Logo
 Spausdinti šį puslapį

Derliaus sezonas vaikams – kaip išnaudoti jį geriausiai?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Įsibėgėjo uogų ir šviežių daržovių sezonas. Kaip jį išnaudoti, kad vaikai gautų daugiausia naudos? „Mažųjų ekspertų mokyklos“ ambasadorius, biomedicinos mokslų daktaras doc. Vaidotas Urbonas teigia, kad vitaminų ateičiai nesukaupsi, tačiau būtina išnaudoti momentą, kai sveikai ir natūraliai maitintis yra lengviausia ir pigiausia.

 

Pasak dr. V. Urbono, sezoniškumas šių dienų mitybai didelės įtakos jau nebeturi. Parduotuvėse ištisus metus pilna ir mūsų šalyje užaugintų, ir įvežtinių šviežių vaisių ir daržovių. Tačiau pirmenybę vis tiek pirmiausia reikėtų skirti ekologijai ir natūralumui.

„Vasarą, rudenį lengviausia ir pigiausia gauti šviežių vietinių vaisių, uogų ir daržovių. Jeigu sode sirpsta vyšnios, auga savi agurkai, tai pirmiausia juos ir valgykite. Būtina išnaudoti šį laikotarpį tam, kad vaikai „pasikrautų“ vitaminų, mineralų pačia aktyviausia ir naudingiausia jų forma – šviežiuose vaisiuose ir daržovėse“, – teigia gydytojas. Jis priduria, kad namines uogas, obuolius galima valgyti ir neplautus, atidžiau nuplauti reikėtų pirktines gėrybes.

„Visada patariu – naminius obuolius nuo obels, uogas nuo krūmo duokite vaikui valgyti neplautas. Perdėta higiena gali didinti organizmo jautrumą, didinti alergijų riziką, todėl šį sezoną labai gerai „duoti“ imuninei sistemai darbo“, – pabrėžia doc. V. Urbonas.

 

Nėra vieno supervaisiaus

Pasak biomedicinos mokslų daktaro, nėra vieno supervaisiaus ar superuogos, kurią suvalgęs vaikas gaus visko, ko reikia augančiam organizmui. Anot dr. V. Urbono, tik subalansuota, įvairi mityba garantuoja, kad vaikui netrūks esminių maistinių medžiagų, vitaminų ir kt.

„Visų blogiausia, kai mityba monotoniška. Vitaminų ar mikroelementų tikrai neperdozuosi, tačiau organizmui gali pritrūkti kitų maisto medžiagų, kurių negauni, jeigu valgoma, pavyzdžiui, tik mėsa ar tik makaronai“, – teigia vaikų mitybos ekspertas.

Pasak dr. V. Urbono, skaičiuoti, kiek vaikas suvalgo obuolių, morkų ar kitų daržovių per dieną, nėra nei prasminga, nei praktiška. Aišku vien tai, kad pagal visuotinai pripažintą mitybos piramidės schemą vaisių ir daržovių reikia valgyti kasdien. „Jei vaikas du ar tris kartus per dieną suvalgo vaisių, o ypač daržovių, tai yra gerai“, – sako pediatras.

 

Atsargiai su ridikėliais ir rūgščiais vaisiais

Ar yra tokių daržovių ir vaisių, kuriuos vaikai turėtų vartoti atsargiau? Iš tokių, anot dr. V. Urbono, paminėtini ridikėliai, kaliaropės ir pan. Tokias aštresnes daržoves vaikas turėtų valgyti kartu su salotomis, o ne vienas. Vaikams derėtų atsargiau valgyti ir rūgščius vaisius bei uogas - juos tiktų vartoti su kitu maistu ar po valgio, o ne tuščiu skrandžiu. Ypač šios taisyklės turėtų laikytis vaikai, kurie serga gastroezofaginio refliukso liga ar skrandžio uždegimu. Jiems reikėtų atsargiau valgyti citrusinius vaisius, obuolius, slyvas, agrastus, serbentus ar gerti obuolių, slyvų sultis.

Vartojantiems vaistus vaikams vienintelis nerekomenduojamas vaisius yra greipfrutas. Tai pasakytina apie lėtinius ligonius ar tokias sunkias operacijas, kaip kepenų transplantaciją, neseniai patyrusius vaikus. „Sveikam vaikui viskas galima, tereikia laikytis saiko“, – aiškino gydytojas. Maisto tolerancijos testus, kuriais remiantis vaikams rekomenduojama atsisakyti kokių nors vaisių ir daržovių, dr. V. Urbonas sakė vertinąs kaip „labai gerą biznį“.

Pasak gydytojo, kai kurios mamos be reikalo jaudinasi, kad vaikas, valgydamas daug daržovių ar vaisių, taps joms alergiškas, perdozuos vitaminų.

„Tikra tiesa, kad kartais vaikai užvalgę daugiau morkų „pagelsta“. Tačiau tai nėra alergija, tiesiog augantis organizmas gavo daugiau beta karoteno ir jo oda sureagavo būtent šitaip. Tačiau šis natūralus dažas nėra kenksmingais. Be to, visi uogose, vaisiuose ar daržovėse esantys vitaminai yra tirpūs vandenyje. Taigi jų perteklių organizmas lengvai pašalina ir joks perdozavimas neįmanomas“, – aiškina gastroenterologas. Kita vertus, tai reiškia, kad šie vitaminai organizme nesikaupia, todėl jų būtina gauti kasdien su maistu.

„Vitaminai kapsulėse ar sirupų pavidalu yra išeitis tais atvejais, kai aišku, jog vaikas dėl mitybos trūkumų jų negauna, tačiau visais kitais atvejais patariu ieškoti būdų kaip vaikui pasiūlyti daržovių, ar galų gale vitaminais praturtintų produktų“, – pataria doc. V. Urbonas.

 

TOP 5 svarbiausi patarimai vaisų ir daržovų sezonui:

1. Nėra vieno supervaisiaus ar superdaržovės. Kuo įvairesnė mityba, kuo daugiau vaisių ir daržovių valgoma skirtingais pavidalais, pvz., žalių, troškintų, virtų, tuo didesnė tikimybė, kad vaikas gaus visus jam reikalingus vitaminus ir mineralus.

2. Vitaminai ir mineralai efektyviausi maiste. Mikroelementai, vitaminai daržovėse ir vaisiuose yra savo natūraliausia forma, todėl ir organizmui juos įsisavinti lengviausia. Tuo tarpu įvairios vitaminų kapsulės, sirupai reikalingi tik jei vaikas turi aiškių mitybos nepakakankamumų.

3. Perdozuoti vitaminų ir natūralaus maisto – neįmanoma. Dauguma vitaminų, mikroelementų, mineralų vaisiuose, daržovėse yra tirpūs vandenyje, taigi jų perteklius pasišalina.

4. Nuo vaisių galima nutukti. Todėl vaikai, kurie linkę į nutukimą ar turi svorio problemų, turėtų gauti daržoves dažniau negu vaisius.

5. Naudinga vartoti vitaminu D praturtintus pieno produktus. Mūsų klimato zonoje tokie pieno gaminiai yra gera išeitis. Vakaruose vitaminu D praturtinti produktai gaminami jau seniai. Piene yra daug kalcio, o be tinkamos vitamino D koncentracijos organizme šis kalcis nėra įsisavinamas. Jei vartosime pieną ir negausime vitamino D, tik didinsime aterosklerozės riziką.

 

Žygis Stakėnas: mūsų vaikams daržovių siūlyti nereikia

Žinomo televizijos laidų vedėjo Žygimanto Stakėno šeima, kurioje auga du sūnūs, labiausiai pasitiki Lietuvos sodų ir daržų gėrybėmis. Pagrindinės uogos – serbentai, agrastai, braškės – ir vaisiai užauga senelių ir šeimos sodybose. Žygimantas ir Dovilė Stakėnai pratina vaikus šias uogas ir vaisius valgyti be cukraus, natūralius. Vaikai taip pat mėgsta ir lapines daržoves: salotas, gražgarstes. „Būdami pas močiutę patys nubėga į daržą, nusiskina salotos lapą, svogūno laišką ar krapo šakelę ir suvalgo“, – pasakojo D. Stakėnienė. Žiemą lygiai tiek pat mielai visi drauge šeimoje valgo raugintus kopūstus ir raugintus agurkus.

Dovilei ir Žygimantui Stakėnams specialių priemonių, skatinančių vaikus maitintis daržovėmis ar vaisiais taikyti nereikia. Sveikos mitybos tradicijas vaikai natūraliai perima iš tėvų. Šeimos racione – labai daug įvairių daržovių – troškintų, žalių. „Dažnai pasakojame vaikams, kuo geras vienas ar kitas produktas, aiškiname, kad valgydami tam tikrus produktus nesirgsime“, – pasakojo Ž. Stakėnas.

Berniukams, ypač mažajam, patinka dalyvauti ruošiant maistą – lupti, smulkinti daržoves ir vaisius, maišyti tešlą. Nesudėtingus vasaros desertus jie puikiausiai gali pasigaminti patys. Vienas mėgstamų Ž. Stakėno šeimos desertų yra meduolių, jogurto ir šviežių uogų desertas.

Jums reikės:

250 g meduolių, didesnio indelio natūralaus jogurto arba jogurtinės grietinės, šviežių aviečių, braškių, šilauogių ar kitų uogų (ne sezono metu – bananų).

Meduolius sutrupiname. Indeliuose su aukštesniais krašteliais sluoksniu dedame dalį susmulkintų meduolių, ant jų pilame jogurtą, dedame uogų. Pakartojame. Desertą patogu valgyti ilgesniu šaukšteliu. Skanaus!

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,