Mano Gargždai



Kiemų švara rūpinsis gyventojai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka.

Nuo rugsėjo 1 dienos Klaipėdos rajono daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojai patys turės rūpintis teritorijos tvarkymu ir švara, o už sutaupytas Savivaldybės biudžeto lėšas ketinama atnaujinti esamas ir įrengti naujas vaikų žaidimų aikšteles.

 

Skirta laiko pasiruošti

Klaipėdos rajone yra 707 daugiabučiai gyvenamieji namai. Daugiausiai – 124 – Gargždų mieste, 59 – Priekulėje, 35 – Doviluose, 22 – Vėžaičiuose, 20 – Kretingalėje ir t.t. Savivaldybės taryba dar 2013 m. priėmė sprendimą, pagal kurį daugiabučių gyvenamųjų namų savininkai ir bendrasavininkiai organizuoja daugiabučio namo tvarkomos teritorijos priežiūros darbus ir atsako už teritorijos švarą ir tvarką. Šio sprendimo vykdymo laikas atidėtas, kad gyventojai turėtų pakankamai laiko pasiruošti naujai tvarkai.

Gargžduose daugiabučiams namams tvarkomos teritorijos priskirtos patvirtintais detaliaisiais planais – jais nustatytos teritorijos ribos prie visų daugiabučių. Priekulėje sklypai nėra suformuoti, tačiau gyventojų tai neatleidžia nuo pareigos rūpintis gyvenamojo namo aplinka. Klaipėdos rajono miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo, švaros ir viešosios tvarkos taisyklėse pažymėta, kad nesant suformuoto sklypo, privalu tvarkyti aplinką 20 metrų atstumu nuo pastato.

Iki šiol daugiabučių gyventojai nemokėdavo mokesčio už aplinkos tvarkymą. Lėšas bendro naudojimo teritorijų priežiūrai iš biudžeto skirdavo Savivaldybė.

 

Sutaupytos lėšos – vaikų poreikiams

Gargždų seniūnijoje daugiabučių kiemų švara rūpinasi seniūnijos darbininkai. „Šiemet gatvių ir žaliųjų plotų tvarkymui ir priežiūrai seniūnijai iš Savivaldybės biudžeto buvo skirta 67 904 eurai. Už šiuos pinigus tvarkomi ne tik kiemai, bet ir parkai, šaligatviai, pėsčiųjų ir dviračių takai, kitos bendro naudojimo teritorijos. Tiesa, į šią sumą neįeina darbininkams mokami atlyginimai, mokesčiai Sodrai“, – teigė Gargždų seniūnijos seniūno pavaduotojas Justinas Donauskas.

Priekulės seniūnijos seniūno pavaduotojas Valerijus Velkas patikino, kad daugiabučių namų aplinką Priekulėje ir iki šiol tvarkėsi patys gyventojai: „Mes prižiūrime viešąsias erdves, valome gatves, kelius, tačiau kiemų tvarkymui tikrai neturime nei lėšų, nei pajėgų. Gyventojai patys rūpinasi savo kiemų švara ir tvarka“. Šiemet seniūnijos gatvių, parkų ir neveikiančių kapinių priežiūrai skirti 13 536 eurai, darbininkų atlyginimams – 58 593 eurai.

Daugiabučių gyventojams patiems pradėjus tvarkytis, bus sutaupyti biudžeto pinigai. Kaip informavo Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Virgilijus Liepinis, už sutaupytas lėšas ketinama atnaujinti esamas ir įrengti naujas vaikų žaidimų aikšteles, jeigu šiam siūlymui pritars Savivaldybės taryba.

 

Tvarkys patys arba mokės pinigus

Kaip organizuoti teritorijos tvarkymą, spręs daugiabučių gyventojai. Daugiabučių namų savininkų bendrijos ir butų savininkai ar bendrasavininkiai, veikiantys pagal jungtinės veiklos sutartį, galės pirkti kiemų tvarkymo paslaugą iš verslininkų ir jos kaštus pasidalyti. Kita išeitis – patiems tvarkytis sklypą prie daugiabučio. Daugiabučių namų, kuriuos administruoja UAB „Gargždų būstas“, kiemų švara rūpinsis administratorius. Pakalbintas šios įmonės direktorius Rimvydas Rameika sakė, kad kol kas skaičiuojama, kiek atsieitų kvadratinio metro tvarkymo kaina, todėl dar neaišku, ar gyventojams už šią paslaugą reikės mokėti.

„Gyventojai yra supratingi, vertina švarą, tvarką, grožį ir, manau, nekils keblumų dėl aplinkos tvarkymo. Prie kai kurių daugiabučių namų aplinka tvarkoma pavyzdingai, čia žydi gėlynai, kurių puoselėtojai už tai negauna nei cento. Galbūt tai paskatins ir kitų daugiabučių namų gyventojus pasistengti“, – kalbėjo Savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas. Vis dėlto, jeigu teritorija prie daugiabučio būtų tvarkoma atmestinai arba išvis neprižiūrima, numatyta atsakomybė pagal įstatymus. Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vida Matulaitytė informavo, kad už teritorijos nepriežiūrą pagal Administracinio teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnį gresia įspėjimas arba bauda iki 579 eurų.

Klaipėdos rajono miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo, švaros ir viešosios tvarkos taisyklės skelbiamos Savivaldybės interneto svetainėje www.klaipedos-r.lt, skiltyje „Gyventojams“.

 

Reklama: namų tvarkytojos Vilniuje

1 komentaras

  • nebeturiu zodziu!!!!!!!!!! juokas ima iki negaliu :DDDDDDDDDDDD,na dekites dekites i kisenes ,bet kad neatsisuktu ta pati sluota jums patiems :DDDDD

    Pranešti as Ketvirtadienis, 2015 liepos 30 20:45 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 322 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,