Mano Gargždai



Renovuoti pastatai atveria duris lankytojams

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Dituvos pagrindinė mokykla. Klaipėdos r. sav. nuotr. Dituvos pagrindinė mokykla. Klaipėdos r. sav. nuotr.

     Rugsėjo pirmąją įkurtuves švęs net kelios rajono švietimo įstaigos. Renovacija užbaigta Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centre, Dituvos pagrindinėje mokykloje, vidaus patalpų atnaujinimo darbai baigiami Ketvergių pagrindinėje mokykloje. Apie šiuos bei kitus įgyvendinamus projektus kalbamės su Savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite.

 

     Klaipėdos rajone Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras yra didžiausią neformaliojo ugdymo patirtį turinti įstaiga, tačiau daugelį metų neatsirasdavo galimybių seną pastatą renovuoti...

     Atsiradus galimybių finansavimą gauti iš Europos Sąjungos (ES) fondų, Savivaldybei pridėjus savo įnašą – ledai pajudėjo. Centrą kasmet lanko apie 350 moksleivių, kurie nuo šiol bus ugdomi atnaujintose ir puikiai sutvarkytose patalpose. Į kadaise buvusį muitinės pastatą investuota 303 tūkst. 288 Eur, iš jų 138 tūkst. 085 Eur atnaujinimui skyrė ES. Džiaugiuosi, kad kultūros paveldo vertybe pripažintas pastatas prikeltas naujam gyvenimui. Išsaugant jo vertingąsias savybes – tūrinę erdvinę kompoziciją, aukštų išplanavimą, fasadų sprendimus – buvo apšiltintos sienos, grindys, stogas, suremontuoti pamatai, fasadai, pakeista stogo danga, lauko ir vidaus durys, modernizuota elektros instaliacija, šildymo sistema, atlikti vidaus patalpų apdailos darbai. Žymiai pagerėjo sąlygos būrelius lankantiems vaikams, darbuotojams. Vis dėlto visapusiškam centro prieigų sutvarkymui lėšų stinga. Papildomų pinigų trūksta įrengti vietą dviračiams, užvežti juodžemį, apsėti žolę, todėl planuojama papildomai prašyti 4 700 Eur iš savivaldybės biudžeto.

 

     Dituvos pagrindinės mokyklos bendruomenei šių naujųjų mokslo metų pradžia taip pat bus ypatinga?

     Tikrai taip – mokykla taip pat yra rajono kultūros paveldo turtas, todėl puiku, kad po renovacijos pastatas neprarado unikalumo. Išsaugoti vertingiausi elementai – lauko akmenų pamatai, drožinėtos sijos ir gegnės, dekoratyvinės stygos, vėjalentės. Mokykloje nuo šiol bus šilčiau ir jaukiau. Apšiltinti pamatai, fasadai ir grindys, pakeisti langai ir durys, apšiltintas ir uždengtas stogas, modernizuota elektros instaliacija, šildymo ir vėdinimo sistemos, atlikti vidaus patalpų apdailos darbai, sutvarkyta teritorija. Šiems darbams prireikė beveik 525 tūkst. Eur, iš jų per 263 tūkst. Eur pavyko gauti iš ES fondų. Takeliams ir aikštei išgrįsti iš savivaldybės biudžeto papildomai buvo skirta dar beveik 26 tūkst. Eur. Papildomų pinigų dar prireiks interneto tinklams atnaujinti. Prašoma 4 450 Eur darbams, kurie nebuvo numatyti, tačiau yra būtini – žaibosaugos ir evakuacinių šviestuvų įrengimui. Pradėtas rengti ir dar vieno mokyklai priklausančio pastato renovacijos projektas.

 

     Aplinkos ministerijos lėšomis energijos taupymo projektai įgyvendinami Ketvergiuose, Žadeikiuose ir Girkaliuose...

     Reikėtų pasakyti, kad Savivaldybė šiems projektams taip pat skyrė pinigų iš Savivaldybės biudžeto. Ketvergių pagrindinei mokyklai ministerija iš LIFE programos skyrė 231 tūkst. 122 Eur, iš Savivaldybės biudžeto papildomai pridėta 44 tūkst. Eur. Girkalių kultūros namų renovacijos vertė – 245 tūkst. 600 Eur, iš jų 33 tūkst. Eur – Savivaldybės biudžeto pinigai. Žadeikių kultūros namams prireikė 192 tūkst. 500 Eur, iš jų 30 tūkst. 300 – Savivaldybės finansavimas. Jeigu Savivaldybės taryba neskirtų papildomų lėšų, pastatai taip ir liktų ne iki galo sutvarkyti. Štai Ketvergiuose jau apšiltintas ir pakeistas stogas, apšiltintos pirmo aukšto grindys, tvarkomos vidaus patalpos. Anksčiau mokykla buvo kūrenama kietojo kuro katilu, tačiau vietoj senosios katilinės įrengta nauja, pastatytas modernus automatinis granulinis katilas, nutiesta šildymo trasa nuo katilinės iki mokyklos. Iki rugsėjo pirmosios skubama užbaigti statybos darbus mokyklos viduje, vėliau darbininkai imsis išorinių sienų šiltinimo, apdailos. Girkaliuose po rekonstrukcijos dalyje patalpų įsikurs kultūros namai, taip pat biblioteka, bendruomenės namai, jaunimas. Planuojama perkelti ir medicinos punktą, o senąjį parduoti arba pritaikyti socialinėms reikmėms. Rekonstruotuose Žadeikių kultūros namuose dalis patalpų taip pat bus pritaikyta bibliotekai, bendruomenei. Abu pastatai šiltinami, keičiama stogų danga, atliekami kiti darbai, kurie pareikalaus dar nemažai Savivaldybės investicijų.

 

     Renovacija šiemet prasidėjo ir Gargždų lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas"?

     Šis pastatas nebuvo rimtai remontuotas jau daugelį metų, todėl renovacija buvo būtina. Švietimo ir mokslo ministerija pastatui atnaujinti skyrė 231 tūkst. 695 Eur. Už šią sumą bus pakeista šildymo sistema, rozetės, jungtukai, elektros skydai, šalto ir karšto vandens ir nuotekų vamzdynai, atliktas sanitarinių patalpų remontas, sutvarkyta salė, koridorius. Papildomiems darbams 150 tūkst. Eur skyrė Savivaldybė sutvarkyti abiejų pastatų vidaus patalpoms, todėl papildomai dar paskelbtas darželio grupių, skalbyklos, dalies sanitarinės patalpos remonto darbų, taip pat apšvietimo atnaujinimo ir priešgaisrinės signalizacijos įrengimo darbų viešųjų pirkimų konkursas.

 

     Suremontuotu medicinos punktu jau gali džiaugtis ir judrėniškiai?

     Taip, vidaus patalpų atnaujinimui iš Savivaldybės biudžeto buvo skirta 14 tūkst. 500 eurų, už kuriuos suremontuotos medicinos punkto patalpos.

     Manau, kad renovuoti pastatai ne tik užtikrins jaukumą ir šilumą čia dirbantiems ir besilankantiems, bet ir papuoš mūsų rajono gyvenvietes bei įkvėps bendruomenes ir visus vietos gyventojus toliau nuosekliai tvarkyti ir gražinti aplinką.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 349 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,