitinka šio laikmečio dvasią, gyventojų poreikius, yra motyvuoti ir pagrįsti.

     Pasidžiaugėm, kad surinkta į biudžetą viršplaninių lėšų ir pasileidom skirstyti. Ir tapo aišku, kokia gi nelengva ta sprendimų ir atsakomybės našta. Ir nepamatuoti pažadai, ir geri norai slegia. Rajono gyventojai laukia, net tie, kurie nėjo balsuoti. Jie tiesiog nerinko. Nieko. Nei asmens, nei partijos, nes netiki arba nebetiki valdžia ir jos veikla. Atgaivinkim žmonėms tikėjimą. Darbais atgaivinkim, o ne pozicijos-opozicijos žaidimais, ne politikuokim, tiesiog dirbkim.

     Ir dar apie atmintį. Pasitaiko atvejų, kuomet pamirštama, kad ir opozicijoje yra Tarybos narių. Šie atminties sutrikimai ypač pasireiškia atvykus užsienio delegacijoms, Lietuvos Respublikos ministrams, vykstant į kitas savivaldybes ar šalis patirties pasisemti. Beje, ir gyventojų kreipimaisi, skirti Tarybos nariams, pasiekia adresatą, tik jei būna išsiųsti asmeniškai. Nežinia kodėl. Visus 27 Tarybos narius rinko rajono gyventojai, visiems įteiktas tikėjimo, pasitikėjimo ir atstovavimo mandatas. Reikia būti stipriems, kad gebėti konsoliduotis ir dirbti drauge. Gal dar tiesiog tokie nesame. Gal dar tik augame.

 

Pagarbiai,
Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narė,
Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komiteto pirmininkė Audronė Balnionienė

 

Tai yra subjektyvi nuomonė, todėl už rašinio turinį redakcija neatsako.

1 komentaras

  • Nieks nepasikeite... pernai dukart, siemet dar karta tvarko saligatvi prie pasto mero imones "darbininkai" is miesto biudzeto... bet dar ne metu pabaiga... kazin ar privatininkas galetu leist uz ta pati darba moket tris kartus, gerb.mere?

    Pranešti jurgis Pirmadienis, 2015 liepos 20 15:53 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 222 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,