Mano Gargždai



Kaip apsisaugoti nuo žalingo saulės poveikio

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Vasaros Lietuvoje labiausiai laukiame dėl gausių saulės spindulių, kurių taip stokojame kitais metų laikais. Tačiau bene kiekvienas yra girdėjęs ir apie žalingą saulės poveikį. Įsibėgėjus vasarai Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kaip saulė gali pakenkti sveikatai ir kokiomis priemonėmis saugotis, kad išvengtume neigiamo jos poveikio.

 

Piktnaudžiauti – pavojinga

Saulės šviesa yra būtina vitamino D gamybai mūsų organizme, todėl visiškai jos atsisakyti negalime. Tačiau pernelyg ilgas mėgavimasis saule gali turėti ir itin skaudžių pasekmių sveikatai. Specialistai perspėja, kad paraudusi, jautri, skausminga, pūslėta ar besilupanti oda – tai ženklas, kad oda nudegė.

Saulė spinduliuoja įvairaus ilgio ultravioletinius (UV) spindulius. Odos nudegimus sukelia ultravioletiniai B spektro saulės spinduliai (UVB), ultravioletiniai A spektro saulės spinduliai (UVA) siejami su ankstyvuoju odos senėjimu, žmogaus imuninės sistemos nusilpimu. Tačiau abi spinduliuotės rūšys didina odos vėžio išsivystymo riziką. Ultravioletiniai spinduliai taip pat gali sukelti įvairias akių ligas.

 

Kaip saugiai mėgautis saule?

Norėdami mėgautis saule ir būti sveiki pirmiausia turėtume pasirūpinti apsaugos nuo UV spindulių poveikio priemonėmis.

Geriausiai nuo kenksmingų UV spindulių apsisaugosime ribodami buvimo atviroje saulėje laiką, dėvėdami visą kūną dengiančius šviesius natūralios medžiagos drabužius, kepurę, akinius nuo saulės. Labiausiai saulės reikėtų vengti vidudienį, kai ji yra aktyviausia.

Nuo saulės poveikio apsaugantys kosmetikos gaminiai taip pat gali būti veiksminga priemonė. Renkantis kosmetikos priemones nuo saulės reikėtų atidžiai perskaityti gaminio etiketę ir laikytis joje pateiktų naudojimo nurodymų. Svarbiausia, kad šios priemonės apsaugotų ne tik nuo UVB, bet ir nuo UVA spindulių, kadangi, kaip minėta, abiejų rūšių spinduliai yra žalingi sveikatai.

Apsauginių kremų etiketėse paprastai nurodomas apsaugos nuo saulės poveikio koeficientas (SPF). Pavyzdžiui, kosmetikos gaminys, kurio koeficientas yra 15, sulaiko 93 proc. UVB spindulių, o gaminys, kurio koeficientas 30, sulaiko 97 proc. UVB spindulių. Kaip matyti, skirtumas nėra didelis, tad renkantis priemones nuo saulės, labiau reikėtų kreipti dėmesį į informaciją, nurodančią, nuo kokių UV spindulių kremas apsaugo, o ne į SPF dydį.

Tačiau piktnaudžiauti saule nereikėtų, net ir pasitepus apsauginiais kremais. Mat tepantis kremu kūną, vis tiek lieka mažiau kremu padengtų ar visai nepadengtų kūno vietų, kurios dėl ilgo buvimo saulėje bus labiau pažeistos.

Naudojant kosmetines apsaugos nuo saulės priemones vertėtų atsiminti, kad net ir labai veiksmingai nuo saulės poveikio apsaugantys gaminiai negali užtikrinti visiškos apsaugos nuo UV spindulių keliamo pavojaus, todėl pirmiausia reikėtų vengti ilgo kaitinimosi bei dėvėti tinkamus drabužius. Ypač reikėtų nuo saulės saugoti vaikus ir kūdikius.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 290 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,