Mano Gargždai



Jūros šventė kelia savo burę (programa)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

     Jau šiandien, liepos 24-ąją, Klaipėdą užlies Jūros šventės bangos bei baltos laivų burės. Tarp daugybės skirtingo žanro renginių – gražios ekologiškos iniciatyvos, kuriomis skatinama gražinti ir švarinti savo miestą.

 

     „Klaipėda – jūrinės valstybės simbolis – atvertė dar vieną savo istorijos puslapį ir kviečia Jus jau į 56-ąją Jūros šventę – didžiausią vasaros fiestą Lietuvoje, kaskart sutraukiančią tūkstančius jūrą ir laisva uostamiesčio dvasia alsuojančius vėjus mylinčių žmonių. Neabejoju, kad šiųmetinė Jūros šventė, kurios šūkis „Fiesta baltų burių mieste!", visiems į Klaipėdą atvykusiems svečiams padovanos aibę naujų įspūdžių, o pačius klaipėdiečius paskatins dar labiau didžiuotis tuo, kad esame gilias jūrines tradicijas puoselėjantis Baltijos uostamiestis", - sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

 

Šventei pasiruošta

     Nors pirmosios Jūros šventės spalvos ir motyvai miestą papuošė jau vakar, oficiali šventės pradžia penktadienį, kuomet į miesto gatves pasklis daugybė renginių, nuotaikų ir spalvų. Anot Jūros šventės organizatorių VšĮ „Klaipėdos šventės" šventei pasiruošta.

     „Sunku nupasakoti emocijas kuriomis dabar gyvename – startinis jaudulys, paskutinieji štrichai, kuriozinės situacijos ir maži nesusipratimai adrenalino lygį kilsteli kaip turi būt. Tačiau tai ir yra didysis šventės grožis, laukimas, kai bemiegės naktys virsta trijų dienų šurmuliu. Šventės išvakarės norime nuoširdžiai padėkoti visiems Jūros šventės bičiuliams ir draugams, kurie savo idėjomis, nuoširdžiu darbu ir ilgomis darbo valandomis padeda kurti trijų dienų legendą", - sakė VšĮ „Klaipėdos šventės" kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

     Jūros šventės metu kaip įprasta bus sutelktos kur kas didesnės policijos pareigūnų, gelbėtojų, medikų, miesto tvarkytojų pajėgos. Šiais metais Jūros šventės svečių sveikata rūpinsis ir Maltos ordino pagalbos tarnyba (Maltiečiai). Šventės metu Maltiečių ženklu pažymėtos palapinės įsikurs šalia pagrindinių šventės scenų. Čia bus galima gauti pirmąją pagalbą, kurią teiks sertifikuoti Maltiečių instruktoriai. Be stacionarių, gerą sveikatos būklę užtikrinančių taškų, senamiestyje taip pat budės dvi Maltiečių savanorių komandos, kuriuos pastebėjus bus galima prašyti pirmosios pagalbos.

     „Šventei pasiruošta, todėl keliam baltąsias bures ir kviečiam ant mūsų pramogų laivo denio. Būkit pasveikinti visi šventės svečiai, klaipėdiečiai ir visos Lietuvos jūros, jūrinės tradicijos mylėtojai. Sveiki atvykę į Klaipėdą – laimingų žmonių miestą, mūsų romantišką uoste ir teneužsupa jūsų šėlstančios fiestos bangos", - duodamas startą 56-ajai Jūros šventei sakė VšĮ „Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys.

 

     Jūros šventės fiestoje - įspūdingas ispaniškas laivas

     „Nao Victoria" – įspūdingas ispanų burlaivis-muziejus, kurio istorija mena XVI amžių. Tai tiksli Fernando Magelano flotilės burlaivio, vienintelio grįžusio iš pirmosios ekspedicijos aplink pasaulį ir įrodžiusio, kad žemė apvali, kopija, pastatyta 1991 m. Ispanijoje. Siekdama paminėti pirmąją kelionę jūra aplink pasaulį ir skleisti žinias apie ispanų atradėjų laimėjimus, ši „Viktorijos" kopija 2004 m. Sevilijos uoste pradėjo dar vieną kelionę aplink pasaulį. Nuo 2004 iki 2006 metų buvo nuplaukta beveik 27 tūkst. jūrmylių ir aplankyta 17 šalių. Antroji „Viktorija" vėl apiplaukė Žemę.

     Laive atkurtos autentiškos interjero detalės leidžia pajusti unikalią to laikmečio kelionių, troškimų ir atradimų dvasią. Burlaivio ilgis – 25,90 m, didžiausias burių plotas – 286,00 m2. Burlaivis-muziejus apsilankyti ir susipažinti su didinga Ispanijos marinistine istorija kvies tris Jūros šventės dienas.
Jūros šventės mestu lankytojai taip pat galės išvysti mokslinę tiriamąją ir mokomąją Klaipėdos universiteto škuną „Brabander" bei jachtą „Odisėja". Kruizinių laivų terminale lauks ir seniausias „Baltic Sail" laivas – šešių burių škuna „Eldorado", seniausias Lenkijos burlaivis, pastatytas 1918 m.

Olandijoje ir perstatytas 1989 m. bei jachta iš Lenkijos „Malbork".


     Policijos pareigūnai žymės vertingus daiktus

     Jūros šventės metu Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro prevencijos skyrius kviečia ne tik švęsti, bet ir pasirūpinti savo turto saugumu ir pasižymėti vertingus daiktus. Šventės metus klaipėdiečiai bus kviečiami žymėti turimus vertingus daiktus bei dviračius. Prevencinė akcija bus vykdoma liepos 25-ąją, šeštadienį, nuo 10 iki 16 val., Atgimimo aikštėje.

     Daiktų žymėjimas - tai viena prevencijos priemonių turtui nuo ilgapirščių apsaugoti. Pastebima, kad policijoje pažymėti daiktai vagiami rečiau, kadangi juos parduoti gana sudėtinga. Be to, policijos pareigūnams atradus vogtą žymėtą daiktą paprasta identifikuoti jo savininką, tad didesnė tikimybė jį praradus susigrąžinti. Galima žymėti visus vertingesnius daiktus: dviračius, televizorius, kompiuterius, vaizdo ir garso techniką, darbo įrankius ir kt.
Asmuo, norintis pažymėti vertingus daiktus, turi pateikti asmens dokumentą. Pažymėti daiktai ir jų savininko duomenys užregistruojami, o daiktams suteikiami individualūs kodai. Norintys įregistruoti dviratį turės pateikti ir daikto įsigijimo dokumentą.


     Nemokamas wi-fi visoje Jūros šventės teritorijoje

     Ištikimas Jūros šventės partneris - telekomunikacijų bendrovė TEO kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius drauge švęsti vieną įspūdingiausių renginių Lietuvoje – Jūros šventę. Viso renginio metu, liepos 24-26 dienomis, visoje Jūros šventės teritorijoje veiks nemokamas internetas „TEO Wi-Fi".

     Prie interneto prisijungti bus galima greitai ir nesudėtingai, su bet kokiu išmaniuoju įrenginiu: mobiliuoju telefonu, planšetiniu ar nešiojamuoju kompiuteriu. TEO kviečia išnaudoti galimybę nemokamai naudotis belaidžiu internetu ir nevaržomai dalintis šventės įspūdžiais.

     Internetas padės ir susigaudyti renginių gausoje. Naudodamiesi „TEO Wi-Fi" ir atsinaujinusia bei baltų burių ženklu pasipuošusia „Jūros šventė" mobiliąja programėle, šventės dalyviai gaus visą jiems reikalingą informaciją. Sumanus ir Jūros šventės svečių patogumui atnaujintas gidas, nurodys trumpiausius kelius iki šventinio šurmulio, leis pasirinkti labiausiai patinkančius renginius. Programėlė pritaikyta šiandien populiariausiems išmaniesiems telefonams su iOS ir Android operacinėmis sistemomis.

 

Jūros šventės programą rasite čia - Jūros šventės programa

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 320 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,